COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο νοσοκομείο 20χρονος από τη Σαλαμίνα – Κατανάλωσε ζελεδάκια με κάνναβη

Αυτό που συμβαίνει εδώ και καιρό στο εξωτερικό με ανακλήσεις, προειδοποιήσεις και πληθώρα νοσηλειών από ζελεδάκια με κάνναβη συνέβη και στη χώρα μας. 20χρονος που κατανάλωσε ζελεδάκια με κάνναβη παρουσίασε έντονες ζαλάδες και εμετούς και πήγε στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας σε άσχημη κατάσταση και με έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπου κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο.

Ο 20χρονος είπε στους γιατρούς ότι είχε φάει ζελεδάκια κάνναβης με HHC, Εξαϋδροκανναβινόλη ένα δευτερεύων κανναβιδοειδές που εμφανίζεται φυσικά στην κάνναβη, αλλά σε ποσότητες πολύ μικρές για να καταστήσει την εξαγωγή οικονομικά αποδοτική. Δεδομένου ότι η εμπορική παραγωγή HHC ξεκίνησε πρόφσφατα, δεν ήταν ευρέως γνωστή, αλλά έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία δυο χρόνια και πωλείται τόσο στα ειδικά καταστήματα με προϊόντα κάνναβης, όσο και σε περίπτερα και μίνι μάρκετ.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας χορήγησαν στο νεαρό ενεργό άνθρακα που χρησιμοποιείται ως αντίδοτο για τις περιπτώσεις δηλητηριάσεων από ουσίες που έχουν προσληφθεί από το στόμα. Στα επόμενα 20 λεπτά ο νεαρός άρχισε να αισθάνεται καλύτερα όμως λίγο αργότερα, παραπονέθηκε στους γιατρούς ξανά για έντονη ζαλάδα και εμετούς με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η διακομιδή του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο Νοσοκομείο. «Μπορεί τα συγκεκριμένα προϊόντα κάνναβης που πωλούνται ελεύθερα να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε HHC όμως φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν καταναλώνονται σε ποσότητες» λέει στο protothema.gr ο Επιμελητής Α του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, Δημήτρης Μανάρας.

Προβληματισμός για την κατανάλωση βρώσιμων κανναβιδοειδών
Το ζήτημα με τα ακατάλληλα για κατανάλωση βρώσιμα κανναβιδοειδή συνεχίζει να απασχολεί τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τις ιρλανδικές αρχές, οι οποίες είχαν εκδώσει σχετική προειδοποίηση μετά από μια σειρά νοσηλειών πριν από ένα περίπου χρόνο. Το Εθνικό Γραφείο Κοινωνικής Ένταξης του Εκτελεστικού Υπηρεσιών Υγείας της Ιρλανδίας (HSE) δήλωσε πως ο κίνδυνος αφορά συνθετικά κανναβινοειδή ζελεδάκια και γλυκά που πωλούνται ως προϊόντα κάνναβης, υποκατάστατα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).Οι νοσηλείες, οι οποίες ευτυχώς ήταν λίγες, φαίνεται να σημειώθηκαν μετά την κατανάλωση ζελεδάκια Jolly Rancher τον Δεκέμβριο του 2022 σε ιρλανδική περιοχή. Ανάλυση από την Forensic Science Ireland βρήκε ότι τα βρώσιμα προϊόντα περιείχαν ουσίες γνωστές ως συνθετικά κανναβινοειδή, χημικές ουσίες που μιμούνται τις επιδράσεις της THC, της κύριας ψυχοδραστικής ένωσης στην κάνναβη, αλλά παράγουν πιο έντονες δυσμενείς επιπτώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Παρασκευάζονται σε χημικά εργαστήρια
Σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας τροφίμων της Ιρλανδίας, τα βρώσιμα κανναβιδοειδή παρασκευάζονται σε μυστικά εργαστήρια, οπότε το περιεχόμενο και οι ποσότητες των χημικών δεν είναι εγγυημένα. Για παράδειγμα, ορισμένα από τα προϊόντα που κατασχέθηκαν και αναλύθηκαν από την Forensic Science Ireland περιείχαν μόνο συνθετικά κανναβινοειδή και όχι THC, όπως αναγραφόταν στη συσκευασία.

Το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή δεν περιορίζεται μόνο στην Ιρλανδία, αλλά απασχολεί τις αρχές και άλλων χωρών. Χαρακτηριστικά, μια έρευνα στις ΗΠΑ κατέγραψε περισσότερες από 7.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παιδιών κάτω των 6 ετών που έφαγαν βρώσιμα προϊόντα με μαριχουάνα, μεταμφιεσμένα σε αγαπημένα τους γλυκά, τα οποία είναι παράνομα.

Στην Αγγλία έχουν επίσης σημειωθεί αντίστοιχα περιστατικά, ενώ το 2022 η φοιτήτρια νομικής Damilola Olakanmi, 23 ετών, πέθανε αφού έφαγε ένα ζελεδάκι κάνναβης. Μάλιστα, τα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας και οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν τα παιδιά του δημοτικού για τα επικίνδυνα ζελεδάκια κάνναβης που μοιάζουν με κοινά γλυκά, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Back to top button