COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νόστιμα και ζουμερά μπιφτέκια διαίτης

Μπιφτέκια διαίτης χωρίς φρυγανιά ή ψωμί- κάτι που για πολύ καιρό η μάνα μου δεν ήθελε να αποδεχθεί ότι μπορεί να γίνει.

Ιδού λοιπόν η συνταγή (που δεν θυμάμαι πώς και πού ακριβώς την είχα βρει αρχικά):

Υλικά:

1 κιλό μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα τριμμένη
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή αποξηραμένη ρίγανη
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα πιπέρι

Προαιρετικά

μια πρέζα κύμινο ή κάρυ
μια πρέζα πάπρικα γλυκιά
Παρασκευή:

Τρίβουμε την ντομάτα με τον τρίφτη και μετά στραγγίζουμε και χύνουμε το ζουμί της (αν το αφήσουμε τα μπιφτέκια νερουλιάζουν, δεν σφίγγουν).
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ( όποιος θέλει σωτάρει για ένα λεπτό με μισό κουτάλακι λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι)
Ανακατεύουμε με το κιμά και προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό ή ρίγανη.
Πλάθουμε για λίγο και προσθέτουμε το μπαλσάμικο (το μπαλσάμικο είναι το υλικό που φουσκώνει το μπιφτέκι)
Πλάθουμε και ξαναπλάθουμε ( οι βιαστικοί βάλτε τα σε μίξερ).
Βάζουμε όλο το μείγμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Για 60 λεπτά στο ψυγείο ο κιμάς σφίγγει περισσότερο. Μπορείτε και καθόλου εάν έχετε προσέξει και δεν σας τον έχει νερουλιάσει η ντομάτα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε 6-8 μεγάλα μπιφτέκια (μπορούμε και να τα καταψύξουμε ένα –ένα).
Ψήσιμο:

Ψήνουμε σε σχάρα για 4′-6′ από κάθε πλευρά ( γυρνάμε δυο φορές) ή τα ψήνουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι στους 200 βαθμούς C για 15′ ( δεν μ’ αρέσει και πολύ) . Ένας εύκολος τρόπος ψησίματος είναι σε αντικολλητικό τηγάνι 4′-6′, από κάθε πλευρά (δύο γυρίσματα), χωρίς λιπαρή ουσία.

Τip: Bάλτε τον φούρνο της κουζίνας στους 50 βαθμούς. Μόλις βγάλετε τα μπιφτέκια από τη σχάρα, βάλτε σε ένα ταψάκι και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τα για 5 λεπτά στον φούρνο, να «ξεκουραστεί» το κρέας και να συνεχίσουν να ψήνονται στο εσωτερικό τους. Τόσο ζουμερά μπιφτέκια δεν θα έχετε δοκιμάσει ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τις μπριζόλες.

Back to top button