COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Νούλαντ εσπευσμένα στο Νίγηρα: «Ξέρετε τι συνεπάγεται η συνεργασία σας με την Wagner» – Τέλος η βοήθεια των ΗΠΑ

Αποτυχία της αμερικανικής διαμεσολάβησης στο Νίγηρα καταγράφεται αυτή τη ώρα, καθώς η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, παρά τις απειλές προς τη νέα κυβέρνηση για την συνεργασία της με την Wagner, έφυγε άπρακτη και εμφανώς απογοητευμένη από την συνάντησή της με τους ηγέτες της στρατιωτικής κυβέρνησης.

«Οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση (σ.σ.: να προχωρήσουν στο κίνημα και να ανατρέψουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο) κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Wagner», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο αρνητικό για τις ΗΠΑ που η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, «πανηγυρίζει» με δηλώσεις της σε μία πρωτοφανή λεκτική αντιπαράθεση Ουάσικτον και Μόσχας.

Το άμεσο (ορατό…) αποτέλεσμα της επίσκεψης από πλευράς ΗΠΑ, ήταν η Ουάσιγκτον να αναστείλει ακαριαία το κυβερνητικό πρόγραμμα «βοήθειας στον Νίγηρα».

Βέβαια, η επίσκεψη της Β.Νούλαντ, ένα από τα «γεράκια» της αμερικανικής κυβέρνησης με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ουκρανική κρίση, ήταν μεν ιδιαίτερα «θαρραλέα», αφού ελλόχευε ο κίνδυνος της αποτυχίας σε μια Νιαμέι (πρωτεύουσα του Νίγηρα) που έχει πλέον αναπτυχθεί η το εθελοντικό ρωσικό σώμα της Wagner, αλλά είχε λίγες πιθανότητες επιτυχίας, έτσι ή αλλιώς, αφού η νέα κυβέρνηση διακατέχεται από «επαναστατικό πυρετό».

Οι δηλώσεις της Β.Νούλαντ μετά την επίσκεψη ιδιαίτερα «φαρμακερές» αν αποκωδικοποιηθούν ορθά και δεν προϊδεάζουν για τίποτα το καλό: «Οι συνομιλητές του στη Νιαμέι είναι αρκετά σταθεροί στην άποψή τους για το πώς θέλουν να προχωρήσουν, αλλά αυτό δεν συνάδει με το Σύνταγμα του Νίγηρα. Ήταν δύσκολο σήμερα, και θα είμαι ξεκάθαρη για αυτό.

Μου αρνήθηκαν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Bazum, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία και με τον στρατηγό Tchiyani. Ο Tchiyani μου αρνήθηκε την είσοδο στο γραφείο του».

Και όταν οι ΗΠΑ μιλούν για το ότι δεν συνάδει με το Σύνταγμα μιας χώρας η συμπεριφορά μιας κυβέρνησης της χώρας αυτής, είναι γνωστό το τι ακολουθεί: Ενέργειες «συμμόρφωσης». Πόσο εύκολο θα είναι, θα φανεί στην πράξη.

Η θέση του ρωσικού ΥΠΕΞ (τοποθετήθηκε ως μη όφειλε, αλλά πλέον καταδεικνύεται ότι η κατάσταση στο Νίγηρα εξελίσσεται σε μία πολύ ευρύτερη σύγκρουση και όχι ένα «παραδοσιακό» αφρικανικό στρατιωτικό κίνημα-πραξικόπημα) ήρθε από την εκπρόσωπό του Μ. Ζαχάροβα η οποία το συνέδεσε με τα… γεγονότα της Ουκρανίας το 2014!

«Η Βικτώρια Νούλαντ σκέφτηκε ότι με τον Νίγηρα μπορείς να κάνεις το ίδιο με την Ουκρανία; Να βάλεις μερικά ψωμάκια σε μια πλαστική σακούλα και να τους ξεγελάσεις; Τέτοια καθεστώτα μπανανίας, όπως στο Κίεβο, δεν υπάρχουν πλέον» είπε με νόημα.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο πρόεδρος της Αλγερίας, της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Αφρικής μετά την Αίγυπτο, Αμπντελματζίντ Ταμπούν: «Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα χώρες όπου υπήρξαν στρατιωτικές επεμβάσεις; Δείτε τι γίνεται στη Λιβύη, στο Ιράκ και στη Συρία. Η Αλγερία τάσσεται κατηγορηματικά κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα» είπε βλέποντας την γαλλοαμερικανική καταιγίδα να πλησιάζει.

«Άλλωστε» συμπλήρωσε, «δυο χώρες είναι έτοιμες να μπουν στη μάχη στο πλευρό των κινηματιών του Νίγηρα, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο. Δεν θα υπάρξει όμως καμιά λύση χωρίς εμάς καθώς είμαστε οι βασικοί ενδιαφερόμενοι. Η Αλγερία έχει σύνορα χιλίων χιλιομέτρων με τον Νίγηρα. Για τον λόγο αυτό ξένη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα αποτελεί άμεση απειλή για την Αλγερία και την απορρίπτουμε».

Η Β.Νούλαντ, είχε συνομιλίες με τον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων του Νίγηρα, Ταξίαρχο Μούσα Σαλάου Μπαρμού, που θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει ηγέτης του κινήματος, αλλά ο ουσιαστικός ηγέτης της νέας κυβέρνησης.

Η Νούλαντ ζήτησε να συναντήσει, όπως η ίδια δήλωσε, τον φυλακισμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ και τον Αμπντουραχαμάν Τσιανί, τον αυτοαποκαλούμενο αρχηγό της στρατιωτικής κυβέρνησης, αλλά «Το αίτημά της δεν έγινε δεκτό», όπως είπε.

Η απάντηση του Μούσα Σαλάου Μπαρμού ο οποίος πλέον φυλάγεται και από την Wagner, εκτός από την επίλεκτη προεδρική φρουρά, ήταν ότι «Η χώρα μας είναι ανεξάρτητη και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της με ποιον και τι είδους σχέσεις θα οικοδομήσει. Εμείς δεν είμαστε διεφθαρμένοι αξιωματούχοι για να δεχόμαστε λεφτά από την Ουάσιγκτον με το πρόσχημα της βοήθειας του λαού του Νίγηρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Νίγηρα, η Νούλαντ απείλησε τις νέες αρχές του Νίγηρα ότι θα κλείσουν τα κανάλια κρατικής χρηματοδότησης των ΗΠΑ (σ.σ.: κάτι που έγινε μόλις αποχώρησε από τον εναέριο χώρο του Νίγηρα) λέγοντας ότι «το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται πλέον οξύ ζήτημα», αλλά πραγματικά δεν υπάρχει κανείς στο Νίγηρα που να τον απασχολεί το ζήτημα: Ρωσία, Κίνα και Αλγερία, αλλά και Τουρκία, Αίγυπτος, είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο.

Βέβαια, αυτή η αναστολή της οικονομικής βοήθειας στο Νϊγηρα δεν είναι απλή υπόθεση: Τα κονδύλια δίνονταν ως αντάλλαγμα για τις βάσεις των ΗΠΑ στο Νίγηρα (έχουν την μεγαλύτερη βάση στρατηγικών UAV εκτός ΗΠΑ). Τώρα δίνεται λαβή στη νέα κυβέρνηση της Νιαμέι να «πιέσει» ασφυκτικά για την «αποβολή» της.

Όλα δείχνουν έτοιμα για την στρατιωτική επέμβαση των δυτικών μέσω των φιλοδυτικών κρατών του ECOWAS της περιοχής, πρωτοσταντούντος του νιγηριανού στρατού, αλλά πόσο εύκολο θα είναι αυτό;

Κατ’αρχήν θα είναι υψηλού κόστους επέμβαση, δεύτερον στο Νίγηρα επικρατεί, όπως προαναφέραμε «επαναστατικός πυρετός» που θυμίζει Κούβα της δεκαετίας του ’50 και χρειάζεται τεράστια επιχείρηση αερομεταφοράς με τα αεροπορικά μέσα να είναι πολύ περιορισμένα για μια τέτοια επιχείρηση, αν υπάρξει πλήρης εμπλοκή των δυτικών…

Back to top button