του ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις, που έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας και δεν πίστευα στα μάτια μου!… Ουσιαστικά, αποδοκίμασε τον υπέργηρο συμπολίτη μας των 88 ετών, επειδή, ο τελευταίος, μέσα στον φόβο και στην απελπισία του, πυροβόλησε στο χέρι έναν από τους δύο ληστές, που εισέβαλαν στο σπίτι του και τον κακοποίησαν για να τον ληστέψουν!

Λυπάμαι πολύ, ως Έλληνας πολίτης, για τα όσα είπε ο Υπουργός. Γιατί δικαιολογούν απολύτως την αποστροφή, που νιώθει όλο και μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινής γνώμης για τον τρόπο, με τον οποίο ορισμένα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης, ασκούν την εξουσία στην Ελλάδα. Και η αποστροφή αυτή δεν αντανακλά μόνο στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, αλλά πλήττει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού προς τους θεσμούς της Δημοκρατίας και της Ανοικτής Κοινωνίας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους: Γνωρίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι το καθήκον και η αποστολή του καθορίζονται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας; Έχει αντιληφθεί ότι είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των Ελλήνων Πολιτών που πληρώνουν – με το αίμα και τον ιδρώτα τους – υπερβολικούς φόρους και πολύ υψηλές εισφορές για να συντηρούν το Ελληνικό Κράτος;

Πώς ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του αυτά ο συγκεκριμένος Υπουργός;

Αν ανατρέξουμε, με αντικειμενικότητα στα πραγματικά στοιχεία για το μέγεθος της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε ότι:

  • Είναι αλήθεια ότι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές έχουν σημειώσει επιτυχίες στην διαλεύκανση ορισμένων μεγάλων εγκληματικών υποθέσεων και στη σύλληψη των δραστών. Όπως π.χ. η απαγωγή Λεμπιδάκη κ.α.
  • Από την άλλη πλευρά όμως έχει σημειωθεί μία εκρηκτική αύξηση της λεγόμενης “χαμηλής παραβατικότητας”, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ΔΕΝ καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές της ΕΛΑΣ. Γιατί, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι πολίτες δεν πηγαίνουν στις αρχές να αναφέρουν τα σχετικά περιστατικά, απογοητευμένοι από την αδράνεια και την αδιαφορία του Κράτους. Κλοπές κάθε είδους, ληστείες, εισβολές στα σπίτια και διαρρήξεις, εκφοβισμοί και εκβιασμοί παντός είδους και κάθε λογής παράνομες πράξεις της λεγόμενης “καθημερινής παραβατικότητας”, δημιουργούν ένα κλίμα ασφυξίας και διάχυτου φόβου για άτομα που αισθάνονται ευάλωτα και είναι τα πιθανότερα θύματα. Όπως γέροντες και γερόντισσες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά, άνθρωποι φτωχοί και μικρομεσαίων εισοδημάτων, που κατοικούν σε περιοχές που λόγω της κρίσεως έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια.

Η προκλητική αδράνεια και αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργού στην διάχυτη ανομία και εγκληματικότητα, οι οποίες έχουν ξεσηκώσει ακόμα και τον μετριοπαθή, στις υπόλοιπες αντιδράσεις του, Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, έχουν ξεπεράσει τον τελευταίο καιρό κάθε όριο.

Στην περίπτωση δε, του 88χρονου υπέργηρου συμπολίτη μας, που αποτέλεσε το θύμα της βάρβαρης εισβολής ληστών στο σπίτι του και προσπάθησε να αμυνθεί για να γλιτώσει την ζωή του με όποιο μέσον θεώρησε εκείνη την στιγμή πρόσφορο, δυστυχώς ο αρμόδιος Υπουργός κ. Τόσκας το “τερμάτισε”!

Αντί να βγει να ζητήσει συγνώμη από την Ελληνική Κοινωνία, επειδή η κραυγαλέα ανεπάρκειά του ως Υπουργού και η αδιαφορία του, εκθέτουν εκατομμύρια φιλήσυχους πολίτες σε άμεσους κινδύνους για την ζωή και την περιουσία τους, αποδεχόμενος ότι οι δικές του παραλείψεις και η απουσία αποτελεσματικής προστασίας των πολιτών είναι εκείνες που σπρώχνουν σε πράξεις αυτοάμυνας, τι έκανε; Βγήκε να καταδικάσει τον απροστάτευτο γέροντα και να μας κάνει διάλεξη περί “αυτοδικίας!” Παραλληλίζοντας μάλιστα τον φοβισμένο υπέργηρο της Γλυφάδας με τον.. μακελάρη της Φλόριντα των ΗΠΑ Νίκολας Κρουζ! Τι να πει κανείς; Δεν βρέθηκε κάποιος από τους επιτελείς του κ. Υπουργού και από τους νομικούς του συμβούλους να του πει ότι είναι άλλο πράγμα η “αυτοάμυνα” και άλλο η “αυτοδικία”; Και ότι η συμπεριφορά του τρομαγμένου γέροντα της Γλυφάδας αποτελεί εκδήλωση αυτοάμυνας, για την οποία, ασφαλώς, το αρμόδιο δικαστήριο θα κρίνει τα όρια μέσα στα οποία κινήθηκε;

Μήπως ο κ. Υπουργός και ο καθένας από εμάς, μπορεί να βάλει στην θέση του ηλικιωμένου και ανυπεράσπιστου συμπολίτη μας, τον οποίον τον είδαμε την επόμενη μέρα σε κακή κατάσταση, με χειροπέδες στα δικαστήρια, να μεταφέρεται σαν τον χειρότερο εγκληματία τον ίδιο τον πατέρα του;

Και ας μην σπεύσει ο κ. Τόσκας να ρίξει πάλι όλα τα βάρη στους απλούς αστυνομικούς, όπως το έκανε κατά την επίσκεψή του στην ΓΑΔΑ, πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αστυνομικοί είναι άρτιοι επαγγελματίες και είναι απολύτως αφοσιωμένοι στο καθήκον τους.

Εκείνο που λείπει είναι η εκδήλωση της πολιτικής βούλησης από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η κοινή γνώμη περίμενε η δραματική περιπέτεια του ηλικιωμένου συμπολίτη μας στην Γλυφάδα να αποτελέσει αφορμή για δημόσια αυτοκριτική από τον κ. Υπουργό. Και όχι αφετηρία για τις προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις στις οποίες προχώρησε.

Αντί, λοιπόν, της αυτοκριτικής, η βάναυση πρόκληση στο κοινό αίσθημα και στον κοινό νού!

Είναι ντροπή κύριε Τόσκα!…


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα