COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Ντροπή! Ανθελληνικό παιχνίδι της Ρωσίας υπέρ του Ερντογάν! Ο Ορθόδοξος Πούτιν τι λέει?

Έντονη δυσφορία έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσική ηγεσίας, οι οποίες ενισχύουν γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά την Τουρκία, σε βάρος της Ελλάδας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του Κρεμλίνου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο Ορθόδοξων Χριστιανικών λαών όπως ο Ρωσικός και ο Ελληνικός!
Το ερώτημα είναι τι κάνει ο Ορθόδοξος ηγέτης της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν? Δε γνωρίζει ότι η αποφασιστική ενίσχυση της Τουρκίας από τη χώρα του, τη μεγάλη Ρωσία, στρέφεται σαφώς σε βάρος της Ελλάδας, κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας παραβιάζει και διεκδικεί κατά τον πλέον προκλητικό τρόπο ο Ερντογάν?
Οι νέες εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας που -εύλογα- ανησυχούν την Αθήνα έχουν ως εξής:
Mε δύο αιφνιδιαστικές κινήσεις η Ρωσία εμπλέκεται ξαφνικά στις Ελληνοτουρκικές διαφορές, παίρνοντας, ανοιχτά και προκλητικά, το μέρος της Τουρκία.
Η πρώτη κίνηση, είναι μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη, αρνητική για τη χώρα μας: Οι Ρώσοι έβγαλαν εκτός την Ελλάδα από τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσό-τουρκικής επιτροπής, η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, και όχι μέσω Ελλάδας.
«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας» δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Streamθα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου του 2020.
Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ρωσική βοήθεια στην Τουρκία στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η δεύτερη ρωσική κίνηση είναι, όχι μόνο κατά της Ελλάδος, αλλά και κατά της Κύπρου.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open Tv στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, η Ρωσία δίνει χείρα βοηθείας στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας«οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Τουρκία για την πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών στη Μεσόγειο».
Μάλιστα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, TASS αναφερόμενο στις δηλώσεις του υπουργού για το θέμα αυτό, ανέφερε γενικόλογα για «συνοριακές διαφορές μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου».
Ο Ρώσος υπουργός μίλησε ακόμα και για τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας Russneft σε ένα τεράστιο κοίτασμα στο Ζοχ της Αιγύπτου.

Κατακλύζουν την Τουρκία εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες

 
Σαν να μην έφταναν οι δύο παραπάνω κινήσεις της Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στα εκατομμύρια Ρώσων τουριστών που κατακλύζουν την Τουρκία.
Όπως είπε ο Αλεξάντρ Νόβακ ενδέχεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία.
Το 2018 την Τουρκία επισκέφθηκαν 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, αριθμός κατά 21% περισσότεροι σε σχέση με το 2017.
«Όμως η δυναμική δεν έχει εξαντληθεί. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 36%. Αναμένουμε, ότι εφέτος ο αριθμός των Ρώσων που θα επισκεφθούν την Τουρκία θα ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια και θα είναι ένα νέο ρεκόρ», δήλωσε ο Νόβακ.
Η Ρωσία το 2019 , η οποία εφέτος μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Back to top button