COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ντροπή! Παρά λίγο να βυθιστεί το αντιτορπιλικό “Βέλος”, το σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας, εξ αιτίας της αδιαφορίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του ΓΕΕΘΑ

Αποτελεί ντροπή για όλο το πολιτικό σύστημα, που “κόπτεται”, δήθεν, για να “τιμήσει” τους αγώνες κατά της Χούντας και τα σύμβολα των συγκεκριμένων αγώνων, το γεγονός ότι -για μια ακόμη φορά -το παροπλισμένο αντιτορπιλικό “Βέλος” αφέθηκε απροστάτευτο να βυθιστεί στην Θεσσαλονίκη!

Το “Βέλος” είναι το μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα και κυρίως της εξέγερσης του Ναυτικού, που άνοιξε τον δρόμο για την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος.

Αυτό, λοιπόν, το δημοκρατικό σύμβολο, άφησαν στην οργή των 10 Μποφώρ, που έπνεαν στην περιοχή, οι επικεφαλής του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ.

Με συνέπεια να προκληθεί τεράστιο ρήγμα στην πρύμνη του και να κινδυνεύσει να βυθιστεί!

Το πλήρες ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο ντροπιαστικό γεγονός έχει ως εξής:

Τι είναι όμως το Βέλος; Η αρχική ονομασία του πλοίου ήταν USS Charrette (DD-581) αντιτορπιλικό κλάσεως Fletcher, ναυπήγησης 1942.

Το 1959 πήρε το όνομα Α/Τ Βέλος (D16), μέχρι το 1999 που μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα στο Παλαιό Φάληρο. Είναι δηλαδή ηλικίας 81 ετών το σκαρί του.

Στο πλοίο απονεμήθηκαν δεκατρείς (13) Σταυροί Μάχης και άλλα παράσημα, για την δράση του στο αμερικανικό Ναυτικό στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην πρύμνη του αντιτορπιλικού έχει σημειωθεί ρήγμα και σήμερα γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν, καταγράφοντας το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό πλοίο, που αποτελεί ένα πλωτό μουσείο.

Σήμερα το πρωί, στο πλοίο έφτασε συνεργείο δυτών και ένας γερανός προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση «διάσωσης».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δύτες πέρασαν ιμάντες κάτω από τη πρύμνη του πλοίο ώστε ο γερανός από τη ξηρά να σηκώσει τη πρύμνη για να μην μπαίνουν νερά στο κύτος από το ρήγμα.

Στο σημείο που έχει αγκυροβολήσει το αντιτορπιλικό βρίσκεται και ένα φορτηγό-ρυμουλκό που βοηθά ουσιαστικά να συγκρατηθεί το «Βέλος» από τους ισχυρούς ανέμους και να το προστατεύσει από ενδεχόμενες νέες φθορές. σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή δημοσιεύματα που συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό κατά τα οποία «το αντιτορπιλικό (Α/Τ) ‘Βέλος’, σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στη πρύμνη του πλοίου», ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες της ηγεσίας του ΠΝ. της ηγεσίας του ΠΝ καθώς σύμφωνα με το άρθρο 191Α – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) προβλέπονται ποινές για προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας για:

1. Όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος τελεί πράξεις ρύπανσης ή φθοράς σε τόπους ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας καθώς και σε χώρους φύλαξης νεκρών ή νεκροταφεία και προκαλεί έτσι φόβο ή ανησυχία σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

(Ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019).

Η κατάσταση θυμίζει την αντίστοιχη πριν λίγους μήνες όταν μετά το φιάσκο στη Νέο Αγχίαλο, όπου τα μαχητικά κινδύνεψαν από την πυρκαγιά, και μετά την αποκάλυψη πως τα ελικόπτερα καθηλώθηκαν στο Στεφανοβίκειο λόγω της πλημμύρας, αποκαλύφθηκε ότι και η πυραυλάκατος P-16 «Τουρνάς», η οποία θα χρησιμοποιούταν ως κινούμενος στόχος σε άσκηση ανοιχτά της Κρήτης βυθίστηκε.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος’ στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί».

Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

Back to top button