COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19 αυξάνεται στα ύψη διεθνώς! Στην Ελλάδα αντίθετα, οι παιδίατροι της Επιτροπής ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Εξαδάχτυλος


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Η άνοδος των νοσηλειών στα παιδιατρικά νοσοκομεία διεθνώς είναι το μεγάλο θέμα που αναδεικνύεται από την τρομακτική εξάπλωση της Όμικρον,με τους παιδίατρους λοιμωξιολόγους της πρώτης γραμμής από τις περισσότερες χώρες να εκπέμπουνn SOS  για τους κίνδυνους στον παιδικό πληθυσμό .

Αντίθετα στην Ελλάδα οι παιδίατροι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την κρίσιμη  σύσκεψη της Τρίτης 4/1 για το άνοιγμα των σχολείων  ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν την Όμικρον με αυξημένη παιδική νοσηρότητα, όπως αποκάλυψε ο κ. Εξαδάκτυλος πρόεδρος του ΠΙΣ στην εκπομπή WERSTERN του Πάνου Παναγιωτόπουλου.

  • Στις ΗΠΑ οι νοσηλείες καταγράφονται σε εφήβους αλλά και μικρότερα παιδιά , όπως και σε βρέφη , με τους αριθμούς των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία να έχουν υπερτετραπλασσιαστεί σε σχέση με το κύμα της Δέλτα

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής , τα  κρούσματα COVID-19 μεταξύ παιδιών αυξάνονται ανησυχητικά από τον μήνα Δεκέμβριο, Μεταξύ των 24 πολιτειών που αναφέραν έκρηξη στις παιδιατρικές νοσηλείες , τα παιδιά κυμαίνονταν από 1,8%-4,1% των συνολικών νοσηλειών, ενώ οι αριθμοί δείχνουν πως  το 0,1%-1,8% των παιδιατρικών κρουσμάτων COVID-19 οδήγησαν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

«Νομίζω ότι πολλοί γονείς βασίζονται στην αφήγηση ότι αν έχεις ένα υγιές παιδί, είναι πολύ απίθανο το παιδί σου να αρρωστήσει από την Covid. Αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε η Δρ Έιμι Έντουαρντς, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rainbow Babies & Children’s Hospital στο Κλίβελαντ.

«Δεν έχω δει ποτέ μια λοίμωξη να σαρώνει μια ολόκληρη χώρα μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες», είπε ο Δρ Ντέιβιντ Κίμπερλιν, συνδιευθυντής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.«Το ποσοστό των κρουσμάτων στο τμήμα μου στην Αλαμπάμα μοιάζει με πυραυλικό πλοίο. Αντικατοπτρίζει πόσος ιός υπάρχει εκεί έξω στην κοινότητα. Θα δούμε ακόμη πιο αυξανόμενους αριθμούς νοσηλειών.»

Πολλά παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο για άλλες αιτίες νοσηλείας βγαίνουν θετικά στον Covid-19. Ο Δρ Chethan Sathya, παιδοχειρουργός στο Cohen Children’s Medical Center στη Νέα Υόρκη, μέρος του Northwell Health, είπε ότι «κυριολεκτικά κάθε παιδί» που ο ίδιος και η ομάδα του χειρούργησαν ή αντιμετώπισαν το Σαββατοκύριακο ήταν θετικό στον Covid.

  • Στην Νότιο Αφρική Τα παιδιά βρέθηκαν να έχουν 20 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας με την παραλλαγή Omicron σε σύγκριση με την Delta, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής.

-Διαπιστώθηκε ότι το 9% όλων των εισαγωγών κορωνοϊού ήταν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021.

 

Τα παιδιά ηλικίας 18 ετών και κάτω αποτελούσαν πάνω από το 20% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, και συγκεκριμένα  το 21, 2%

-Η έκθεση ανέφερε ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών αποτελούσαν το 8,8% όλων των εισαγωγών

-Το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών στο νοσοκομείο μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου καθώς αυξανόταν ο αριθμός των μεγαλύτερων παιδιών.

Στην Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής , -με βάση τα επιχρίσματα που συλλέχθηκαν από τυχαία επιλεγμένα νοικοκυριά-, τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν μεταξύ των ατόμων ηλικίας δύο έως 6 ετών και εκείνων ηλικίας 25 έως 34 ετών , περίπου ένα στα 15 άτομα και για τις δύο ομάδες.

Υπολογίζεται ότι ένα στα 20 παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 11 ετών στην Αγγλία είχαν Covid την ίδια εβδομάδα.

 

  • Στο Οντάριο του Καναδά οι ειδικοί πιέζουν τη κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα πέραν της διαδικτυακής μάθησης για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυτικών εμβολίων για δασκάλους και της τοποθέτησης φίλτρων HEPA σε όλες τις τάξεις.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ζητουν επισης από την κυβέρνηση του Οντάριο να διαθέσει το τεστ COVID-19 σε παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς.

«Πολλές περιοχές στις ΗΠΑ σχεδιάζουν κλείσιμο σχολείων. Το τσουνάμι μολύνσεων στις ΗΠΑ είναι λίγο αργότερο από την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κτυπήσει. Οι παιδιατρικές περιπτώσεις αυξάνουν» προειδοποίησε από τον λογαριασμό του στο Twitter ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Οι  επισημάνσεις του δεν ελήφθησαν υπόψιν κατά την απόφασή της επιτροπής στην Ελλάδα για το άνοιγμα των σχολείων.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button