COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, καταγγέλλει: «Αντιμετωπίσαμε εχθρική στάση από την κυβέρνηση»

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων αποκαλύπτει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» τα σχέδιά του για την αναμόρφωση της πρωτεύουσας

Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας ανοίγει τα χαρτιά του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και περιγράφει το όραμά του για την αναμόρφωση της πρωτεύουσας.

Από τον Κυριάκο Δημάγγελο
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη ο νέος δήμαρχος της Αθήνας μιλά για τα έργα που σχεδιάζει ώστε να επιτευχθεί η αναμόρφωση της πρωτεύουσας, αναλύει τις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει στους κρίσιμους τομείς της στεγαστικής κρίσης και της ασφάλειας, ενώ τοποθετείται και για τις σχέσεις που θα έχει η νέα δημοτική Αρχή με το Μαξίμου.

Κύριε Δούκα, η έλευσή σας στο δημαρχιακό μέγαρο τι αλλαγές θα φέρει για τον Δήμο της Αθήνας μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας σας;

Η αλλαγή είναι μία: Να αλλάξει η Αθήνα, να γίνει βιώσιμη πόλη. Να αυξήσει τις αντοχές της στις νέες απειλές και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Ερευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι περίπου ο ένας στους τρεις πολίτες της Αθήνας δεν είναι ικανοποιημένος από την πόλη του. Τον καταλαβαίνουμε. Θα το αλλάξουμε. Εργαζόμαστε ήδη γι’ αυτό. Στις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας μας ξεκινήσαμε τις δενδροφυτεύσεις. Ηδη φυτεύτηκαν περισσότερα από 300 δέντρα σε πλατείες, πεζοδρόμια και άλση. Δρομολογήσαμε τη φύτευση τουλάχιστον ακόμη 1.500 δέντρων και το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει τον νέο κανονισμό πρασίνου και δενδροφύτευσης. Αναλάβαμε δράση για να προστατευτεί ο δημόσιος χώρος από αυθαίρετες λειτουργίες, όπως η παράνομη στάθμευση. Η Δημοτική Αστυνομία μόλις ολοκλήρωσε μια δράση ενημέρωσης των οδηγών προκειμένου από αύριο να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανόνες στάθμευσης. Ιδρύσαμε το γραφείο αντιμετώπισης ενεργειακής φτώχειας, που θα βοηθήσει τους πιο φτωχούς ενεργειακά συνανθρώπους μας. Αλλάζουμε τα προγράμματα αποκομιδής των απορριμμάτων, ενημερώνοντας καταρχάς επαγγελματίες στον χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Αντιμετωπίζουμε τα πιο επείγοντα προβλήματα σε σχολεία, καθώς διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν επικίνδυνα σχολικά κτίρια.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα;

Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα όλων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Με δύο όμως επιπλέον μεγάλες δυσκολίες. Η Αθήνα, όπως και όλη η Ελλάδα, πλήρωσε ακριβά τη μακρόχρονη οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και βεβαίως στη συνέχεια δεν έμεινε αλώβητη και από την ενεργειακή κρίση. Εργα «πάγωσαν», χρηματοδοτήσεις περιορίστηκαν, επλήγησαν οι οικονομικές δραστηριότητες στην πόλη μας, τραυματίστηκε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, υποβαθμίστηκαν βασικές δομές, όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι κοινωνικές παροχές. Σε συνέχεια, στη μετά κρίση εποχή, η οικονομική μεγέθυνση την οδήγησε σε μια ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση, στη στεγαστική κρίση και σε παρεμβάσεις στην πόλη, δυστυχώς ατάκτως ερριμμένες. Και πάνω απ’ όλα αυτά, υπάρχει η μεγάλη απειλή της κλιματικής κρίσης. Πριν από δύο χρόνια μελέτη του Nature Climate Change έδειξε ότι στην Αθήνα ένας στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Ολα αυτά τα προβλήματα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του δήμου. Εμείς δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε τις δικές μας δυνατότητες και να συμβάλουμε όσο μπορούμε στη γενικότερη αντιμετώπισή τους.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην Αθήνα;

Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα θέματα που προανέφερα, που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του δήμου. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολυμορφικό πρόβλημα, ακουμπά στην κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών, ακουμπά στο οδικό δίκτυο, στη στάθμευση, συνολικά στη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Η επίλυσή του θέλει δομικές λύσεις, που θα αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα και τον τρόπο που κυκλοφορούμε στην πόλη. Αυτή την εβδομάδα ο δήμος πραγματοποίησε μια δράση ενημέρωσης, με πρωταγωνιστή τη Δημοτική Αστυνομία. Επί τέσσερις μέρες δημοτικοί μας αστυνόμοι, με μοτοσικλέτες και περιπολικά, πραγματοποίησαν συνεχείς περιπολίες σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, με σκοπό να ενημερώσουν και να αποτρέψουν την παράνομη στάθμευση. Οι περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα, με την επιβολή αυτή τη φορά όλων των προβλεπόμενων προστίμων σε όσους παράνομα καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο.

Με τον «Μεγάλο Περίπατο» και τη Βασιλίσσης Όλγας τι πρόκειται να συμβεί. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων;

Ο «Μεγάλος Περίπατος», που όλοι πια γνωρίζουμε πόσο ταλαιπώρησε την πόλη, κατέληξε να είναι μια μικρή πεζοδρόμηση, η οποία ακόμα και σήμερα υλοποιείται. Εχω συναντηθεί αρκετές φορές με τον εργολάβο και θα τελειώσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η απόφαση. Οσο για τη Βασιλίσσης Ολγας, δεν έχει αλλάξει τίποτα απ’ όσα είπαμε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Είπα ότι ο δρόμος θα ανοίξει για ήπια κυκλοφορία. Και ξαφνικά ειπώθηκε ότι υπάρχουν μια βίλα κι ένα λουτρό. Τελικά δεν υπάρχει βίλα ή λουτρό και ψάχνουν να βρουν το τείχος, που είναι γνωστό ότι υπάρχει, ώστε να δουν εάν θα αποκαλυφθεί. Η απόφασή μας δεν αλλάζει. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, εάν δεν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων, ο δρόμος θα ανοίξει για ήπια κυκλοφορία των Ι.Χ.

Επί Covid-19 δόθηκε η δυνατότητα στους επαγγελματίες για επέκταση των καταστημάτων σε δημόσιους χώρους. Θα αναθεωρηθεί αυτή η επιλογή σήμερα που δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα;

Η απόφαση για επέκταση των καταστημάτων είχε ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Αρα, τουλάχιστον στα χαρτιά, έχουμε επιστρέψει στο πρότερο καθεστώς. Ομως θέλω να σημειώσω ότι η προστασία του δημόσιου χώρου είναι από τους βασικούς μας στόχους. Θα παρεμβαίνουμε όταν ο δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες. Ενδεικτικά μόνο σημειώνω για την κατάσταση που επικρατεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, το 2023 διενεργήθηκαν 5.194 έλεγχοι κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και εντοπίστηκαν περίπου 2.000 παραβάσεις. Αυτό δεν είναι ανεκτό.

Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια πράσινη πόλη;

Ηδη, όπως σας είπα, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα των δενδροφυτεύσεων, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Αθήνα η επιχείρηση πράσινο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Ομως μπορούμε με καλά σχεδιασμένες παρεμβάσεις να βελτιώσουμε σημαντικά την κατάσταση. Εχουμε ήδη στη διάθεσή μας χιλιάδες δέντρα. Εχουμε χαρτογραφήσει 1.500 σημεία που άμεσα θα δενδροφυτευτούν, έξω από σχολεία, σε πεζοδρόμια και πλατείες. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι για την Αθήνα αποτελεί μονόδρομο το πράσινο. Η δημιουργία πράσινων διαδρόμων, διασυνδεδεμένων με τους λόφους της πόλης, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπνεύσει.

«Θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες»
Η Αθήνα είναι μια ασφαλής για τους κατοίκους της πόλη; Είναι η ασφάλεια προτεραιότητα της νέας δημοτικής Αρχής;

Το θέμα της ασφάλειας αξιολογείται από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης στην πρώτη τριάδα των σοβαρότερων προβλημάτων. Στην προσπάθειά μας να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας, βεβαίως και έχουν τη χρησιμότητά τους όλα τα μέσα. Η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, οι κάμερες, ο σωστός φωτισμός των χώρων. Ομως είμαι πεπεισμένος ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει, αν καταφέρουμε να ζωντανέψουμε τις γειτονιές της Αθήνας, να απογκετοποιηθούν κάποιες περιοχές. Αυτό σημαίνει να δημιουργηθούν στέκια, οι πλατείες να φιλοξενούν εκδηλώσεις, οι παιδικές χαρές να γίνουν ασφαλείς για να υποδεχτούν τα παιδιά. Οπου οι δημιουργικές δραστηριότητες αποσύρονται, όπου ο κόσμος κλείνεται σπίτι του, αφήνουμε χώρο στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Είναι τα οικονομικά του δήμου υγιή;

Εχουμε χρέος ως νέα δημοτική Αρχή να ελέγξουμε τι παραλάβαμε. Και θα το κάνουμε. Ομως, ένας δήμος που δεν έχει πόρους να συντηρήσει τα σχολεία του, τις παιδικές του χαρές, το πράσινό του, να αναπτύξει προγράμματα καθαριότητας, και καταλαβαίνετε ότι αναφέρομαι στα στοιχειώδη, δεν θα τον έλεγε κάποιος οικονομικά υγιή δήμο.

Η σχέση σας με την κυβέρνηση έχει αποκατασταθεί;

Είμαι δήμαρχος της Αθήνας. Με την κυβέρνηση είμαστε θεσμικοί συνεργάτες. Είμαι επίσης της αντίληψης ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από συνθέσεις και όχι από άσκοπες αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς, πριν ακόμη ορκιστεί η νέα δημοτική Αρχή της Αθήνας, αντιμετώπισε σε κορυφαία θέματα εχθρική στάση. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Ο,τι προσκόμματα δημιουργούν στο έργο μας έχουν τελικό αποδέκτη τους κατοίκους της Αθήνας. Και εμείς βρισκόμαστε στη διοίκηση του δήμου για να λύσουμε προβλήματα, όχι για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Οσοι λοιπόν σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας θα είναι σύμμαχοί μας στον μεγάλο μας αγώνα για να βελτιώσουμε τη ζωή στην πόλη. Οσοι θελήσουν να βάλουν εμπόδια στο έργο μας θα μας βρουν απέναντι. Θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και έχοντας στο πλευρό μας τους δημότες μας όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στην εντολή που λάβαμε από τις κάλπες.

Βαραίνει τις πλάτες σας το γεγονός πως καταφέρατε να επικρατήσετε απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο και έχοντας ενώσει τον προοδευτικό κόσμο; Γιατί πολλοί μιλούν για το επιτυχημένο εκλογικό παράδειγμά σας, ποντάροντας μάλιστα πάνω σας…

Ο δήμος είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασίες και συγκλίσεις όλων των ανθρώπων, των παρατάξεων, των πολιτικών φορέων, που πιστεύουν ότι η Αθήνα πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα πολλά και σοβαρά προβλήματά της. Θα ήταν ευχής έργον ο στόχος αυτός να ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις. Ομως θέλω να σημειώσω ότι το επιτυχημένο εκλογικό παράδειγμα στο οποίο αναφέρεστε το κατάφεραν οι πολίτες και όχι οι διαπραγματεύσεις σε κάποια κλειστά γραφεία. Οι πολίτες κουράστηκαν από ωραία λόγια και βαρύγδουπες εξαγγελίες. Οι πολίτες ήταν αυτοί που είδαν σε μένα και στη δημοτική μας παράταξη ανθρώπους με γνώση, με ειλικρινή έγνοια και αγωνία για την πόλη και κυρίως αποφασισμένους αυτά που λένε να τα κάνουν…

Back to top button