COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επέστρεψε ακόμη πιο απειλητικός! Δραματικές προβλέψεις Σαρηγιάννη για 9 -10 χιλ. νέα κρούσματα και 100 νεκρούς κάθε ημέρα! Στο ‘κόκκινο’ ξανά οι Εντατικές! Στα ύψη και το ιικό φορτίο στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων – Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες!

Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα μας θυμίζει εφιαλτικό σενάριο που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά, καθώς η διάδοση αυξάνεται και ο χειμώνας πλησιάζει.

Σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, με βάση την εικόνα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, η χώρα ξεπέρασε τα 4.000 κρούσματα για έκτη ημέρα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των βαριά ασθενών, με τους διασωληνωμένους να υπολογίζονται πλέον σε 380 ανά την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, ενώ οι νέοι θάνατοι από την πανδημία ανέρχονται σε 25.

Δραματικές προβλέψεις από τον Σαρηγιάννη

Για μια πανδημία που αρχίζει να δείχνει ξανά το σκληρό της πρόσωπο κάνει λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μετά και τη ψυχρολουσία των 4.165 νέων κρουσμάτων χθες 26 Οκτωβρίου. Ο ίδιος θεωρεί πως ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της πανδημίας εκτός από τον εμβολιασμό (που όμως πια κινείται αργά) είναι τα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και μη. Την ίδια στιγμή, με αφορμή και τα παρατράγουδα που σημειώνονται σήμερα με τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό σε εκκλησίες στην γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, σημειώνει πως τα τελευταία βρίσκονται στη ουσία της Χριστιανικής λατρείας και δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε καν.

Μιλώντας κατ’ αρχάς για το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας ο ίδιος λέει: «Χθες πετύχαμε αρνητικό ρεκόρ. O εβδομαδιαίος μέσος όρος έφτασε τα 3.321 κρούσματα. Στις 25 Αυγούστου ήταν 3.200 περίπου. Σήμερα μπορεί να πετύχουμε και νέο αρνητικό ρεκόρ. Σε 10 ημέρες από τώρα αυτός ο μέσος εβδομαδιαίος όρος πολύ πιθανόν να έχει ήδη φτάσει στις 4.000 κρούσματα και στις 17 Νοεμβρίου στις 5.000».

Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί όσο λόγω χειμώνα θα κλεινόμαστε ολοένα και πιο πολύ μέσα, ο κρύος καιρός θα επικρατεί κι εμείς θα ανοίγουμε λιγότερα τα παράθυρα. Όπως το θέτει ο ίδιος: «δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση αλλά μπορούμε να κρατήσουμε την κατάσταση ελεγχόμενη. Αυτό γίνεται μόνο αν αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ για να σταματάμε τις αλυσίδες διασποράς».

Υποχρεωτικά τεστ για όλους μια φορά την εβδομάδα
Για τον καθηγητή στο ΑΠΘ όσον αφορά τον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ, τα νούμερα δεν είναι καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, τον περασμένο Μάιο ήμασταν στα 600.000 τεστ ημερησίως, τον περασμένο Σεπτέμβριο ήμασταν στα 400.000 τεστ ενώ τώρα έχουμε πέσει στα 200.000. Κατά τον ίδιο: «Πρέπει όλοι να κάνουν υποχρεωτικά ένα τεστ την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων. Η διαφοροποίηση εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων ως προς τα τεστ, όχι ως προς την είσοδό τους σε χώρους διασκέδασης, είναι μια λανθασμένη προσέγγιση.

«Ο εμβολιασμένος και επιμολύνεται και επιμολύνει. Υπάρχουν εμβολιασμένοι που μπορεί να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας και να ξεκινούν αλυσίδες διασποράς. Το να σταματάς αυτές τις αλυσίδες, αφού δεν έχεις αποκτήσει τέτοια ανοσία ώστε να σταματήσεις τη διασπορά είναι αυτή τη στιγμή το αμέσως επόμενο καλύτερο μέτρο μετά τον εμβολιασμό. Οι εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι έχουν κάνει την υποχρέωσή τους, μπορούν να τα κάνουν δωρεάν».

Που μας βοηθούν τα self test και τι θα συμβεί αν συνεχίσουμε έτσι
«Και ας λένε ότι τα self test έχουν μειωμένη αξιοπιστία, στο δια ταύτα μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ», σημειώνει ο κος Σαρηγιάννης και εξηγεί το γιατί. «Τον περασμένο Απρίλιο, όπου ο εμβολιασμός ήταν ακόμα χαμηλά, χρησιμοποιήσαμε τα self test σε μεγάλη κλίμακα, και τελικά αυτό λειτούργησε εξαιρετικά. Είναι τεστ φτιαγμένα να μην χάνουν τα θετικά και ας κάνουν λάθη. Τα θετικά τεστ οδηγούσαν σε μοριακά και rapid test και εκεί σε μεγάλο βαθμό επαληθεύονταν τα αποτελέσματά τους. Τους συγκεκριμένους θετικούς φορείς δεν θα τους είχαμε πιάσει εύκολα με τα τεστ μέσω ΕΟΔΥ μιας και πολύς κόσμος δεν είχε συμπτώματα για να κάνει τεστ».

Και τι θα συμβεί αν παραμείνουμε στον χαμηλό αριθμό τεστ ενώ τα κρούσματα συνεχίζονται να αυξάνονται; «Θα βαδίζουμε πια προς τη φυσική ανοσία και έτσι θα έρχεται και η φυσική αποκλιμάκωση. Αυτή θα μπορούσε να φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό όμως είναι στην πραγματικότητα το κακό σενάριο γιατί πια θα μιλάμε για πολύ αυξημένα κρούσματα, με συνεπακόλουθη αύξηση στις ΜΕΘ και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Σε εκείνη τη φάση μπορεί να φτάσουμε και τα 9.000 και τα 10.000 κρούσματα και τους 100 νεκρούς κάτι που είδαμε για παράδειγμα να συμβαίνει στην Πορτογαλία. Στη συγκεκριμένη χώρα όμως, μετά από αυτή τη δραματική εξέλιξη, το ποσοστό του εμβολιασμού σκαρφάλωσε στο 80%. Η πανδημία έχει αρχίσει να ξαναδαγκώνει. Βλέπετε τι συμβαίνει στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία; Δεν είναι μακριά από εμάς, είναι χώρες με τις οποίες έχουμε επικοινωνία».

Στα ύψη και το ιικό φορτίο στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων
Ανοδική είναι άλλωστε και η ποσοστιαία μεταβολή του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα, παρατηρήθηκαν αυξητικές μεταβολές σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα (10/12) περιοχές που ελέγχθηκαν. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση κατά 200% στα Χανιά και 131% στην Πάτρα.

Εκρηκτικό μείγμα εν όψει του χειμώνα
Όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι εν όψει ενός χειμώνα, που, όπως τονίζουν, δεν θα μοιάζει με τον περασμένο αναφορικά με τις διάφορες λοιμώξεις, πλην του Covid, που παρουσιάζουν έξαρση τέτοια εποχή.

Μιλώντας για την κυκλοφορία του ιού της γρίπης, αλλά και του κορωνοϊού, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε το απόγευμα πως η πιθανότητα συνλοίμωξης αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.

«Στο κόκκινο» βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών έρχονται την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλία μοιάζει να επιδεινώνεται ραγδαία.

Η περιφέρεια όμως που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι εκείνη της Λάρισας, η οποία καταγράφει ρεκόρ περιστατικών από την έναρξη της πανδημίας με 349 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Η διάδοση του κορωνοϊού στην περιοχή ξεπερνά τα 122 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, που αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη σε όλη την Ελλάδα. Ανοδική πορεία καταγράφει και η Μαγνησία, που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 221 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Επανάληψη του εφιάλτη στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, πέριξ των 600 κρουσμάτων κορωνοϊού, ξυπνώντας μνήμες από τον περσινό Οκτώβριο, που αποτέλεσε αφετηρία για το ξέσπασμα του δεύτερου τότε επιδημιολογικού κύματος στη χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Την επομένη κιόλας του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου πριν από έναν χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έντονη ήταν και η κριτική στην κυβέρνηση, τότε, για τον χρόνο αντίδρασης απέναντι σε φαινόμενα συνωστισμού.

Συνωστισμό που παρακολουθήσαμε και εχθές στη συμπρωτεύουσα από πιστούς που προσέρχονταν στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης χωρίς να τηρούν αποστάσεις και πολλές φορές κατεβάζοντας τις μάσκες, προκειμένου να ασπαστούν τις εικόνες. Οι εικόνες των τοπικών μέσων αποτύπωσαν τον συνωστισμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολίτες δεν φορούσαν καν μάσκα.

Ακυρώνονται οι παρελάσεις στις επιβαρυμένες περιοχές
Σταθερά αυξημένη παραμένει η διάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στην Ημαθία καταγράφονται 140 περιστατικά, στην Πέλλα 122, στην Πιερία 114 και στις Σέρρες 102 μολύνσεις του νέου κορωνοϊού.

Στις παραπάνω περιοχές, όπως και στη Θεσσαλία, αποφασίστηκε να ματαιωθεί η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις περιοχές.

Η σημασία του εμβολιασμού στην αναχαίτιση του κύματος
Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορωνοϊό, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρός της, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν επισημάνει εδώ και καιρό τη σχέση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και αύξησης της νοσηρότητας από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους φαίνεται πως υπάρχει μια στασιμότητα στην εξέλιξη των εμβολιασμών. Την τελευταία ημέρα 8.717 πολίτες πραγματοποίησαν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 12.213 βρέθηκαν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση.

«Περισσότερα από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,5% επί του γενικού πληθυσμού και 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 64,7% επί του γενικού πληθυσμού και 74,5% επί του ενήλικου πληθυσμού», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Φαίνεται άλλωστε πως περισσότεροι είναι οι πολίτες των ειδικών ομάδων που προσέρχονται για την τρίτη δόση τις τελευταίες ημέρες από εκείνους που αποφασίζουν να εμβολιαστούν για πρώτη φορά έναντι του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε επίσης τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 75,3% έχει εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 74,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 86,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 80,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 82,9% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 79,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 77,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 75,2% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 72,9% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 62,5% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 62,7% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 63% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 60,2% έχει ήδη εμβολιαστεί
Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί το 35,8%
Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 21,4% έχει εμβολιαστεί.

Back to top button