COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ερντογάν επιτίθεται λυσσαλέα στη Δύση – Το Ισλάμ επικίνδυνο ‘όπλο’ στα χέρια του Σουλτάνου, στον πόλεμο με ολόκληρη την Ευρώπη!

Δύση καταρρέει, η Ανατολή ανεβαίνει. Αυτός ο αιώνας θα αλλάξει τα πάντα! Ο πόλεμος της Δύσης με το Ισλάμ ήταν πόλεμος με τους Τούρκους τα τελευταία χιλιάδες χρόνια. Και τώρα ο θυμός της Δύσης είναι με τον… Ερντογάν»!

Ξέφρενο και προκλητικό το παραλήρημα της Yeni Safak -της επίσημης ισλαμο-συντηρητικής ερντογανικής εφημερίδας στην Τουρκία με αφορμή την σφοδρή αντιπαράθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Η γεωγραφία της Τουρκίας δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε θα ελεγχθεί. Γιατί ο πόλεμος κατά του Ερντογάν, ο πόλεμος με την Τουρκία, ο πόλεμος με τον μουσουλμανικό κόσμο είναι ένα ενιαίο έργο… Το σχέδιο «Σταματήστε την Τουρκία» θα είναι για τη Δύση το μεγαλύτερο σοκ του 21ου αιώνα. Επειδή η ιστορία έχει αλλάξει, ο χάρτης ισχύος έχει αλλάξει. Καμία επίθεση δεν μπορεί πλέον να σταματήσει την Τουρκία!» γράφει ο βασικός αρθρογράφος της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας.

Γιατί ο χαρακτηρισμός του Μακρόν ως «ψυχασθενής» από τον Ερντογάν δεν ήταν μια κουβέντα που πέταξε τυχαία μέσα στο παραλήρημά του ο Τούρκος πρόεδρος. Ηταν μια πολύ καλά υπολογισμένη κίνηση στην σκακιέρα του.

Όπως γράφει η γερμανική Tagesspiegel «η τουρκοευρωπαϊκή αντιπαράθεση τροφοδοτείται περαιτέρω από την προσπάθεια του Ερντογάν να μιλά για όλους τους μουσουλμάνους. Η Δύση βλέπει σε κάθε Μουσουλμάνο έναν Τούρκο και σε κάθε Τούρκο έναν Μουσουλμάνο», όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Καισάρεια το περασμένο Σάββατο .

Ο Ερντογάν θέλει να αναγορευτεί σε «ηγέτη» των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχύσει την διαπραγματευτική του ισχύ και τα νέο-Οθωμανικά του όνειρα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται βέβαια σήμερα ως φάρσα! Επί 500 χρόνια, η γαλλική συμμαχία με τους Οθωμανούς επέτρεπε επί αιώνες στη Γαλλία να ενεργεί ως προστάτης των μεγάλων χριστιανικών κοινοτήτων που ζούσαν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα εμπορικά πλεονεκτήματα της γαλλο-οθωμανικής συμμαχίας ήταν επίσης σημαντικά, επιτρέποντας στη Γαλλία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο μεσογειακό εμπόριο, ανταγωνιζόμενη τη Βενετία. Τώρα ο Ερντογάν πρωτοστατεί στην επιβολή επάργκο στα γαλλικά προϊόντα και προσπαθεί να εμφανιστεί ως «προστάτης» των μουσουλμάνων στην Γηραιά ήπειρο. Τεντώνοντας ακόμη περισσότερο το σχοινί ενάντια στη Γαλλία,ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τους συμπατριώτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

«Ο Ερντογάν πυροδοτεί το μίσος των Μουσουλμάνων εναντίον της Γαλλίας και της Ευρώπης» γράφει η Le Figaro τονίζοντας οτι ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μουσουλμανικής αντίδρασης σε όλον τον κόσμο με αφορμή την επανάληψη του έργου με τα σκίτσα του Μωάμεθ μετά την στυγερή δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατι από έναν νεαρό Τσετσένο τζιχαντιστή.

Η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι «η επιθυμία του Ερντογάν να ταπεινώσει προσωπικά τον Μακρόν εξυπηρετεί έναν πολιτικό στόχο: Να κινητοποιήσει τους ισλαμιστές όλων των αποχρώσεων εναντίον της Γαλλίας, της χώρας που καταδικάζει δυναμικά και με συνέπεια τα χτυπήματα στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο ή το Ναγκόρνο – Καραμπάχ».

Με υποκίνηση του Ερντογάν, εξελίσσεται ήδη μια τεράστια επιχείρηση κατά της Γαλλίας στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, με μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, διαδηλώσεις, επιθέσεις και δηλώσεις διαμαρτυρίας «από καθεστώτα, εκ των οποίων κανένα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα θρησκευτικής ή πολιτικής ανοχής» όπως γράφει εύστοχα η γαλλική Le Monde.

H εκστρατεία αυτή που υποδαυλίζει η Τουρκία έχει ταυτόχρονα στόχο να εκφοβίσει τις δυτικές δημοκρατίες. Να τρομοκρατήσει τους πολίτες ώστε να πιστέψουν ότι ουδείς είναι ασφαλής. Αλλά και να στρέψει τις ευρωπαικές κοινωνίες -και τη Γαλλία πρώτα απ` όλα- σε πιο ισλαμοφοβική, ακροδεξιά κατεύθυνση. Για να έχει ο Ερντογάν και οι ομοϊδεάτες του μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης! Και είμαστε ακόμη στην αρχή..!

Αλλωστε, μια ημέρα μετά την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Αγκυρα-μια κίνηση που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην 500 ετή διπλωματική ιστορία των δύο χωρών-ο Ερντογάν, σε νέα ομιλία του, επανέλαβε πάλι τις… αμφιβολίες του για την «ψυχική υγεία» του Μακρόν!

«Υπάρχει μια ισλαμική εκστρατεία κατά της Γαλλίας. Είναι οργανωμένη, δεν είναι τυχαία και οι πομποί είναι σε μεγάλο βαθμό τουρκικοί», γράφει η Figaro. «Η Γαλλία είναι ο πρωταρχικός στόχος του Ερντογάν γιατί είναι η χώρα στην Ευρώπη που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα. Υπερασπίζεται ακούραστα την κοσμικότητα και ο πρόεδρός της πρωτοστατεί στην αντι-τουρκική σφεντόνα. Το Παρίσι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του, ευαισθητοποιώντας τους για τον κίνδυνο που ενέχει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και, πιο πρόσφατα, στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Αλλωστε, η νέα επίθεση του Ερντογάν συνιστά μια καινούρια φάση στην επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, των οποίων οι εντάσεις είναι παλιές και προηγούνται της άφιξης του Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η αντίσταση των Γάλλων στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη και ο νόμος του 2001 για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους είχαν στρέψει την Άγκυρα εναντίον του Παρισιού. Απλά, από το 2017 οι νέο-αποικιακές πολιτικές του Ερντογάν δημιούργησαν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο χωρών λόγω της απόπειρας της Αγκυρας να αλλάξει υπέρ της τις ισορροπίες ισχύος στην Μεσόγειο.

Η Αγκυρα βιάζεται να προλάβει το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής στην Ουάσιγκτον μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί επίσης τη ρωσο-ιταλική προσέγγιση καθώς Μόσχα και Ρώμη δεν θέλουν μεν την Τουρκία στην Λιβύη, αλλά «κλείνουν το μάτι» στον Ερντογάν στην προσπάθειά του να αποτρέψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού EastMed στην ανατολική Μεσόγειο. Γιατί η μεν Μόσχα θα έχανε την πρωτοκαθεδρία στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και η Ρώμη την μονοπωλιακή διέλευση μέσω της Ιταλίας όλου του φυσικού αερίου που θα κινεί την ΕΕ από τον Νότο!

Από την πλευρά του, το Παρίσι προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους τραβώντας κόκκινες γραμμές. Είναι σε ανειρήνευτη αντίθεση με την Τουρκία και για άλλον έναν σημαντικό λόγο: Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα αποθέματα ουράνιου στην Νότιο Λιβύη με τα οποία λειτουργεί τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια. Η παρουσία επίσης γαλλικών πετρελαϊκών εταιριών στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και σε εκείνα νότια της Κρήτης, θα εντείνει συνεχώς την αντίδραση του Παρισιού στις νέο-αποικιακές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν.

Δυστυχώς όμως η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ -η Γερμανία– επιμένει να «στρουθοκαμηλίζει» σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του Ερντογάν. Αν και καταδίκασε την επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Μακρόν, η Γερμανία για τα δικά της, ιδιοτελή συμφέροντα, εμφανίζεται τουλάχιστον απρόθυμη να μιλήσει με ισχυρή φωνή κατά της Αγκυρας, παίζοντας «κατενάτσιο» υπέρ του Ερντογάν και αναβάλλοντας συνεχώς την επιβολή κυρώσεων.

Ετσι-όπως γράφει η Figaro- «o Τούρκος πρόεδρος κατάλαβε το μήνυμα και ερμήνευσε την απαλότητα των ευρωπαϊκών κρατών ως ενθάρρυνση να συνεχίσει την πολιτική του, στέλνοντας εκ νέου τα πλοία, που είχε αποσύρει δύο ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανοιχτά του Καστελόριζου».

Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του θα μάθουν δυστυχώς αργά ή γρήγορα ότι η πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ήδη χθες επιχειρησε να βάλει «ταφόπλακα» σε κάθε ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό ισχυριζόμενος προκλητικα οτι «η ομοσπονδία δεν μπορεί πλέον να είναι ένα έγκυρο μοντέλο για μια λύση, και χρειάζονται νέες ιδέες… Υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη που έχουν ιδρυθεί στην Κύπρο» τόνισε ο Ερντογάν «ξεχνώντας» φυσικά οτι το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο δεν έχει αναγνωριστεί απο καμμία χώρα εκτός της Τουρκίας ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής εθνικής του Αττίλα το 1974.

Οπως όλοι οι αποτυχημένοι αυτοκράτορες άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να προκαλεί νέες κρίσεις για να αποσπά την προσοχή των ψηφοφόρων του από τις δικές του τρανταχτές αποτυχίες στην οικονομία και στην καταστολή της δημοκρατίας!

Η Σινέμ Αντάρ, αναλύτρια στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: Η Άγκυρα δεν είναι ικανή να επιλύσει τις διαφορές στην εξωτερική πολιτική μέσω του διαλόγου… Απλώς αξιοποιεί το Ισλάμ για να σκοράρει πολιτικά…

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Back to top button