COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ο Ερντογάν, πάλι σε ρόλο διαμεσολαβητή, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Τηλεφώνησε στον Πούτιν και συναποφάσισαν νέο γύρο συνομιλιών Ρώσων και Ουκρανών, από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με οικοδεσπότες τους Τούρκους – Έτοιμη η Άγκυρα να παίξει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης!


Όπως έχει αναλύσει σε πολλά άρθρα του το europost.gr, ο Ερντογάν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να επωφεληθεί από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση να αναβαθμίσει αποφασιστικά τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας. Και μάλλον τα καταφέρνει, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε εχθές προσωπική τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, από σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, με οικοδεσπότες και ‘προξενητές’ την Τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκαν στην τελευταία κατάσταση του πολέμου και στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανίας. Και οι δύο συμφώνησαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαδικασία αυτή.

Η Τουρκία θέλει ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν μιλώντας στο στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera είχε αναφέρει ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο Καλίν δήλωσε στο δίκτυο Qatari TV ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δικαιολογείται, αλλά ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία.

“Η Τουρκία προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου με τη Μόσχα και το Κίεβο”, είπε.

Όπως είναι γνωστό, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από σήμερα Δευτέρα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

Νταβίντ Αρακχάμια: Το πρωτοπαλίκαρο του Ζελένσκι με το τζόκεϊ

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook. Ωστόσο η τουρκική προεδρία δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία των συναντήσεων.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις. Εχθές, σε ένα βιντεομήνυμα που καταγράφηκε για μια εκπομπή, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της Ουκρανίας, την οποία πρόβαλε το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίνιρ Ζελένσκι επανέλαβε πως αξιώνει την εφαρμογή μιας «κατάπαυσης του πυρός» και την «πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» από την ουκρανική επικράτεια.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.

Back to top button