ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν στήνει επίθεση στην Ελλάδα για να γλιτώσει τις εκλογές; Τι προβλέπει το Τουρκικό Σύνταγμα; Το βρώμικο σχέδιο του Σουλτάνου

Το Τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει αναβολή εκλογών λόγω πολέμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Θα επιχειρήσει το… απονεννοημένο ο Ταγίπ Ερντογάν και θα επιτεθεί στην Ελλάδα;

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο δείχνει διατεθειμένο να μην αποκλιμακώσει στο ελάχιστο την ένταση με Ελλάδα και Κύπρο.

Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη γειτονική χώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν νοιώθει την καρέκλα του να τρίζει, με τον τουρκικό λαό να του γυρνάει την πλάτη και τη διεθνή κοινότητα να αντιλαμβάνεται πλέον πόσο αφερέγγυος είναι.
Όπως έχουμε τονίσει, ο Τούρκος Πρόεδρος αναζητάει εναγωνίως μια νίκη που θα τον ισχυροποιήσει ξανά στο εσωτερικό του ακροατήριο. Πώς θα το πετύχει αυτό; Δαιμονοποιώντας την Ελλάδα και αναδεικνύοντάς τη ως το μεγάλο εχθρό του τουρκικού έθνους.

Μόνο που η Ελλάδα του χαλά τα σχέδια, μιας και δεν είναι ούτε Συρία ούτε Λιβύη, την οποία θα απειλήσει με πόλεμο και δεν θα προετοιμαστεί για άμεση απάντηση. Ο ίδιος το γνωρίζει αυτό, όμως είναι αποφασισμένος για όλα και σίγουρα δεν θα διστάσει να προκαλέσει σοβαρή κρίση με την Ελλάδα ώστε να πετύχει τον μεγάλο του στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να παραμείνει στην εξουσία.

Τι σημαίνει σοβαρή κρίση; Σημαίνει χοντρή προβοκάτσια, σημαίνει ένταση επί του πεδίου, η οποία, πέραν των απρόβλεπτων συνεπειών, θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο αναβολής της άμεσης προσφυγής στις κάλπες στην Τουρκία. Πώς θα συμβεί αυτό; Ο Ταγίπ Ερντογάν θα επικαλεστεί το Τουρκικό Σύνταγμα, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2017 και προβλέπει με δύο άρθρα του αναβολή των εκλογών από έξι μήνες έως έναν χρόνο λόγω πολέμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εξουσίες του Τούρκου Προέδρου επεκτείνονται ακόμα περισσότερο.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας ή στην Αρμενία δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο έκτακτης ανάγκης, σε αντίθεση βεβαίως με μια σύρραξη στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο με αντίπαλο την Ελλάδα.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα γνωρίζουν καλά πως ο Ερντογάν είναι ικανός να επιχειρήσει το… απονενοημένο και να επιτεθεί στην Ελλάδα, επιχειρώντας να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Για το λόγο αυτό, η ελληνική διπλωματία είναι σε διαρκή κινητικότητα, ενημερώνοντας συνεχώς του συμμάχους για τις πρακτικές της γείτονος, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης σε όλο το Αιγαίο και τον Έβρο, πανέτοιμες να απαντήσουν σε κάθε ενέργεια που θα επιχειρηθεί.

Back to top button