ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ο Ερντογάν στήνει τα πλοία του σε διάταξη μάχης απέναντι από το Καστελόριζο, την ώρα που ξεκινάει το ξεδιάντροπο σόου της Μουσουλμανικής προσευχής στην Αγιά Σοφιά, το Ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης!

Της σύνταξης του europost.gr

Ενώ ανοίγει σήμερα η αυλαία του ξεδιάντροπου σόου της Μουσουλμανικής προσευχής στην Αγιά – Σοφιά, στο Ιερό σύμβολο της Χριστιανωσύνης, την ίδια στιγμή ο Ερντογάν βγάζει κι άλλα πολεμικά πλοία απέναντι από το Καστελόριζο, επιλέγοντας να κλιμακώσει την ένταση των τελευταίων ημερών με την Ελλάδα.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του europost.gr, που έρχονται από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν ότι γύρω από την Ρόδο και το Καστελόριζο η Τουρκία έχει αυξήσει σε 30 τον αριθμό των πολεμικών της πλοίων, ορισμένα από τα οποία έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε σχηματισμούς μάχης, αναζητώντας κατάλληλα σημεία προκάλυψης στις ακτές της ευρύτερης περιοχής.

Στη δύναμη των 30 αυτών πολεμικών πλοίων πρέπει να προσθέσει κανείς και 4 υποβρύχια, εκ των οποίων τα 2 είναι από τα πλέον σύγχρονα, που διαθέτει το Τουρκικό Ναυτικό, καθώς και πλοία ανεφοδιασμού.

Τι θα κάνει το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας;
Το μεγάλο ζητούμενο των τελευταίων ωρών είναι αν τελικά θα αποπλεύσει από την Αττάλεια το ερευνητικό σκάφος ‘Oruç Reis’, καθώς και τα πολεμικά πλοία, που έχουν την εντολή να το συνοδεύσουν στην πλεύση του.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ‘Anadolu’, αλλά και την φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Yeni Şafak’, το συγκεκριμένο σκάφος επρόκειτο να αποπλεύσει από την Αττάλεια σήμερα και να ακολουθήσει μια αργή πορεία, που θα το φέρει σε θαλάσσιες ζώνες της περιοχής, που καλύπτονται από την Τουρκική παράνομη Navtex, για να ξεκινήσει εκεί έρευνες.

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη 15 έως 20 πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει ενισχυθεί αποφασιστικά η αεροπορική δύναμη της 115 Πτέρυγας Μάχης στο Ηράκλειο, με αεροσκάφη F-16 Block 52+. Το θράσος των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ στην Τουρκία είναι τόσο μεγάλο, ώστε στα χθεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων έβγαλαν στις οθόνες τους γραφήματα που παρουσιάζουν την πορεία του ‘Oruç Reis’, αδιαφορώντας αν, κατά την πλεύση που προδιαγράφουν, το συγκεκριμένο σκάφος θα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

Η γενικότερη κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια έντονη ρευστότητα, με το υφιστάμενο σκηνικό να μεταβάλλεται από ώρα σε ώρα.

Είναι άγνωστο αν και πότε ο Ερντογάν θα τολμήσει ‘να πατήσει’ με το ερευνητικό σκάφος του και τα πολεμικά του πλοία τις θαλάσσιες ζώνες, που ανήκουν στην Ελλάδα.

Εκείνο, όμως, που μπορεί να προβλέψει κανείς, είναι ότι η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας φαίνεται ότι υποκρύπτει μια σκοπιμότητα, την οποία γνωρίζουν καλά στο Βερολίνο: Να σπρώξει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας.

Ο Ερντογάν επείγεται να επισπεύσει αυτόν το διάλογο, μέσα στο πιεστικό κλίμα, που τον εξυπηρετεί, γι αυτό και θα τραβήξει το σκοινί, ώστε να έλθουν οι Γερμανοί, ως επιδιαιτητές, για να ζητήσουν και από τα δύο μέρη να ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου ο διάλογος. Άλλωστε οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις έχουν γίνει ήδη, με κορυφαία την συνάντηση ‘χαμηλού προφίλ’ στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή των, εξ απορρήτων, συμβούλων του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου Ερντογάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button