COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Ο Έβρος παραδομένος στις φλόγες για 13η νύχτα! Πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο! Υπό εκκένωση το Σουφλί! Πύρινος εφιάλτης για χιλιάδες κατοίκους!

Κάθε ρεκόρ σπάει, πλέον, ο αριθμός των συμμετεχόντων στις δυνάμεις πυρόσβεσης στον Έβρο, με τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκτείνεται σε ένα τόξο πολλών δεκάδων χιλιομέτρων στην περιοχή της Κοτρωνιάς, ωστόσο, να μαίνεται ανεξέλεγκτη για 13η ημέρα σήμερα, καθώς, μια «απλή» αλλαγή στη φορά των ανέμων αρκεί για να ξεσπάσουν νέες αναζωπυρώσεις, στρέφοντας απειλητικά το πύρινο μέτωπο προς την κατεύθυνση κάποιων από τους δεκάδες οικισμούς της περιοχής, οι κάτοικοι των οποίων ετοιμάζονται για μία ακόμη εφιαλτική νύχτα.

Ωστόσο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των 582 πυροσβεστών με 122 οχήματα και των 16 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και των εναέριων μέσων που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή, υποστηριζόμενοι από τους εθελοντές πυροσβέστες, τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και τους τους -αποφασισμένους για όλα- κατοίκους των οικισμών, οι καμένες εκτάσεις που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν σύντομα και το 1.000.000 στρέμματα!

Λίγο μετά τις 8.30, οι περίπου 4.000 κάτοικοι και οι επισκέπτες της κωμόπολης του Σουφλίου έλαβαν και σήμερα, όπως και χθες, μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού εκτάκτου ανάγκης 112 να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, καθώς δεκάδες παραμένουν τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ τις ΕΡΤ, οι βοριάδες που αναμένονται για αύριο, ενδέχεται να σπρώξουν ξανά τις φλόγες προς κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σε μήνυμα του στο Facebook, ο Δήμος Σουφλίου καλεί τους πολίτες να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού, προς υποστήριξη της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς. «Παρακαλούνται οι πολίτες όπως πραγματοποιούν ορθολογική χρήση του ύδατος προς υποστήριξη της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς και με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του ανεφοδιασμού των μέσων που επιχειρούν», αναφέρει το μήνυμα του δήμου.

Με το πύρινο μέτωπο να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις του Σουφλίου, οι κάτοικοί του κινητοποιούνται προκειμένου να προστατεύσουν τα χωράφια τους, δημιουργώντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, με την ελπίδα να ανακόψουν την πορεία της αδηφάγας φωτιάς.

Η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική πορεία της από χθες προς Γιαννούλη, ενώ από σήμερα το απόγευμα κατευθύνεται βόρεια, προς το Πρωτοκκλήσι, αλλά και ανατολικά, προς το Σουφλί, όπου αυτή την ώρα εντοπίζεται το ισχυρότερο σε ένταση μέτωπο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, αναφέρει ότι η πυρκαγιά πλησιάζει την πόλη, ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα, δηλαδή, στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους ενδέχεται να δώσει το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.

Στο μεταξύ, η δημοτική Αρχή ενημέρωσε για την απομάκρυνση των ζώων και μελισσιών προς την Κορνοφωλιά, ενώ γνωστοποίησε στους κατοίκους πως είναι διαθέσιμα και λεωφορεία.

Σκέρτσος: Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική

Τα μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών γενικότερα και ειδικότερα τη φωτιά στον Έβρο, η οποία συνεχίζει να κατακαίει το δάσος της Δαδιάς για 13η ημέρα σχολίασε σήμερα ο Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Νομίζω ότι σήμερα καλώς έγινε η συζήτηση στη Βουλή και αφιερώθηκε πολύς χρόνος από τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Χρειάζεται χρόνος για να αναλύσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στον Έβρο και συνολικότερα φέτος το καλοκαίρι. Τι συνέβη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα τελευταία στοιχεία του Copernicus, δείχνουν ότι συνολικά η Ευρώπη σημειώνει φέτος μια αύξηση κατά 44% στις καμένες εκτάσεις. (…) Φέτος είναι μια συνολικά κακή χρονιά για όλη την Ευρώπη, για τη Μεσόγειο, ειδικότερα για την Ελλάδα», είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας.

Στη συνέχεια εστίασε στους εμπρησμούς, τονίζοντας τα εξής: «Ο πρωθυπουργός εξέθεσε τα γεγονότα ψυχρά, αντικειμενικά, χωρίς να χρωματίζουμε και χωρίς να αποδίδουμε ευθύνες. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι στη διπλή πυρκαγιά του Έβρου – αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και μετά στη Δαδιά – μέσα στο πυκνό δάσος, στο κέντρο ουσιαστικά της Δαδιάς, είχαμε μια ταυτόχρονη ανάπτυξη πολλών εστιών. Αυτό συνέβη σε ένα περιβάλλον καιρικών ακραίων φαινομένων που τελικά οδήγησε σε αυτή την μεγάλη πυρκαγιά που καίει ακόμα δυστυχώς και σήμερα. (…) Από κοντά και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν όντως ανθρώπινο παράγοντα. Από εκεί και πέρα κανένας δεν μιλάει για κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Αυτό το οποίο λέμε όμως είναι ότι μπορεί να έχει προκληθεί από αμέλεια μια τέτοια μεγάλη πυρκαγιά και αυτό το οποίο βλέπουμε στον Έβρο είναι τη συνάντηση δυστυχώς δύο μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων για την ανθρωπότητα συνολικά. Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική κρίση, με τραγικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον και για την ανθρώπινη ζωή των».

Σχετικά δε με τις ποινές φυλάκισης για εμπρησμό από αμέλεια, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο Ακης Σκέρτσος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αυστηροποιήσει το πλαίσιο των ποινών για τις πυρκαγιές εκ προθέσεως στην προηγούμενη τετραετία αποτελούν κακούργημα. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συνολικής, διαφορετικής κουλτούρας και συνείδησης για το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε πρέπει να αυστηροποιηθεί και οι ποινές σε ό, τι αφορά τα συμβάντα εξ αμελείας, διότι όλοι πρέπει να κάνουμε κτήμα μας ότι και η παραμικρή ασυναίσθητη, ασυνείδητη κίνηση σε συνθήκες συναγερμού 5 – όπως είχαμε εφτά φορές φέτος το καλοκαίρι, συνθήκες ακραίες καιρικά – μπορεί να είναι επικίνδυνες και δυνάμει να δημιουργήσουν μια πυρκαγιά. Αυτό πρέπει να μπει μέσα στη συνείδησή μας, την κουλτούρα μας και να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν λύνονται τα προβλήματα μόνο με καταστολή. Λύνονται με πρόληψη, λύνονται με εκπαίδευση και αυτό το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό ήταν το τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που για πρώτη φορά η Ελλάδα απέκτησε και πρόγραμμα πρόληψης. Έχουν δοθεί το 2022 και το 2023 συνολικά 230 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις πρόληψης, καθαρισμών, δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών».

Τέλος, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σχέδιο για πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων, ο υπουργός τόνισε: «Τεχνικά γίνεται. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει ένας πάρα πολύ ισχυρός σύμμαχος στις προσπάθειες της πολιτείας για να καταπολεμήσουμε αυτό το νέο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Και δεν είναι μόνο αυτό το μέσο. Υπάρχουν κι άλλα μέσα, όπως η χρήση των δορυφόρων, η χρήση των drones, αυτά όλα μπορούν να βοηθήσουν στην εγκαιρότερη πρόσβαση και παρέμβαση στη φωτιά. (…) Υπάρχει πάντα η έννοια και η λογική της προτεραιοποίησης. Υπάρχουν οικισμοί, περιαστικά δάση, τα οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητα, πολύ πιο ευάλωτα. Εκεί θα δοθεί προτεραιότητα. Εκεί πρέπει να αποκτήσουν όλοι τη συνείδηση ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια αυτή και υπάρχουν πόροι και από την Πολιτεία και από τους Δήμους. Κι από κει και πέρα μπορούμε να υποστηρίξουμε και τους ίδιους τους ιδιώτες στο να κάνουν και οι ίδιοι τη δική τους προσπάθεια, διατηρώντας την αυλή τους καθαρή».

Back to top button