Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δυτικές στρατιωτικές βάσεις ανά τον κόσμο εμφανίζουν σημαντικές ευπάθειες έναντι επιθέσεων με drones.
Ο «Ιστός της Αράχνης» στη Ρωσία τρόμαξε και το ΝΑΤΟ- Ειδικοί τονίζουν πως δυτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο είναι ευάλωτες σε μαζικές επιθέσεις με drones
Η ουκρανική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ιστός της Αράχνης» θεωρείται ένα από τα πλέον εντυπωσιακά καινοτόμα στρατιωτικά χτυπήματα των τελευταίων ετών. Το Κίεβο κατάφερε να διεισδύσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, εξαπολύοντας μαζικές επιθέσεις με σμήνη μικρών, χαμηλού κόστους μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) εναντίον αεροπορικών βάσεων.
Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν ξύλινα κιβώτια μεταφερόμενα από φορτηγά ως «Δούρειους Ίππους». Μόλις τα οχήματα προσέγγισαν τις βάσεις, από τα κουτιά απελευθερώθηκαν τα drones, οπλισμένα με εκρηκτικά, τα οποία προκάλεσαν σημαντικές ζημιές τόσο στον ρωσικό αεροπορικό στόλο, καταστρέφοντας σημαντικά αεροσκάφη, όσο και στο ηθικό της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή «αποδυνάμωσε σημαντικά» τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ρωσίας. Παρότι το ακριβές μέγεθος των ζημιών αμφισβητείται από ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία δεν θα περιοριστεί, η επιχείρηση ανέδειξε με σαφήνεια τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες στον σύγχρονο πόλεμο.
Σύμφωνα με πηγές των New York Times, η επίθεση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στο ΝΑΤΟ, όχι τόσο για τις πιθανές αντιποίνες της Μόσχας, όσο για την αποκαλυπτική τρωτότητα των παραδοσιακών αμυντικών συστημάτων, τα οποία εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Δυτικοί αξιωματούχοι ομολογούν πως «δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι» να αντιμετωπίσουμε επιθέσεις μικρής εμβέλειας με drones.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί από την Ουκρανία για την επίθεση, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της ανάγκης διατήρησης της μυστικότητας των επιχειρήσεων, ειδικά υπό τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες με την κυβέρνηση Τραμπ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μάλιστα υποστήριξαν πως εάν είχαν ενημερωθεί, θα είχαν εκφράσει αντιρρήσεις.
Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για νέα προσέγγιση στην άμυνα, σύμφωνα με ειδικούς όπως η Έβελιν Φάρκας, πρώην αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, που επισημαίνει ότι η Ουκρανία έχει φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο μέσω συντονισμένων επιθέσεων με σμήνη drones για την επίτευξη στρατηγικών αποτελεσμάτων.
Ο «Ιστός της Αράχνης» στη Ρωσία τρόμαξε και το ΝΑΤΟ- Ειδικοί τονίζουν πως δυτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο είναι ευάλωτες σε μαζικές επιθέσεις με drones
Παράλληλα, αναλύτριες όπως η Κατερίνα Στεπανένκο από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημειώνουν πως η νέα μορφή πολέμου που διαμορφώνεται προκαλεί έντονη ανησυχία στη Δύση. Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι στρατιωτικές του βάσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ανάλογες επιθέσεις.
Ως αποτέλεσμα, κράτη-μέλη της συμμαχίας εξετάζουν σοβαρά την ανάγκη επανεκτίμησης και ενίσχυσης των αμυντικών τους συστημάτων. Ειδικοί όπως ο Τζέιμς Πάτον Ρότζερς του Πανεπιστημίου Κορνέλ υπογραμμίζουν τη δυσκολία προστασίας των απομακρυσμένων βάσεων από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ενδεικτικά, ευρωπαϊκός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η επίθεση του Κιέβου έφερε στο προσκήνιο τα «αδύναμα σημεία» της συμμαχίας, υπογραμμίζοντας πως μεγάλες αεροπορικές βάσεις με πολυάριθμα αεροσκάφη συχνά στερούνται ολοκληρωμένη προστασία έναντι μικρής εμβέλειας απειλών, όπως αυτή που επέδειξαν τα ουκρανικά drones.
Τέλος, η προωθούμενη από την κυβέρνηση Τραμπ αντιπυραυλική ασπίδα τύπου «χρυσού θόλου», που εστιάζει στην αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, δεν προσφέρει προστασία έναντι επιθέσεων με drones. Όπως δήλωσε ο Μπεν Χότζες, πρώην ανώτατος διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, η πολιτική αυτή χρήζει επανεξέτασης. Επιπλέον, ο Αλεξάντερ Βίντμαν, πρώην αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού, επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία στρατηγικών υποδομών από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα