COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Ο κορωναϊός βγάζει «εκτός» το νοσοκομείο του Ρίου! Δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Αγωνία στα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε ο 66χρονος πριν τη διάγνωση για διασπορά του ιού

Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του 9ου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο και συγκεκριμένα για τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάσεις για κορωνοϊό έγιναν και στην κόρη του ζευγαριού και έχουν βγει αρνητικές.

Αγωνία κυριαρχεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα που νοσηλεύτηκε ο 66χρονος από την Ηλεία, που διαγνώστηκε την Τετάρτη με νόσο Covid-19, δηλαδή στο γενικό νοσοκομείο Αμαλιάδας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος για τρίτο 24ωρο. Και στα δύο είχε αντιμετωπιστεί ως σύνηθες εμπύρετο περιστατικό και όχι ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού και την εκθεση προσωπικού και ασθενών σε αυτόν τον μείζονα κίνδυνο.

Μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος της διασποράς του ιού, εντός κι εκτός του συστήματος υγείας, θα δώσουν σήμερα οι απαντήσεις απο το εργαστήρια αναφοράς για τον κορωνοϊό. Δεκάδες δείγματα έχουν ληφθεί από πρόσωπα που αποτελούν στενές επαφές του 66χρονου, πριν από τη νοσηλεία του και κατά τη διάρκεια αυτής.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου Covid-19 αποφασίστηκε αρμοδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου να μείνει εκτός εφημερίας – σε πρώτη φάση εκτός της αυριανής γενικής εφημερίας, και στη συνέχεια το θέμα να επαναξεταστεί. Την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών θα αναλάβει για αύριο το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας.

Αντιλαμβάνεται αμέσως κάποιος τι σημαίνει για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που αφορά τον κορωνοϊό το να κατεβάζει ρολά, έστω και προσωρινά, ένα νοσοκομείο Αναφοράς όπως είχε οριστεί το νοσοκομείο του Ρίου, και μαλιστα πριν καλά καλά σημειωθεί επιδημική έξαρση της νόσου από τον κορωνοϊό. Αλλά και πόσους κραδασμούς προκαλεί μια τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, με το νοσοκομείο να προσπαθεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας του πληθυσμού και τις έκτακτες ανάγκες που προκαλεί η πορεία του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε επισης με συνοπτικές διαδικασίες η εκκένωση της Οφθαλμολογικής κλινικής από τους ασθενείς και η μετατροπή της σε κλινική με θαλάμους απομόνωσης. Σε αυτή θα νοσηλευτούν αποκλειστικά οι ασθενείς με σοβαρές μορφές της νόσου που προκαλει ο κορωνοϊός.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο 66χρονος, το 9ο κρούσμα
Ηδη η κυβέρνηση, μετά το κρούσμα του 66χρονου που είναι σε σοβαρή κατάσταση, έχει αποφασίσει να λάβει έκτακτα μέτρα στην Αχαϊα, αλλά και στους νομούς Ηλείας και Ζακύνθου, κλείνοντας τα σχολεία για σήμερα και αύριο, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσεία, καλλιτεχνικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα μέρη με μεγάλες συναθροίσεις.

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης που γίνεται στις επαφές του άνδρα από την Ηλεία ο οποίος ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ως το ένατο κρούσμα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας, οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν ένα ιδιαίτερο πεδίο. Είναι προφανές πως η τυχόν διασπορά των κρουσμάτων σε ένα νοσοκομείο έχει άλλη επίπτωση και βαρύτητα σε σχέση με εκείνη τη διασπορά που γίνεται στην κοινότητα.

Και δυστυχώς τα σενάρια που εξετάζονται είναι δυσοίωνα με βάση την περίθαλψη που δέχθηκε ο 66χρονος και τα τμήματα τα οποία επισκέφθηκε ως εμπύρετος ασθενής και όχι ως ύποπτο περιστατικό η περίθαλψη του οποίου είχε αυξημένες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ που έκανε τη διακομιδή από την Αμαλιάδα στο Ρίο δεν έφερε ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό. Χωρίς ιδιαίτερα μέσα προστασίας φαίνεται πως παραλήφθηκε και από την εφημερεύουσα Α΄ παθολογική κλινική, με την γιατρό εφημερίας να μην προβληματίζεται για τον συνδυασμό γριπωδους συνδρομής, καρδιοπάθειας και ιστορικό ταξιδιού σε δύο χώρες, Αίγυπτο και Ισραήλ, οπου ναι μεν δεν σημειώνεται επιδημία, αλλά έχουν καταγραφει σποραδικά κρούσματα της νοσου από κορωνοϊό.

Ο 66χρονος εισήχθη σε εξάκλινο θάλαμο στη μονάδα βραχείας νοσηλείας όπου και παρέμεινε τουλάχιστον μέχρι το πρωι της Τετάρτης. Στο διάστημα αυτό είχε υποβληθεί και σε εξετάσεις στο ακτινολογικό εργαστήριο, άρα η διασπορά αφορά και αυτο το τμήμα.

Από το απόγευμα της Τετάρτης δεκάδες εργαζόμενοι έχουν λάβει οδηγίες για κατ´ οίκον απομόνωση και για εξέταση δείγματος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Εκτιμάται ότι εκατό και πλέον άνθρωποι, γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι, φοιτητές της Ιατρικής σχολής, νοσηλευτές, βοηθοί, αλλο βοηθητικό προσωπικό, αλλοι ασθενεις και συγγενείς τους, έχουν εκτεθεί στον ιό που ο 66χρονος κουβαλούσε.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα
1ο κρούσμα του κορωνοϊού: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου: 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, στο Μιλάνο.
2ο κρούσμα του κορωνοϊού: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη ο 9 ετών γιος της 38χρονης.
3ο κρούσμα του κορωνοϊού: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη γυναίκα 40 ετών, τραπεζικός, στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.
4ο κρούσμα του κορωνοϊού: Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη 36χρονη καθηγήτρια στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
5ο κρούσμα του κορωνοϊού: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, φίλη της 38χρονης (2ο κρούσμα).
6ο κρούσμα του κορωνοϊού: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη 62χρονος στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.
7ο κρούσμα του κορωνοϊού: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Ελληνας στην Αθήνα, στενή επαφή του τρίτου κρούσματος (40χρονης).
8ο κρούσμα του κορωνοϊού: Τετάρτη 04 Μαρτίου: Ελληνας στη Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος.
9ο κρούσμα του κορωνοϊού: Τετάρτη 04 Μαρτίου: Ελληνας στην Πάτρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
10ο κρούσμα του κορωνοϊού: Πέμπτη 05 Μαρτίου: Ελληνίδα στην Πάτρα, σύζυγος του 9ου κρούσματος.

Back to top button