COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κορωνοϊός χτυπάει αμείλικτα την Ελλάδα! Με περισσότερους από 2.200 νεκρούς και σχεδόν 200.000 κρούσματα ‘έκλεισε’ ο Νοέμβριος! Τρόμος για νέο σφοδρότερο κύμα από την μετάλλαξη «Όμικρον» τις επόμενες ημέρες! Πως φτάσαμε στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς


Η αδιασάλευτη θέση της κυβέρνησης απέναντι σε ένα ενδεχόμενο lockdown συνεπεία της άρνησης μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού αλλά και η συνεχής επιβάρυνση στους επιδημιολογικούς δείκτες, οδήγησαν αναπόδραστα στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ανεμβολίαστοι ενήλικες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου. Μη συμμόρφωση θα επισύρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα, που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο Νοέμβριος «κέκλεισε» με 196.733 κρούσματα και 2.219 θανάτους συνολικά, το 20% της διασποράς και το 12% της θνητότητας από την έναρξη της πανδημίας. Οι διασωληνωμένοι βρέθηκαν στους 664, όταν την ίδια ημέρα πέρυσι ήταν 600 και, αντίστοιχα, σε ανοδική πορεία. Φαίνεται πως ο κορωνοϊός ακολουθεί την πεπατημένη…

Οι 532 (80,12%) διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, αναλογία που αντιπροσωπεύει την υφιστάμενη κατάσταση για κάθε Υγειονομικής Περιφέρεια (ΥΠΕ) της χώρας. Το 49.4% είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας οπότε διατυπώθηκαν τα πρώτα σίγουρα συμπεράσματα για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, οι ειδικοί επεσήμαναν τον πολλαπλάσιο κίνδυνο που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι σε περίπτωση λοίμωξης, μολονότι δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενώ το ποσοστό τους στο σύνολο των κρουσμάτων είναι μόλις 12,2%, στους θανάτους αγγίζουν το 83,3%.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας ίσως να έμενε στο συρτάρι αν από την ομάδα 60 ετών και άνω δεν προέρχονταν 9 στους 10 θανάτους λόγω COVID-19 και 7 στους 10 διασωληνωμένους, στοιχεία που συνδυαστικά με τη μικρή αύξηση νέων ραντεβού 1ης δόσης στην πλέον ευάλωτη ομάδα (μόλις +3%) οδήγησαν στην αυστηρή απόφαση.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τον βασάνισε πολύ αυτή η απόφαση αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να θωρακιστούν οι ίδιοι και η κοινωνία. «Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι», υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Προς το παρόν, η εξαγγελία του μέτρου και μόνο κατάφερε έως το απόγευμα να τριπλασιάσει τα ημερήσια ραντεβού 1ης δόσης εμβολίου στις ως άνω ηλικίες, οι οποίες μένει να πραγματοποιήσουν το πρώτο βήμα για τη θωράκισή τους απέναντι σε έναν επικίνδυνο ιό, την ανησυχητική νέα παραλλαγή του και έναν χειμώνα επιδημιολογικά αβέβαιο.

Στους 5.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Μια ανάσα από τους 5.000 βρέθηκαν το περασμένο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο του κορωνοϊού στη χώρα, 3.830 σε απλές κλίνες και 1.077 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Θάλαμοι αρνητικής πίεσης).

Το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να σηκώνει το βαρύτερο φορτίο, νοσηλεύοντας 1.979 ασθενείς σε απλές κλίνες (36% επί του συνόλου) και 199 σε ΜΕΘ (18%) στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, ενώ στα νοσοκομεία της πραγματοποιήθηκε χθες το 60% των νέων εισαγωγών (274 από 456) -μόνο στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» εισήχθησαν 50 ασθενείς.

Άλλοι 111 ασθενείς νοσηλεύονται από χθες στα νοσοκομεία της Αττικής, με το σύνολο των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid να φτάνει τους 1.123 και τους 233 στις ΜΕΘ.

Η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία συμπορεύεται με την αυξημένη διασπορά, όπως αποτυπώνεται και από τα 2.200 νέα κρούσματα στην Αττική και τα 2.352 σε Μακεδονία και Θράκη με τα μισά σχεδόν στη Θεσσαλονίκη (1.162), με τα ποσοστά τους επί των 7.486 σημερινών εγχώριων κρουσμάτων να διαμορφώνονται στο 29% και 31% αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλία εντοπίζονται 503 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού και 441 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της -392 σε απλές, 49 σε ΜΕΘ και άλλοι 19 σε Μονάδες- ενώ στην Αχαΐα τα νέα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 213 και οι ασθενείς στα νοσοκομεία αριθμούν τους 223 -108 σε Μονάδες. Στην Πάτρα καταγράφεται επιπλέον η μεγαλύτερη αύξηση του ιικού φορτίου SARS-CoV-2 για την εβδομάδα 22 – 28 Νοεμβρίου 2021 (+80%), με καθαρή αύξηση επιπλέον στα Ιωάννινα (+40%), και τον Άγιο Νικόλαο (+65%) και οριακή στη Θεσσαλονίκη (+19%).

Τρόμος για νέο σφοδρότερο κύμα από την μετάλλαξη «Όμικρον»

Η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, με τις χώρες να ανακοινώνουν κρούσματα η μία μετά την άλλη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι στα μέσα του Δεκεμβρίου η επιστημονική κοινότητα θα έχει τα πρώτα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον και πλέον δεν θα βρίσκεται αντιμέτωπη με το… άγνωστο. Στο μεταξύ, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν επιπλέον μέτρα ή προχωρούν σε lockdown, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν ή να κάνουν την τρίτη δόση.

Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, όπου τα νοσοκομεία “ασφυκτιούν” από την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με τους ειδικούς να εκφράζουν ήδη τους φόβους τους για το πέμπτο κύμα, που θα πλήττει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

«Κινδυνεύουμε με ένα πέμπτο κύμα χειρότερο από το τέταρτο εάν δεν παρθούν μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος», τόνισε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Back to top button