COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Ο κορωνοϊός ‘εξαφάνισε’ την εγκληματικότητα! Ο εγκλεισμός στο σπίτι και οι περιπολίες των αστυνομικών έστειλαν τους κακοποιούς στην ‘Εντατική’!…

Ήδη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.500-3.000 αδικήματα λιγότερα. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» οι περιορισμένες μετακινήσεις, ο εγκλεισμός στο σπίτι αλλά κι οι περιπολίες των αστυνομικών στην άδεια Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας αφήνουν μικρά περιθώρια δράσης στους χιλιάδες κακοποιούς. Οι οποίοι βλέπουν τους δρόμους άδειους και τα σπίτια… γεμάτα, με τα περιθώρια εγκληματικής δράσης τους να μειώνονται. Με τον μεγάλο φόβο της ΕΛ.ΑΣ. μη στραφούν σε ληστείες στα σπίτια όπου πιστεύουν ότι κυρίως αδύναμοι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, ήδη η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται για την περίοδο μετά το τέλος της καραντίνας, οπότε εκτιμάται ότι και λόγω της ύφεσης που θα ακολουθήσει οι κακοποιοί θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν τη χαμένη λεία τους. Τα στοιχεία αυτά που καταδεικνύουν την κατακόρυφη πτώση της εγκληματικότητας αφορούν την περίοδο 15-31 Μαρτίου, με δεδομένο ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας και το πρόγραμμα «Μένουμε σπίτι» ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα , οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε όλη τη χώρα μειώθηκαν κατά 53%, που σημαίνει περίπου 1.800 περίπου λιγότερες σε όλη τη χώρα. Οι διαρρήξεις σε σπίτια μειώθηκαν κατά 65% (δηλαδή περίπου 600 λιγότερες) κι οι μικροκλοπές κατα 65% (περίπου 330 λιγότερες). Επιπλέον υπήρξε μείωση των ληστειών σε όλη τη χώρα κατά 46%, το οποίο ανάγεται σε περίπου 80-90 πιο λίγες. Οι ληστείες στον δρόμο μειώθηκαν κατά 64%, σε οδηγούς ταξί κατά 50%, οι αρπαγές τσαντών κατά 76%.

Μεγαλύτερη μείωση στην Αττική
Οι αριθμοί αυτοί της μείωσης είναι μεγαλύτεροι στην Αττική, όπου υπάρχει κι ειδικό πρόγραμμα περιπολιών. Οι διαρρήξεις σε σπίτια μειώθηκαν κατά 56% (περίπου 360 λιγότερες), οι ληστείες κατά 49% (περίπου 70 πιο λίγες), οι ληστρικές επιδρομές στον δρόμο κατά 65%. Ακόμη υπήρχε μείωση των ληστειών σε περίπτερα κατά 50%, ενώ υπήρχε και συρρίκνωση του αριθμού των επιθέσεων στα συγκοινωνιακά μέσα κατά 75% (περίπου 120 λιγότερες). Ωστόσο στην τελευταία περίπτωση, όπως και στις κλοπές σε άλλους χώρους, ο αριθμός υπολογίζεται ότι είναι πολλαπλάσιος γιατί οι πολίτες αποφεύγουν – για λόγους γραφειοκρατίας – να δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα κλοπής κι αναφέρονται σε «απώλεια» πιστωτικών καρτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η μείωση της τάξης του 45%-75% στις περισσότερες μορφές αδικημάτων είναι μικρότερη όσον αφορά τις διαρρήξεις σε άδεια απροστάτευτα καταστήματα. Τα οποία θεωρείται ότι είναι ένας ευάλωτος στόχος. Κάθε 15ήμερο υπολογίζονται ότι γίνονται περίπου 350 τέτοιου είδους διαρρήξεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 180 έως 190 σημειώνονται στη Αττική. Την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας τα σχετικά κρούσματα μειώθηκαν λοιπόν κατά 13% σε όλη τη χώρα (περίπου 45 λιγότερα), αλλά κατά 27% στην Αττική (48-50 πιο λίγα την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας). Επιπλέον δεν υπήρξε τόσο μεγάλη μείωση στις ληστείες στα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική (κατά 20% λιγότερες) αλά και στις διαρρήξεις ιερών ναών (περίπου μείον 26% σε όλη τη χώρα).

Θυμίζουμε πως έως τις 27 Απριλίου παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που στην κυβέρνηση επεξεργάζονται και νέα, πιο αυστηρά μέτρα ενόψει και του Πάσχα, προκειμένου να περιοριστούν οι πολλές και άσκοπες μετακινήσεις

Back to top button