COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κορωνοϊός σαρώνει και η Ευρώπη παίρνει έκτακτα μέτρα, ενώ ο Μαγιορκίνης δεν βλέπει κίνδυνο από την κατάσταση! Στον κόσμο τους Πλεύρης και ΕΟΔΥ! Επιμένει στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Τη συντονισμένη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο νέο κύμα του κορωνοϊού στην Κίνα, θα συζητήσουν εκ νέου την Τετάρτη (04/01/2022) οι Ευρωπαϊκές Αρχές.

Μετά την πρώτη έκτακτη συνεδρίαση στις 29 Δεκεμβρίου, κατά την οποία αποφασίστηκε η στάση της ΕΕ να είναι κοινή, την Τετάρτη συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, καθώς και το Ευρωπαϊκο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) με τους αντίστοιχους Οργανισμούς των Κρατών-μελών.

Ήδη, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία εφαρμόζουν υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ στα αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Επίσης, και το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά τεστ των τελευταίων 48 ωρών, από όσους μπαίνουν στη χώρα από την Κίνα.

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Η Κίνα τώρα ουσιαστικά βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκότανε η Ευρώπη πριν ένα χρόνο, όταν άνοιξε την οικονομία της και την κοινωνία της και επομένως είναι λογικό να έχει πολλά κρούσματα. Στο βαθμό που αυτά παραμένουνε με τις υπάρχουσες μεταλλάξεις δεν είναι ανησυχητικό. Η ανησυχία των επιστημόνων όλων είναι μήπως αυτή η μεγάλη έξαρση στην Κίνα πάει να οδηγήσει σε άλλες μεταλλάξεις.

Κάποιες χώρες έχουν μπει σε μεμονωμένες ενέργειες. Εμείς ως χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτό το πράγμα, γιατί καταλαβαίνετε, είναι ανούσιο η μία χώρα να παίρνει διαφορετικά μέτρα από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη κινητικότητα μέσα στην Ευρώπη.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία διαφορετική κατάσταση γιατί δεν έχει την είσοδο Κινέζων ή της απευθείας πτήσεις που έχουν άλλες χώρες και το αντιμετωπίζουνε, αλλά οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρέπει να παρθούν οι κεντρικές αποφάσεις. Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να είμαστε σε μία εγρήγορση χωρίς να έχουμε πισωγυρίσματα» δήλωσε στον ANT1.

Επιφυλακτικός ως προς την επιβολή νέων μέτρων εμφανίστηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, επιστημονικά δεν συντρέχουν λόγοι για να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως είναι τα τεστ στα αεροδρόμια τα οποία έχει υιοθετήσει σειρά χωρών. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα στο εσωτερικό των χωρών, δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, σημείωσε.

Καθησυχαστικός είναι, τέλος, και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με έκτακτη ανακοίνωσή του για την κατάσταση στην Κίνα, τονίζει οτι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία να εμπνέει ανησυχία.

Παρά το ότι η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος είχε όλα τα εχέγγυα για να καταγράψει μία εξαιρετική επίδοση στην διαχείριση της πανδημίας, είδε τον Covid-19 να μετατρέπεται από υγειονομική κρίση σε Εθνική τραγωδία.

Το τεράστιο μερίδιο ευθύνης για αυτή την λαίλαπα, ανήκει στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς στο χώρο της υγείας, ακόμα και η απόφαση του για αναστολή των μη εμβολιασμένων υγιειονομικών, προκάλεσε μεγάλα κενά τα οποία μεταφράστηκαν σε θανάτους Ελλήνων πολιτών.

Αυτό όμως είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει προφανώς την επόμενη κυβέρνηση και πιθανότατα την δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν ένα εθνικό έγκλημα που επέφερε την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης, να μείνει ανεξερεύνητο και να μην αποδοθούν ευθύνες.

Θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί της επικοινωνίας και του Twitter να αποβληθούν από τον δημόσιο βίο. Άλλωστε, όποιος έχει τόσο μεγάλη ανάγκη την επικοινωνία, μάλλον δεν είναι ικανός για να παράξει πραγματικό έργο.

Το αξιοσημείωτο είναι, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας χωρίς καμία, απολύτως, αιδώ!…

Back to top button