COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κορωνοϊός σαρώνει τη χώρα! Ξεκινάει η επίταξη ιδιωτών γιατρών – Τα νέα μέτρα που ‘κλειδώνουν’ – Κραυγή αγωνίας από την Γκάγκα: «Τελειώνει το οξυγόνο στα νοσοκομεία!»

Η ολοένα και αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας και το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σταθερά πάνω από 6.000 με ανοδικές μάλιστα τάσεις, φέρνουν κυβέρνηση και ειδικούς προ αποφάσεων για διαχείριση του νέου κύματος της πανδημίας.

Η πίεση στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από το «τσουνάμι» νοσηλειών είναι ασφυκτική. Σύμφωνα με γιατρούς, ορισμένοι ασθενείς διασωληνώνονται σε απλές μονάδες και χειρουργεία καθώς οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τα νέα περιστατικά. Την ίδια στιγμή το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής γονατίζει ξανά από την ένταση των εφημεριών.

Την ίδια ώρα για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια έκανε λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 47.000, ενώ ένα στα τέσσερα κρούσματα βρίσκεται στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε άνω των 7.500 ενώ στη Λάρισα φτάνουν τα 3.379. Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας είναι 2,2%, ενώ συνολικά νοσηλεύονται 3.000 ασθενείς με κορωνοϊό.

Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών
Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε τελεσίγραφο τριών ημερών στους ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος υγείας, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε επιτάξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών. «Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.

Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ
«Έχουμε 1.277 κρεβάτια Εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

Ξεκαθάρισε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνωμένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μη διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληρεί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες» είπε.

‘Κλειδώνουν’ τα νέα μέτρα
Νέα δεδομένα έρχονται στην είσοδο των ανεμβολίαστων σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο για την καταπολέμηση, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση, της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας έχει φτάσει σχεδόν το 80%, ωστόσο δεν αρκεί για τους κυβερνώντες…

Το παράδειγμα της Δανίας ίσως φανεί χρήσιμο κάποια στιγμή, διότι αν και εμβολιάστηκε πάνω από το 85% του πληθυσμού της, επέστρεψαν οι περιορισμοί και τα σκληρά μέτρα. Άρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι, τα εμβόλια είναι χρήσιμα και σημαντικά, όχι όμως και πανάκεια. Μόνο να δίνονταν βάση ουσιαστική στο ΕΣΥ;

Αποκλεισμός των ανεμβολίαστων
Αλλάζουν και αυστηροποιούνται τα υγειονομικά μέτρα σε χώρους που εισέρχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Σούπερ-μάρκετ και λιανεμπόριο
Συγκεκριμένα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλλαγές στα μέτρα θα αφορούν στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο. Έως σήμερα, οι καταναλωτές εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 9 τ.μ. Παράλληλα, υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Επίδειξη αρνητικών rapid
Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες είναι, οι ανεμβολίαστοι να πηγαίνουν σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επικρατήσει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών να κάνει μόνο ηλεκτρονικά τις αγορές της.

Μάσκα παντού!

Εστίαση και κέντρα διασκέδασης
Στο τραπέζι των προτάσεων είναι και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης ως τις 24:00 ή τη 01:00 το πρωί, απαγόρευση ξανά των όρθιων στους χώρους αυτούς και λειτουργία μόνο με καθήμενους σε τραπέζια

Κυκλοφορία
Παράλληλα, έχει τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες

Εργαζόμενοι
Επαναφορά της τηλεργασίας σε κάποιους τομείς

Επίσης στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και η άμεση επίταξη ιδιωτών γιατρών, αναλόγως με τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε περιοχής. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κι αφού πρώτα υπάρξει μια σαφής εικόνα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Γκάγκα: Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ – Τελειώνει το οξυγόνο στα νοσοκομεία
Την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού περιέγραψε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία κατά την τακτική ενημέρωση έκανε για άλλη μία φορά έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Όπως είπε η Μίνα Γκάγκα, πλέον τα νοσοκομεία δέχονται αφόρητη πίεση ενώ είναι ενδεικτικό ότι από τις νοσηλείες στις ΜΕΘ αλλά και τις ανάγκες για χρήση οξυγόνου, οι δεξαμενές αδειάζουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

«Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή. Αυτό για τα τμήματα Covid σημαίνει έως και πενταπλάσια εργασία για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτά. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Back to top button