COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κόσμος υποφέρει από την Κλιματική Αλλαγή και οι δισεκατομμυριούχοι, οι διάσημοι και οι ολιγάρχες έχουν κάνει τα ιδιωτικά τζετ τους «ΤΑΞΙ»! Πόσο ρυπαίνουν το περιβάλλον;

Τα ιδιωτικά τζετ που ανήκουν σε 200 διασημότητες, διευθύνοντες συμβούλους, ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχους έχουν πετάξει – συνδυαστικά – 11 χρόνια στον αέρα από την αρχή του 2022.

Το ανθρακικό αποτύπωμα όλων αυτών των πτήσεων – ένα εντυπωσιακό νούμερο 44.739 ταξιδιών – θα ισοδυναμούσε με τις συνολικές εκπομπές ρύπων σχεδόν 40.000 Βρετανών.

Ο Guardian χρησιμοποίησε δημόσια δεδομένα για να παρακολουθήσει τις πτήσεις με ιδιωτικά αεροσκάφη που ανήκουν σε διασημότητες και επιχειρηματίες, όπως ο Elon Musk, οι Rolling Stones, η οικογένεια Murdoch και η Kylie Jenner, σε διάστημα 21 μηνών.

Τα στοιχεία παρακολουθούν τα σχεδόν 300 τζετ που ανήκουν σε αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα και διαπιστώνουν ότι εκτιμάται ότι εξέπεμψαν 415.518 τόνους CO2.

Οι πέντε κορυφαίες εκπομπές CO2 αεροσκαφών που συνδέονται με δισεκατομμυριούχους

Εκτιμώμενες εκπομπές μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 22 Σεπτεμβρίου 2023, μετρικοί τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα:

Η ανάλυση

Μεταξύ των πιο ρυπογόνων τζετ που καλύπτει ο κατάλογος ήταν ένα αεροσκάφος ευρείας ατράκτου Boeing 767 που ανήκε στους Rolling Stones. Εκτιμάται ότι εκπέμπει 5.046 τόνους CO2, ποσότητα που ισοδυναμεί με κάποιον που πραγματοποιεί 1.763 πτήσεις μετ’ επιστροφής από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη στην οικονομική θέση.
Τα αεροσκάφη που ανήκουν στον Λόρενς Στρολ, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της ομάδας Aston Martin Formula One, κατέγραψαν συνολικά 1.512 πτήσεις από την αρχή του 2022. Τα ιδιωτικά αεροσκάφη του, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων, πραγματοποίησαν επίσης τα περισσότερα ταξίδια διάρκειας 15 λεπτών ή λιγότερο.
Τριάντα εννέα αεροσκάφη που συνδέονται με 30 Ρώσους ολιγάρχες – μεταξύ των οποίων ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Λεονίντ Μίχελσον και ο πρόσφατα αποθανών ηγέτης του ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν – ήταν υπεύθυνα για 30.701 τόνους CO2 (που ισοδυναμούν με το συνολικό μέσο αποτύπωμα άνθρακα περίπου 1.000 Ρώσων).
Μια σημαντική μειοψηφία των πτήσεων – περίπου μία στις έξι – αφορούσε ταξίδια μικρών αποστάσεων διάρκειας μισής ώρας ή λιγότερο.
Διαδρομές που διανύει το ιδιωτικό τζετ και το ελικόπτερο του Lawrence Stroll

(1 Ιανουαρίου 2022 έως 2 Νοεμβρίου 2023)

Ορισμένες διασημότητες, όπως η Taylor Swift, η οποία επίσης συμπεριλήφθηκε στην ανάλυση, φαίνεται να έχουν αλλάξει δραματικά τη συμπεριφορά τους μετά την καταγγελία για την υπερβολική χρήση ιδιωτικών τζετ. Το τζετ της Swift εντοπίστηκε στον αέρα κατά μέσο όρο 19 φορές τον μήνα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2022. Από τότε που έλαβε αρνητική δημοσιότητα, η μέση συχνότητα πτήσης του έπεσε σε λίγο πάνω από δύο πτήσεις το μήνα. Ένας εκπρόσωπος της Swift δήλωσε: «Πριν από την έναρξη της περιοδείας τον Μάρτιο του 2023, η Τέιλορ αγόρασε υπερδιπλάσιες μονάδες διοξειδίου του άνθρακα που απαιτούνται για την αντιστάθμιση όλων των ταξιδιών της περιοδείας».

Οι αριθμοί βασίστηκαν σε δεδομένα πτήσεων από την εθελοντικά διαχειριζόμενη βάση δεδομένων OpenSky και χρησιμοποίησαν δημοσίως διαθέσιμους υπολογιστές εκπομπών από την Conklin & de Decker και την Eurocontrol για να εκτιμήσουν την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές. Είναι πιθανό τα στοιχεία να είναι συντηρητικά, λόγω της περιορισμένης κάλυψης εκτός των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι περίπου 27.793 πτήσεις που περιλαμβάνονται στο σύνολο δεδομένων για το έτος 2022, υπεύθυνες για περίπου 257.673 τόνους CO2, αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,5% των εκτιμώμενων 5,3 εκατομμυρίων ιδιωτικών πτήσεων εκείνης της χρονιάς.
Τα στοιχεία αποτελούν μέρος μιας σειράς του Guardian που εξετάζει την ανισότητα του άνθρακα, η οποία δείχνει εκπληκτικές διαφορές, όχι μόνο μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων εθνών, αλλά και μεταξύ πλουσίων και φτωχών εντός των επιμέρους χωρών.

Οι εκπομπές των δισεκατομμυριούχων ανέρχονται σε χιλιάδες τόνους ετησίως, με τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ και των γιοτ, να είναι μακράν ο μεγαλύτερος συντελεστής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Oxfam για την ανισότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι μεταφορές οδηγούν επίσης στις υπερμεγέθεις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της μεσαίας τάξης. Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σχετικά με τις εκπομπές CO2 ανά άτομο το 2021 σε δώδεκα μεγάλες χώρες δείχνουν ότι το πλουσιότερο 10% των ανθρώπων σε πολλές χώρες προκαλεί έως και 40 φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την κλιματική θέρμανση από ό,τι το φτωχότερο 10%.
Οι μεταφορές, ιδίως η χρήση αυτοκινήτων, είναι ένας σημαντικός παράγοντας αυτών των ουρανοκατέβατων εκπομπών: 20-40 φορές υψηλότερες από ό,τι για το φτωχότερο 10% στις χώρες που αναλύθηκαν.

Back to top button