COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Ο Κρις Σπύρου ομιλητής στο συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου -πρώην πολιτειακός γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ- θα είναι από τα πρόσωπα που θα ανεβούν στην εξέδρα και θα απευθύνουν χαιρετισμό, στο αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρόκειται για ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής ομογένειας και η παρουσία του και τα όσα θα πει αναμένεται να συζητηθούν έντονα, τόσο λόγω της θέσης του όσο και των σχέσεών του με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με το ζεύγος Κλίντον.
Με πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ.Σπύρου είχε ανακοινώσει πως ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης της ομογένειας σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση στην κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιού Χάμσαιρ χαρακτήρισε «μαϊμού» το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε πρόσφατα στα Σκόπια, στέλνοντας μήνυμα -Μολών Λαβέ-και στον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Τις τελευταίες μέρες ο κ.Σπύρου είχε επαφές και συζητήσεις με μέλη της “Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας,” που διοργανώνει το αυριανό συλλαλητήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για τους φορείς, που είχαν πραγματοποιήσει με επιτυχία τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του 2018 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ποιος είναι ο Κρις Σπύρου
Έφυγε από την Ελλάδα στα 13 του χρόνια, έχοντας ως μοναδικό εφόδιο στις αποσκευές του, τα όνειρα για μία καλύτερη ζωή. Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, ο Κρις Σπύρου συνάντησε τον θείο και τη θεία του. Γνώριζε από τότε, πως οι ικανότητές του, μπορούν να τον οδηγήσουν ψηλά – η επιβεβαίωση ήταν θέμα χρόνου και σκληρής δουλειάς.

Σκληρή δουλειά, που μεταφράστηκε στα πρώτα χρόνια της παραμονής του στις ΗΠΑ, στην απασχόλησή του ως λούστρος και λαντζέρης, ενώ στο εργοστάσιο κατασκευής γυναικείων παπουτσιών όπου εργαζόταν έγινε εκπρόσωπος των εργατών. Όλα αυτά και παράλληλα μελέτη. Οι σπουδές Πολιτικών Επιστημών τις οποίες ακολούθησε, έθεσαν τις βάσεις για μία εντυπωσιακή πολιτική πορεία καθώς από βουλευτής έγινε πρόεδρος του σώματος των εκλεκτόρων, πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών ενώ, όταν έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ το 1984, ανέβηκε στο ανώτερο πολιτικό σκαλοπάτι που έφτασε ποτέ Έλληνας γεννημένος στην Ελλάδα.
Όπως ο ίδιος δηλώνει, η Ελλάδα δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά του, αποτελούσε και συνεχίζει, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του. Γι’ αυτό και από όποια θέση και αν βρέθηκε, προσπαθούσε πάντα να προσφέρει όσο το δυνατόν στην πατρίδα του.
Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας και του Hellenic American University, έφερε τα αδέρφια του από την Αμερική για να αποτίσουν φόρο τιμής στους γονείς τους, στο εκκλησάκι που έχτισε στο κτήμα του πατρικού του σπιτιού στο χωριό Πορτή στην περιφέρεια των Αγράφων.
Είναι πτυχιούχος του Saint Anselm College, New Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Goddart College, Vermont. To 1969 διορίζεται από τον πρόεδρο Nixon σύμβουλος επιτροπής Λευκού Οίκου και μια χρονιά αργότερα εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του New Hampshire των ΗΠΑ . Από το 1974 ως το1984 εκλέγεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της Πολιτείας του Νιού Χάμσαιρ. Το 1984 λαμβάνει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέρχεται στις εκλογές ως Υποψήφιος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ανώτερη πολιτική θέση που έχει λάβει Έλληνας μη γεννημένος στην Αμερική. Το 1991 εκλέγεται πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χάμσαιρ. Το1994 Εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα. Το 2000 εκλέγεται εκλέκτορας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ ενώ το 2005 Εκλέγεται Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.
Η ”Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας” ιδρύθηκε το έτος 2005, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η “Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας” δραστηριοποιείται στην Ευρώπη ως “Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας” με έδρα το Λουξεμβούργο και ως “Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας –Ελλάς” με έδρα την Αθήνα.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2010), ο Κρις Σπύρου επιχείρησε να υλοποιήσει άλλον ένα στόχο ζωής, την πραγματοποίηση λειτουργίας στην Αγία Σοφία. Όντας πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία με την αποστολή στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, εξ ονόματος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, επιστολής στον πρωθυπουργό Ερντογάν, με την οποία των ενημέρωνε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα κατά την οποία είναι η γιορτή της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, μια αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ενορίας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία.
Η λειτουργία τελικώς ματαιώθηκε, εξέλιξη την οποία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα που επρόκειτο να τελεστεί, ο Κρις Σπύρου, με δήλωση του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”. Σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο ανέφερε πως σε δήλωση που έκανε ο κ. Σπύρου στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε μεταξύ άλλων, πως έλαβε “από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική». Όπως τόνισε, ο κ. Σπύρου «το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη”.
Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ»” ανέφερε ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο σύμβουλος του Σπύρου, Αθανάσιος Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Χασάν Γκιογούς. Της εξέλιξης αυτής, είχε προηγηθεί εμφάνιση του Σπύρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, όπου ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία, καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζω διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα”.

Back to top button