COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μητσοτάκης δίνει εξηγήσεις για το φιάσκο με τις φωτιές: Τι θα αλλάξει στην πυρόσβεση, έμφαση πλέον στην πρόληψη

Κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις φωτιές. Την Πέμπτη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Ανοίγει τα χαρτιά του σήμερα αλλά και την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, παρουσιάζοντας όσα έγιναν, αλλά και όσα πρέπει ακόμη να γίνουν για να μην έρθει η χώρα αντιμέτωπη εκ νέου με πύρινα μέτωπα που δεν λένε να σβήσουν.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που ανέβηκε στον Έβρο με εντολή του πρωθυπουργού έχει βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να λέει στους παριστάμενους ότι αυτά θα συμπεριληφθούν στις προτάσεις που θα ακούσουμε απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. “Αυτή η επίσκεψη μεταφέρει ένα ουσιαστικό και όχι ένα επικοινωνιακό μήνυμα”, είπε ο υπουργός Επικρατείας, ότι “η πολιτεία θα σταθεία δίπλα στους ακρίτες και στον Έβρο”.

Στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την πρώτη δέσμη των μέτρων, αλλά και συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν, για το πού βρίσκονταν η χώρα αναφορικά με την πρόληψη, τα επίγεια και τα εναέρια μέσα που διέθετε, αλλά και τι σχεδιάζει να κάνει το επόμενο καλοκαίρι.

“Δεν είμαστε ευχαριστημένοι όταν έχουν καεί τόσα στρέμματα γης”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με μια δόση αυτοκριτικής, “πρέπει ακομη να γίνουν πολλά και θα γίνουν”. Κυβέρνηση της συγγνώμης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Αντέννα, υποστηρίζοντας ότι η φετινή περίοδος ξεκίνησε με 3.600 κενά στους πυροσβέστες.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την Πάρνηθα και το δάσος της Δαδιάς, ενώ στη συζήτηση θα μπει και το θέμα των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Θωράκιση του Έβρου

Η ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, με το δάσος της Δαδιάς να καίγεται για 11η ημέρα, μπήκε στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού κλιμακίου με τον Γιάννη Οικονόμου να προαναγγέλλει ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή αλλά και των συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη, χρήση τεχνολογικών μέσων και αλλαγή των επιχειρησιακών σχεδίων για την αποτροπή και καταδίωξη των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών.

Παράλληλα, το κύριο μέλημα της πολιτείας στρέφεται τώρα στην επόμενη ημέρα για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο δάσος, αφού το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και ο φόβος είναι οι πλημμύρες. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα επιλεγεί ο ανάδοχος για τα αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή, με μοναδικό στόχο να συγκρατηθούν τα εδάφη και να μην πνιγούν τα χωριά στη λάσπη με τη πρώτη βροχή.

Την ίδια ώρα μετά τις αυτοψίες στα καμένα, θα ανοίξει σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως ανέφερε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, η πλατφόρμα της αρωγής, για τις πρώτες αποζημιώσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπεται επιδότηση στο 70% για τις επιχειρήσεις, επιδότηση ενοικίου για τις κατοικίες που δεν είναι πλέον κατοικήσιμες, καθώς και αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

Φουντώνει η αυτοδικία

Η εικόνα με το αυτοσχέδιο..κρατητήριο και τους στοιβαγμένους και έντρομους μετανάστες δεν ήταν η μόνη που “ανέβηκε” στο διαδίκτυο. Λίγες ώρες αργότερα, ένας ακόμη κυνηγός… κεφαλών “παρουσίαζε” τους μετανάστες που είχε βρεί, χαρακτηρίζοντας τους ειρωνικά “επενδυτές” καταγγέλλοντας ότι δεν υπαρχει πουθενά αστυνομία.

“Η Ελλάδα είναι ένα συντεταγμένο κράτος και φαινόμενα σαν αυτά δεν είναι ανεκτά” είπε ο Γ. Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας “αφελή” την συμπεριφορά ορισμένων που επιχειρούν να απαξιώσουν την Ελληνική Αστυνομία.

“Διαπράττουν μεγάλη ζημία στην πατρίδα”, κατέληξε ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη.

Back to top button