ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης εκτάκτως στο Παρίσι – Γιατί ‘τρέχει’ να συναντήσει τον Μακρόν ο Πρωθυπουργός;

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ταξιδέψει στη Γαλλία και το Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα της ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις.

Μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ταξιδέψει για τη Γαλλία όπου θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα (12/9), θα βρεθεί στο Παρίσι όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα τον υποδεχθεί σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση. Οι δυο ηγέτες το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δειπνήσουν, συζητώντας όλα τα ανοικτά ζητήματα της ΕΕ αλλά και των σχέσεων των δυο χωρών.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση, Μακρόν και Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν συνάντηση στην οποία θα θέσουν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα. Πέρα από τους κοινούς προβληματισμούς και την ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντός της ΕΕ, οι ηγέτες Γαλλίας και Ελλάδας αναμένεται να συζητήσουν και για τις σχέσεις των δυο χωρών.

Παρίσι και Αθήνα έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα με την έλευση των Rafale και των φρεγατών Belh@rra. Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν δημόσια έχει καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα και έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια εποχή, λοιπόν, που οι προκλήσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στα ελληνοτουρκικά, έχουν κορυφωθεί, η συνάντηση των δυο ηγετών κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας και τα αποτελέσματά της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μακρόν και Σολτς συμφώνησαν για αλληλοβοήθεια σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα
Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα (5/9) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Back to top button