COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ο Μητσοτάκης, εν μέσω ‘σκοτεινών’ σκανδάλων και αφού ‘στραγγάλισε’ τα ελληνικά νοικοκυριά, μοιράζει κουτοπόνηρα «δωράκια», με το βλέμμα στις εκλογές!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρχίσει νωρίς νωρίς τα «δωράκια». Οχι, βέβαια, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά στο πνεύμα των εκλογών που «μυρίζουν», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Φυσικά, δεν κάνει κάτι πρωτότυπο ή πρωτόγνωρο ή παράξενο, την πεπατημένη όλων των κυβερνήσεων ακολουθεί, που θυμούνται πάντα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές ότι τα δημόσια ταμεία έχουν περίσσευμα, που πρέπει να το μοιράσουν, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεζουμίζουν τους πολίτες με σκληρή λιτότητα.

Οι προεκλογικές παροχές, ωστόσο, δεν είναι πάντα ασφαλής δρόμος για να κερδίσει μία κυβέρνηση ψήφους. Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας έδωσε μεγάλο πακέτο την άνοιξη του 2019, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η 13η σύνταξη -που κατάργησε ξανά στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης-, αλλά έχασε τις εκλογές.

Το πιο πρόσφατο και εξόφθαλμα προεκλογικό δωράκι του πρωθυπουργού ήταν η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ στους περίπου 55.000 αστυνομικούς και στους περίπου 8.000 λιμενικούς της χώρας. Μεγάλη δεξαμενή ψήφων και, αν βάλει κανείς και τις οικογένειές τους, μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ… Μάλλον αξίζει τον κόπο, σκέφτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ περισσότερο που θεωρεί πως κλείνει τον δρόμο σε άλλα σχήματα πιο δεξιά της Ν.Δ., που φλερτάρουν με τους ένστολους, να καρπωθούν την ψήφο τους. Το επίδομα αυτό, βέβαια, θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα, οι οποίοι όλο και κάτι θα πάρουν κι αυτοί, αφού ποια κυβέρνηση θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους λίγο πριν από τις εκλογές; Καμία – και σίγουρα όχι αυτή του Κ. Μητσοτάκη.

Επομένως, είτε το αντέχει είτε δεν το αντέχει η οικονομία, οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες πλειοδοσίας παροχών, κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι και τόσο αισιόδοξα όσο η κυβέρνηση τα παρουσιάζει. Επί παραδείγματι, ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του έτους ήταν 2,8%, και ρίχνει έξω τις κυβερνητικές προβλέψεις για ανάπτυξη στο 6% το 2022. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύπτει, από το οποίο θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις παροχές του 2023. Επίσης, απειλητικές για την οικονομία είναι πάντα η ενεργειακή κρίση και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Εκτός, όμως, από τις έκτακτες παροχές -σαν το 600άρι στους ενστόλους-, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να κάνει αρκετά ακόμα δωράκια, αλλά και να αξιοποιήσει προεκλογικά προς ίδιον όφελος μέτρα ενίσχυσης που έχουν προγραμματιστεί εδώ και χρόνια και μάλιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είναι η αύξηση των συντάξεων από 1/1/23. Αυτή ανακοινώθηκε πως θα φθάσει στο 7,75%, φαινομενικά υψηλό ποσοστό, που δεν είναι όμως, γιατί υπολογίζεται με βάση τον υψηλό πληθωρισμό.

Στο πρόγραμμα είναι ακόμη μία αύξηση του κατώτατου μισθού, που, όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, θα νομοθετηθεί «στο πρώτο εξάμηνο του 2023» (μέσα στην προεκλογική περίοδο, δηλαδή. Τυχαίο; Οχι δα!), αλλά και η χορήγηση του επιδόματος των 250 ευρώ, που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και πριν από το Πάσχα. Λέγεται και επιταγή ακρίβειας και θα δοθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2022 σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια: στους ευάλωτους συνταξιούχους, στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, στους ανασφάλιστους υπερήλικες, στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στους μακροχρόνια άνεργους και στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ομως ρυθμίσεις που «μυρίζουν» εκλογές είχαν συμπεριληφθεί και στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε στις 25 Νοεμβρίου και προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα (αύξηση τριών μηνών), αναγνώριση σε όλους τους ενστόλους της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας», που τους οδηγεί πιο νωρίς στη συνταξιοδότηση με την αναγνώριση των επιπλέον 5 ετών ασφάλισης, μείωση της παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ από 20 σε 10 χρόνια, διπλασιασμό των δόσεων για την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις από 12, μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ, πραγματική αύξηση εισοδήματος, μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας, για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό.

Δώρα προεκλογικά
Η κυβέρνηση, όμως, περιμένει κι αυτή τα δικά της προεκλογικά δώρα, με τα οποία, όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός, θα ενισχύσει τη θέση της για την εκλογική μάχη, και τα δώρα αυτά τα περιμένει από την Ευρώπη… Το μεγάλο δώρο που περιμένει και στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές ο πρωθυπουργός είναι η ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, μέσα στο 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, ξέρει ότι αυτό δεν θα συμβεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο, αλλά έχει φροντίσει να βάλει το κρίσιμο δίλημμα: στη ΔΕΘ είχε πει πως «η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας. Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα».

Το δεύτερο δώρο που περιμένει είναι το ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, για το οποίο όμως δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων των χωρών. Θα συζητηθεί εκ νέου από τους υπουργούς Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ανεξάρτητα από την όποια ευρωπαϊκή στάση θα συνεχίσει, λέει ο πρωθυπουργός, τη στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί. Αν μπορεί, ας κάνει κι αλλιώς… Εκλογές γαρ!

Back to top button