ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως φέρνει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, για κάνει τα κρατικά πιο “θελκτικά”

Advertisement

Ακολουθώντας τον κανόνα που λέει ότι τις συγκρούσεις τις κάνεις στην αρχή της πρώτης τετραετίας, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Στη βάση αυτού του κανόνα, και με πρόσφατη την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για το σχέδιο νόμου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, η οποία πλην του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε πιο διαλλακτικό, εξέφρασε την κατηγορηματική άρνηση της στο νέο σχέδιο νόμου.

Στον αντίποδα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή “η εκπαιδευτική ανορθογραφία” της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων που καθιστά την χώρα από τις λίγες που δεν τα επιτρέπει, πρέπει να λήξει. Για δύο λόγους: γιατι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, ήδη 40.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν εκτός Ελλάδας, αλλά και γιατί η κυβέρνηση φιλοδοξεί, ενισχύοντας το δημόσιο Πανεπιστήμιο, να το καταστήσει πιο “θελκτικό” σε όσους φοιτητές του εξωτερικού θέλουν να κάνουν προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό στη χώρα.

Με “όπλο” το άρθρο 28 του Συντάγματος που επιτρέπει τις διακρατικές συμφωνίες, στο σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση παραρτήματος ενός ξένου Πανεπιστημίου στη χώρα, με προϋποθέσεις και με την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Advertisement

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο χρόνος έχει έρθει για την αναθεώρηση του άρθρου 16, το οποίο επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να αναθεωρηθεί, ενώ την ίδια ώρα τα δικαστήρια της χώρας έχουν ανάψει πράσινο φως για την καταβολή διδάκτρων σε δημόσια Πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές ή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, το ανθρώπινο κεφάλαιο που “χάνεται” αλλά και οι πόροι από την φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, είναι μία αιμορραγία που πρέπει να σταματήσει. Όπως υποστηρίζουν στο Υπουργείο Παιδείας, η Ελλάδα, αν και χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει τους περισσότερους φοιτητές για σπουδές εκτός χώρας, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική χώρα.

Για να πάρει άδεια ένα ξένο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 σχολές για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, και να είναι αναγνωρισμένο στην χώρα από την οποία προέρχεται. Το ίδιο αναγνωρισμένοι θα πρέπει να είναι και οι τίτλοι σπουδών στη χώρα προέλευσης, οι οποίοι θα προσδίδουν ίδια επαγγελματικά και ακαδημαικά δικαιώματα με το “μητρικό” κράτος.

Το διδακτικό και εκπαιδευτικό του προσωπικό θα πρέπει να κατέχει διδακτορικό τίτλο, ενώ σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας οφείλει τόσο το παράρτημα, όσο και το κεντρικό Πανεπιστήμιο να αναλάβουν την ευθύνη της απονομής των τίτλων σπουδών στους φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο, οφείλει να έχει οικονομική ευρωστία η οποια θα αποτυπώνεται σε μία μελέτη 5ετίας, ενώ στο …στόχαστρο θα μπουν και οι κτιριακές του υποδομές, οι οποίες πρέπει να είναι κατάλληλες και επαρκείς. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση θα δίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Advertisement

Στο επίμαχο σχέδιου νόμου προβλέπονται αλλαγές και για τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, την κορωνίδα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα της ευκολότερης ίδρυσης ή κατάργησης τμημάτων, η δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, προβλέπεται η πλήρης ψηφιοποίηση της διοικητικής λειτουργίας τους, η χρηματοδότηση ελληνόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, αλλά και ένα δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακατασκευή των φοιτητικών εστιών.

Το βέβαιο είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή τον Ιανουάριο θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button