Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 15:35
Αρχική ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ Ο Μητσοτάκης σε 'ναρ...

Ο Μητσοτάκης σε ‘ναρκοπέδιο’! Το απόρρητο Σχέδιο της Γερμανίας για να σπρώξει την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία και να ικανοποιήσει τον Ερντογάν!

Του Σπύρου Καπετανάκου

Δεν ξέρουμε αν το έχει αντιληφθεί πλήρως ο ίδιος, παρόλο που είναι άνθρωπος υψηλής ευφυίας και έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ικανός Πρωθυπουργός! Η αλήθεια είναι μία και είναι σκληρή και επικίνδυνη: Οι Γερμανοί, αργά αλλά σταθερά, σπρώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ‘ναρκοπέδιο’!

Η αποκάλυψη – ‘βόμβα’, που έγινε εχθές από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, για την μυστική τριμερή συνάντηση των προσωπικών συμβούλων της Μέρκελ, του Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ, που παρουσίασε πρώτο στην Ελλάδα το europost.gr, για το περιβόητο πλέον Σχέδιο της Γερμανικής Προεδρίας στην Ε.Ε, με το οποίο σπρώχνουν τον Μητσοτάκη σε άμεση διαπραγμάτευση με την Τουρκία και σε ‘συμφωνία – πακέτο’ για όλα τα θέματα, που εκκρεμούν ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Ελληνο-τουρκικός διάλογος έχει ήδη αρχίσει, παρόλο που η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται επισήμως να το παραδεχτεί.

Μάλιστα, πηγές του Υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου, χωρίς, βεβαίως, να το καταφέρουν, γιατί -απλούστατα- η σύνθεση των συνομιλητών τους διαψεύδει, μια και -και οι τρείς τους- είναι οι πιό στενοί και αθόρυβοι σύμβουλοι των τριών ηγετών για τα πλέον ευαίσθητα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Τα ερωτήματα, που προκύπτουν, είναι πολλά. Και ζητούν, εδώ και τώρα, απαντήσεις.

Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε για την τόσο σημαντική αυτή συνάντηση; Και άφησε τον Τσαβούσογλου να την ‘καρφώσει’, δίνοντας στη δημοσιότητα, ο ίδιος τη σχετική είδηση;

Τι έχει να κρύψει η Ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή, που και ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχουν δεσμευτεί δημόσια πως η Ελλάδα ‘δεν έχει τίποτε άλλο να συζητήσει με την Τουρκία, εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ;’

Μήπως η Γερμανική Προεδρία έχει βάλει ήδη στο τραπέζι και άλλη ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, υπό την μορφή προβλημάτων, που πρέπει και αυτά να τεθούν στην Ελληνο-τουρκική διαπραγμάτευση;

Γι αυτό επεκράτησε αυτή η μυστικοπάθεια στο Μέγαρο Μαξίμου και στο νεοκλασικό κτήριο του ΥΠΕΞ στη Βασ. Σοφίας; Γι αυτό εμφανίστηκε και τόσο αμήχανος ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, σε χθεσινές δηλώσεις του, ώστε όταν στριμώχτηκε από τον δημοσιογράφο, υποχρεώθηκε να δώσει την πρωτοφανή απάντηση ‘ρωτήστε τον Τσαβούσογλου;’

-διαφ.-

Το απόρρητο Γερμανικό Σχέδιο

Η αμηχανία και η μυστικοπάθεια της Ελληνικής πλευράς οφείλονται στο πολιτικό σοκ, που έχουν προκαλέσει τόσο στον κ. Μήτσοτάκη, όσο και στον κ. Δένδια, αφενός μεν το περιεχόμενο του απόρρητου Γερμανικού Σχεδίου και αφετέρου, οι τρομακτικές πιέσεις, που τους ασκούνται από τους Γερμανούς, για να ενδώσουν και να προχωρήσουν στη συζήτησή του με την Τουρκική πλευρά.

Όπως έχει αποκαλύψει ήδη το europost.gr, οι Γερμανοί επείγονται να ολοκληρώσουν μια συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας, μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Βιάζονται, επιπλέον, να προχωρήσουν σε διαμοιρασμό του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου της Αν. Μεσογείου και του Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να μπούν στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης αυτών των κοιτασμάτων οι μεγάλες εταιρείες – κολοσσοί, που είναι Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι αν ο Ερντογάν δεν πάρει ένα μεγάλο κομμάτι, από αυτά που ζητάει από την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν πρόκειται να επιτρέψει να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης όλου αυτού του ενεργειακού πλούτου.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν απασχολεί καθόλου τους Γερμανούς, αν η Ελλάδα, κατά τη διαπραγμάτευση αυτή, χάσει εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, ή υποχρεωθεί να παραχωρήσει ένα μέρος του ενεργειακού της πλούτου και να συμφωνήσει σε διαμοιρασμό και συνεκμετάλλευση με την Τουρκία!

-διαφ.-

Το ερώτημα είναι πόσο έτοιμος είναι ο Μητσοτάκης να πεί το ‘μεγάλο Ναί’ ή το ‘μεγάλο Όχι!’

Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αρνείται τον διάλογο, ακόμη και με τον χειρότερο γείτονά του, την σημερινή εποχή.

Όλα, όμως, εξαρτώνται από το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί αυτός ο διάλογος, αλλά και από τον ρόλο των επιδιαιτητών, δηλαδή των Γερμανών.

Το europost.gr έχει διασταυρωμένες πληροφορίες από το Βερολίνο για ορισμένα κρίσιμα σημεία του Γερμανικού Σχεδίου. Ένα από αυτά είναι το να αποδεχτεί η Ελλάδα ότι νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, που είναι κοντά στα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία, έχουν πολύ μειωμένη επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες που τα περιβάλλουν, αποδεχόμενη η Ελλάδα ότι η Τουρκία με την εκτεταμένη ακτογραμμή της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και με το μεγάλο γεωγραφικό της βάθος, πρέπει να έχει ένα ειδικό καθεστώς αυξημένων δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες!

Θα δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα τέτοιο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που θυμίζει ναρκοπέδιο; Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες  και τα γεγονότα πολύ πυκνά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες!…


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων