COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον: Η ύστατη ευκαιρία να καταγγείλει επίσημα τον τουρκικό αναθεωρητισμό και το δύσκολο στοίχημα την ώρα που ο Ερντογάν πολιορκεί το Αιγαίο! Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ


Ύστατη ευκαιρία για τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταγγείλει επίσημα στην Ουάσινγκτον τον τουρκικό αναθεωρητισμό!
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν από τη μία κατασπαράσσει την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και από την άλλη ενημερώνει τη Διεθνή Κοινότητα, τους Διεθνείς Οργανισμούς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα συνιστά απειλή για την Τουρκία, διότι εκτελεί ασκήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων.

Οι επιθετικές τουρκικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας βασίζονται στην ‘ψύχραιμη’ πολιτική της κυβέρνησης, η οποία περιορίζεται σε κομματικές φιέστες για άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

21 ασκήσεις στο Αιγαίο
1. Η Αγκυρα φέτος τον Απρίλιο εκτελεί 21 στρατιωτικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο με πλοία, αεροσκάφη και UAV’s. Οι οκτώ από αυτές, που εκτελούνται με αεροσκάφη και πλοία, καταλαμβάνουν Ελληνική κυριαρχία, ενώ οι τρεις από αυτές είναι με πραγματικά πυρά.

Η κυβέρνηση, αντί να καταγγέλλει την Τουρκία στους Διεθνείς Οργανισμούς, αποκρύπτει την κατάληψη Ελληνικής κυριαρχίας, ενδεχομένως λόγω πολιτικού κόστους.
Προς άρση τυχόν παρανόησης και όπως αποκάλυψε και η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» σας παρουσιάζουμε την Ελληνική αγγελία Α 1296/2 Μαΐου, που ισχύει μέχρι 14 Ιουνίου 2022.

Με την αγγελία αυτή η κυβέρνηση ‘κλαψουρίζει’ ότι η Τουρκία έχει καταλάβει Ελληνική κυριαρχία, ωστόσο δεν προβαίνει στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες προς τους Διεθνείς Οργανισμούς για να την προασπίσει. Δηλαδή ο Κυρ. Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ στις 16/5/2022 με Τουρκική κατάληψη Ελληνικής κυριαρχίας και όταν επιστρέψει θα είναι η ίδια κατάσταση, η οποία δεν θα σταματήσει στις 14 Ιουνίου 2022, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι 31/12/2022.

Με τις ‘ευλογίες’ του ΝΑΤΟ
2. Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι βασίζεται στο ΝΑΤΟ για την προάσπιση Ελληνικών Εθνικών συμφερόντων, όπως έκανε με την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, το ΝΑΤΟ, αγκαλιά με την Τουρκία, εκτελεί ασκήσεις στη Μεσόγειο, τον Μάιο, εντός του FIR Αθηνών, θέτοντας στα άχρηστα την Ελληνική κυριαρχία των 10 ναυτικών μιλίων Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), καθώς, επίσης, και το FIR Αθηνών, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη της άσκησης δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης και σέβονται μόνον τα 6 ν.μ. ΕΕΧ.

Εξι ασκήσεις με UAV’s
3. Πέραν των 15 τουρκικών ασκήσεων με κατάληψη Ελληνικής κυριαρχίας και έρευνας διάσωσης, που χωρίζουν στο Αιγαίο στη μέση, η Τουρκία εκτελεί και έξι ασκήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) τύπου Bayraktar, οι οποίες επίσης καταλαμβάνουν Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Με την κυβέρνηση να παριστάνει τον θεατή, μολονότι γνωρίζει τους κινδύνους για τη χώρα από τα τουρκικά UAV’s. Και μολονότι γνωρίζει ότι ο Ερντογάν θα επιμηκύνει το τουρκικό αεροπλανοφόρο για να απο-προσγειώνονται σε αυτό τα UAV’s Bayraktar.

Η Tasos (Θάσος)
4. Από την άλλη, η Τουρκία ενημερώνει τη Διεθνή Κοινότητα, Διεθνείς Οργανισμούς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), διότι εκτελεί ασκήσεις στο νησί Tasos-Tasoz, δηλαδή στη Θάσο, για να στηρίξει ότι η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία, διότι χρησιμοποιεί και εξοπλίζει τα νησιά, γεγονός που αποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας στην Aγκυρα (Μάιος 2021) για να λάβει κομματικά οφέλη.

Ωστόσο η Tasos-Θάσος ποτέ δεν έχει περιληφθεί σε καμιά συνθήκη ή σύμβαση, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποιεί αυτό για να εξευτελίσει νομικά πολιτικά και διπλωματικά σε διεθνές επίπεδο τον Ερντογάν.

Θα καταγγείλει τις παρανομίες;
Ο Ελληνας πρωθυπουργός οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, διαφορετικά τα συντρίμμια της Ελληνικής κυριαρχίας τώρα στο Αιγαίο ενδεχομένως να μετατραπούν σε ερείπια.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επισκιάζεται από την «τούμπα» της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της χορήγησης των F-16 στην Τουρκία, εξ ου και η «βολιδοσκόπηση» Μπάιντεν στο Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια και υλικό για τα υπάρχοντα τουρκικά F-16, που αποτελεί μια «συνυποσχετική» για την έγκριση της αγοράς των 40 νέων αναβαθμισμένων F-16 από την Τουρκία.

Η αναμενόμενη αναβάθμιση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μεσούσης της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ανατρέπει την – υποθετική- ισορροπία δυνάμεων, που κατά την Ελληνική πλευρά έχει επιτευχθεί με την αγορά των Γαλλικών Rafale.

Στην περίπτωση που η Αγκυρα αποκτήσει 40 πρόσθετα υπερσύγχρονα F-16, θα μπορεί άνετα να εκτελεί αποστολές αντεπίθεσης και να εξουδετερώνει Ελληνικά αεροδρόμια σε περίπτωση σύγκρουσης. Είναι μάλλον εμφανές ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποζημιώσει» πολιτικά τον πιστό σύμμαχό της Κυριάκο Μητσοτάκη με μια ανώδυνη «υποσχετική» μελλοντικής αγοράς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, που, έτσι και αλλιώς, δεν θα τα δώσει στην Τουρκία.

Αν εξαιρέσει κανείς τον ευνοϊκό κομματικό αντίκτυπο που θα έχει για τη Ν.Δ. μια τέτοια αμερικανική κίνηση, τα F-35 στην Ελλάδα θα είναι ένα δώρο άδωρο, διότι ούτε τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον υπαρκτό κίνδυνο για την Ελλάδα που αποτελούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, ενώ ο Ελληνικός λαός «θα φεσωθεί» με τριπλάσια ποσά από την τιμή των F-16.

Η πάγια τριγωνική σχέση Αθήνας – Αγκυρας – Ουάσινγκτον τείνει να μεταβληθεί σε διμερή σχέση Ουάσινγκτον – Αγκυρας σε βάρος της Αθήνας, με μακρότατες πιθανότητες η επίσκεψη Μητσοτάκη να μπορέσει να ανατρέψει αυτή τη δυσμενή για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη.

Κοινός κίνδυνος οι S-400
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει προ πολλού την ευκαιρία να συμπράξει αποτελεσματικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν και να καταστεί αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στον κοινό κίνδυνο, που αποτελούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 στην Τουρκία.

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη ο Πρόεδρος Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες είχε πει δημοσίως ότι οι S- 400 αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ το Αμερικανικό Πεντάγωνο είχε κατακλυστεί με επτά αναφορές του 6ου Στόλου, οι οποίες επισήμαναν την αδυναμία των Αμερικανικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αυτό το οπλικό σύστημα και απαιτούσε από το Πεντάγωνο να προχωρήσει επειγόντως στην κατασκευή ανταγωνιστικού προς τους S-400 όπλου.

Η Ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, γνώριζε τη δημόσια δήλωση Ακάρ, ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να πάρει τους ρωσικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ουδέποτε ο Πρωθυπουργός ή αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν στο στόμα τους τις λέξεις S-400. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην επενδύσει σε στενή πολιτική συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον της κοινής τουρκικής απειλής των S-400, προκειμένου να μην «ερεθίσει» την Αγκυρα, και άφησε το θέμα στα χέρια της Αμερικανικής κυβέρνησης, στους κόλπους τη οποίας διαμορφώθηκε ένας ισχυρότατος φιλοτουρκικός κύκλος γύρω από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, που επηρεάζει τώρα σαφέστατα και καταλυτικά και τον Πρόεδρο Μπάιντεν υπέρ της Τουρκίας.

Απειλεί με δεύτερη παρτίδα S-400
Αυτή τη στιγμή η Αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι την τουρκική απειλή με τους S-400, σε αντίθεση με την Αγκυρα, η οποία επισήμως έχει ενημερώσει την Ουάσινγκτον ότι αν δεν πάρει τα 40 αναβαθμισμένα F-16 και τα ανταλλακτικά τους αλλά και τους πυραύλους Patrioit, θα αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400, όπως έχει συνεννοηθεί με τη Μόσχα.

Βαρύ κλίμα
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον συνοδεία:

Των μόνιμων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Εθνικής κυριαρχίας, των Εθνικών συμφερόντων και των δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Της μόνιμης τουρκικής απειλής με τους στραμμένους στην Ελλάδα πυραύλους S-400.
Του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν στις 18 Μαΐου.
Της αμερικανικής πρόθεσης να δώσει πρόσθετα αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αυξάνοντας τον βαθμό απειλής εναντίον της Ελλάδας.
Των τουρκικών εξορύξεων που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα στη Μεσόγειο.

Ο φάκελος που κατέθεσε το φιλοτουρκικό «λόμπι»
Ο κ. Μητσοτάκης, με την παρουσία και την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, θα βρεθεί σε ένα «δύσκολο στίβο», καθώς είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τα Εθνικά συμφέροντα και να αποδείξει με στοιχεία νομικά, διπλωματικά και πολιτικά και να πείσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό μόνιμη τουρκική απειλή, υπό καθεστώς μόνιμης κατάληψης Εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε Ελληνικές νήσους, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Με δυο λόγια, οφείλει να αντικρούσει σημείο προς σημείο τον τουρκικό φάκελο που έχει ήδη κατατεθεί και μελετάται και από το ισχυρό φιλοτουρκικό λόμπι των νομικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο φάκελος αυτός, που βασίζεται στη δήλωση Δένδια στην Αγκυρα, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, είναι εμπλουτισμένος προσφάτως με την άστοχη και επικίνδυνη δήλωση Παναγιωτόπουλου περί «ελληνικού FIR» (μετατρέποντας παρανόμως και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου σε ελληνική κυριαρχία), αποτελεί την «τουρκική Βίβλο» που περιφέρει η Αγκυρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να πείσει ότι η Τουρκία είναι αυτή που δέχεται απειλή από την Ελλάδα, που παραβιάζει τις συνθήκες γιατί εξοπλίζει τα νησιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Back to top button