COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης βλέποντας τον διασυρμό, ‘αδειάζει’ τον εαυτό του και αλλάζει τον εκλογικό νόμο! «Δεν είναι ένδειξη ηττοπάθειας της ΝΔ», προσπαθεί να μας πείσει ο Χαρακόπουλος!

«Από την στιγμή που έχουμε μια αντιθεσμική συμπεριφορά από το τρίτο κόμμα, η μόνη θεσμική αντίδραση στα χέρια της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου», ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ τόνισε πως με την αλλαγή του εκλογικού νόμου «το πρώτο κόμμα θα μπορεί να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εάν οι πολίτες επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός. Πιστεύω ότι θα επιλέξουν τη ΝΔ, γιατί έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν και φαίνεται αυτό και στις έρευνες της κοινής γνώμης. Διότι μετά από τρία χρόνια, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, οι πολίτες δείχνουν ότι εμπιστεύονται -και μάλιστα με σημαντικότατη διαφορά- τη ΝΔ έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας σέβονται την λαϊκή εντολή. Αν η εντολή είναι στην ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα, ο αρχηγός της δικαιούται να είναι πρωθυπουργός. Εάν η εντολή είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός του δικαιούται να είναι πρωθυπουργός. Επειδή άκουσα και την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει δήθεν περί ηττοπάθειας, ότι η συζήτηση που ανοίγει στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του μπόνους προς το πρώτο κόμμα είναι δήθεν ηττοπαθής διατύπωση και προσέγγιση, ε, αφού θεωρούν ότι είναι πρώτο κόμμα, ποιος ο λόγος για τον οποίο δεν συναινούν; Ας έρθουν να τον ψηφίσουμε μαζί και να εφαρμοστεί άμεσα. Θα έχουμε μία πλειοψηφία άνω των διακοσίων εδρών, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα».

Κατώφλι 5% για είσοδο στη Βουλή
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο νόμος Παυλόπουλου είναι ένας νόμος που τον δοκιμάσαμε, με τον οποίο κάναμε αρκετές εκλογές, προέκυψαν κυβερνήσεις. Νομίζω ότι είναι ένας νόμος που μπορούμε με ασφάλεια να τον υιοθετήσουμε, ενδεχομένως με κάποιες προσαρμογές. Εγώ θα έλεγα ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να δούμε και το κατώφλι εισόδου, να μην είναι το 3%, να είναι ένα κατώφλι της τάξεως του 5%, όπως είναι στη Γερμανία για παράδειγμα, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Θα συνέβαλε και αυτό προς την κατεύθυνση της σταθερότητας».

Πολιτική σταθερότητα έναντι τουρκικής προκλητικότητας
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κλιμάκωση της τουρκικής απειλής, τουρκικών προκλήσεων, μιλούν ευθέως για εισβολή στα νησιά, τα χαρακτηρίζουν ως κατεχόμενα. Αυτό δεν έχει σκοπό μόνο το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Εάν θα δείτε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας από το πότε εκδηλώθηκε το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, στον ελληνισμό της Πόλης, μέχρι την εισβολή στην Κύπρο, το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, διαπιστώνουμε ότι οι προκλήσεις των Τούρκων, η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων έγιναν όποτε στη χώρα μας είχαμε είτε ανώμαλες καταστάσεις, είτε υπήρχαν εύθραυστες κυβερνήσεις, είτε υπήρχε πολιτική αστάθεια. Άρα, λοιπόν, το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι πολιτική αστάθεια.

Αν ο ελληνικός λαός βγάλει έστω και μία ψήφο πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. Εδώ που φτάσανε τα πράγματα, με όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε απέναντι μας, το χειρότερο και από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακυβερνησία, είναι η αστάθεια. Έχουμε μπροστά μας, επίσης, την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Θα χρειαστούμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτή την ώρα, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Με την κλιμάκωση αυτής της τουρκική προκλητικότητας, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, υπηρεσιακούς υπουργούς, δεν θα έχουμε θερμό επεισόδιο; Και ποια θα είναι η αντίδρασή της χώρας σε αυτή την περίπτωση;».

Όταν ο Μητσοτάκης έλεγε πως δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο γιατί «είναι σοβαρός»

Με αφορμή τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου για άλλη μία φορά είναι καλό να θυμηθούμε τις δηλώσεις επ’αυτού του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Λέτε αν θα ξαναλλλάξω τον εκλογικό νόμο; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός που έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες».

Τότε βέβαια θεωρούσε ότι θα ήταν εύκολο να κερδίσει τις εκλογές και στο ως πρώτο, με την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να σχηματίσει ένα κυβερνητικό σχήμα.

Τώρα όμως αυτό είναι αδύνατο, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό, οπότε ένα, για να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του χρειάζεται πολύ χαμηλότερο ποσοστό από το 38% που ορίζει ο νέος εκλογικός νόμος που η Νέα Δημοκρατία ψήφισε.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν πως με ένα ποσοστό της τάξεως του 36% σε επαναληπτικές εκλογές θα μπορούν να ξανακυβερνήσουν. Συνεπώς, αυτό το ποσοστό θα ορίσουν ως νέο όριο αυτοδυναμίας με έναν νέο εκλογικό νόμο.

Βέβαια τίθεται το ερώτημα από που αντλούν την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να πιάσουν αυτό το ποσοστό μετά την φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση από τις δεκάδες εγκληματικές πολιτικές που ακολούθησε στα τρία χρόνια που κυβερνά.

Back to top button