COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μπάιντεν ετοιμάζει κυρώσεις για την Τουρκία – Έρχονται δύσκολες μέρες για τον Ερντογάν, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα

Έρχονται δύσκολες μέρες για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, όπου ειδικοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι δύσκολα η Άγκυρα θα γλιτώσει τις κυρώσεις λόγου του νόμου CAATSA των ΗΠΑ.

Τραμπ: Ο υπερπροστάτης του Ερντογάν
Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να μην ήταν δημοφιλής με τους ηγέτες των ξένων χωρών αλλά η σχέση του με την Τουρκία ήταν πολύ καλή, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος σε συνέντευξη το περασμένο καλοκαίρι όπου δήλωσε πως τα πάει πολύ καλά με τον Ερντογάν.

Η σχέση αυτή μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών ήταν αυτή που «προστάτευε» την Τουρκία από τις κυρώσεις που έπρεπε να της επιβληθούν βάσει του νόμου CAATSA λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Παρά το γεγονός πως υπήρχαν πολλοί γερουσιαστές που ζητούσαν την τιμωρία της Άγκυρας ο Τραμπ ήταν αρνητικός.

Όπως τονίζει μέσα στο άρθρο ο Νίκολας Ντανφορθ, που είναι επισκέπτης ερευνητής στο German Marshall Fund και ειδικός στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Τραμπ ήταν ίσως ο μοναδικός σύμμαχος που είχε απομείνει της Τουρκίας στο Λευκό Οίκο.

«Ο Τραμπ είχε δεχθεί αρκετές επικρίσεις ότι τα πάει πολύ καλά με ηγέτες που επιδείκνυαν απολυταρχική συμπεριφορά και αυτή ίσως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον Μπάιντεν για να δείξει την διαφορά του με τον προκάτοχο του. Τώρα που η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή των S-400 η επιβολή κυρώσεων βάσει του CAATSA είναι μονόδρομος για τον Μπάιντεν» σημείωσε ο Ντανφορθ.

Ποιές κυρώσεις θα επιβάλει ο Μπάιντεν στην Τουρκία;
Το θέμα είναι πόσο σκληρές θα είναι αυτές οι κυρώσεις και πως θα αντιδράσουν σε αυτές οι αγορές. Σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο νόμος CAATSA ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να επιλέξει 5 κυρώσεις από ένα μεγάλο εύρος που προβλέπουν από περιορισμούς σε τραπεζικές συναλλαγές μεμονωμένων αξιωματούχων έως το μπλοκάρισμα οποιωνδήποτε συναλλαγών με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Σινάν Ουλτζέν, έναν πρώην τούρκο διπλωμάτη και πρόεδρο του think tank της Κωνσταντινούπολης «EDAM» η βαρύτητα των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές ισορροπίες μέσα στο Κονγκρέσο.

Κυρώσεις, πάντως, είχαν επιβληθεί στην Τουρκία και επί Τραμπ για το θέμα του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Συγκεκριμένα είχε επιβληθεί 50% δασμός στις εισαγωγές αλουμινίου και ατσαλιού από την Τουρκία κάτι που προκάλεσε την δραματική πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Η επιβολή νέων κυρώσεων και το ποιες θα είναι αυτές είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους στην Τουρκία, όπως τόνισε στον αρθρογράφο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, που πρόσθεσε πως «ο κόσμος εδώ δεν είναι χαρούμενος με την νίκη του Μπάιντεν».

Αναφορικά με την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F35 τόσο ο Ουλτζέν όσο και ο Ντάνφορθ τόνισαν ότι αυτή η πόρτα έχει κλείσει οριστικά για την Άγκυρα ειδικά μετά την εκλογή Μπάιντεν.

Για τον πρώην διπλωμάτη Ουλτζέν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι γιατί επένδυσε σε ένα πολιτικό πρόσωπο.

Πως θα επιχειρήσει να την γλυτώσει ο Ερντογάν;
«Η Τουρκία θα πρέπει να πλησιάσει διαφορετικούς θεσμούς όπως είναι το Κονγκρέσο, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Πεντάγωνο και δεν μπορεί να επενδύει μόνο σε ένα πρόσωπο ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ» δήλωσε ο Ουλτζέν.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών η ανάγκη για στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία παραμένει όπως δήλωσε ο Ούλτζεν στο Αλ-Τζαζίρα.

Με την σειρά του ο Ντανφορθ τόνισε ότι ο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει την ίδια πρόκληση που είχε όταν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, δηλαδή να γίνει σκληρός απέναντι στην Τουρκία χωρίς «τραυματίσει» ανεπανόρθωτα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο ανώτατος τούρκος αξιωματούχος από την πλευρά του θέλοντας να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία της χώρας του δήλωσε με νόημα ότι «ο Μπάιντεν πρέπει να ξυπνάει κάθε πρωί και να κοιτάει στο χάρτη που βρίσκεται η Τουρκία».

Back to top button