COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ο Μπάιντεν ‘φιλάει τα χέρια’ των Ταλιμπάν! Σοκ στον Δυτικό Κόσμο από την ηττοπάθεια και την υποχωρητικότητα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν! Τι περιμένει την Ελλάδα από εδώ και πέρα;
Εμβρόντητος και αιφνιδιασμένος ο Δυτικός Κόσμος παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην διεθνή σκηνή και αφορούν στην άτακτη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Οι πρωτοφανείς σκηνές, που διαδραματίζονται στην Καμπούλ, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αμερικανικής υπερδύναμης απέναντι στους Ταλιμπάν δίδουν μια εικόνα κατάρρευσης του Αμερικανικού γοήτρου! Σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί!

Χορηγούμενο

Ηγετικές προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής, αλλά κυρίως του Δυτικού Κόσμου αναρωτιούνται «τι έχει πάθει ο Πρόεδρος Μπάιντεν και φιλάει τα χέρια των Ταλιμπάν, προσπαθώντας να πείσει την Αμερικανική Διοίκηση ότι το ακραίο Ισλαμιστικό Κίνημα, που εκκόλαψε την Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν, έχει τώρα αλλάξει και μεταρρυθμιστεί;».

Πραγματικά, τα γεγονότα, που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα και συνοψίζονται στα ακόλουθα βασικά σημεία:

  • Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να εφαρμόσει μία Συμφωνία, που υπέγραψε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ στην Ντόχα του Κατάρ με τον στρατιωτικό και διπλωματικό ηγέτη (στην ηγετική πυραμίδα είναι το Νο 2) των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ. Η Συμφωνία αυτή προέβλεπε την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν , με τους Ταλιμπάν να συνομολογούν με τις υπογραφές τους ότι περίπου από λύκοι έχουν γίνει αρνάκια!
  • Τα όσα ακολούθησαν είναι περίπου γνωστά: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σχεδόν αμαχητί, ολόκληρο το Αφγανιστάν μέσα σε ελάχιστες ημέρες και στη συνέχεια -σε ελάχιστες ώρες- μπήκαν και στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Ο Στρατός του Αφγανιστάν και ο μέχρι τότε Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι κατέρρευσαν σαν πύργοι στην άμμο, μέσα σε χρόνο, προκάλεσε σοκ ακόμη και στο Λευκό Οίκο.
  • Οι Αμερικανοί αποδείχθηκαν αδύναμοι και ανίκανοι να εξασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των συμπατριωτών τους από την Καμπούλ και προκάλεσαν διεθνές σοκ από τον τρόπο, με τον οποίο εγκατέλειψαν στα χέρια των Ταλιμπάν μεγάλη ποσότητα πολεμικού υλικού, πυρομαχικών, όπλων, πολεμοφοδίων και τεχνολογικού εξοπλισμού. Το σοκ υπήρξε ακόμη μεγαλύτερο από τον κυνισμό και την ανευθυνότητα, με την οποία εγκατέλειψαν επίσης χιλιάδες Αφγανούς πολίτες, που προέρχονται από την πιο προοδευτική και μορφωμένη μερίδα της Αφγανικής κοινωνίας και είχαν συνεργαστεί μαζί τους, κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν!
  • Αλλά τα συνταρακτικά και ταπεινωτικά για τις ΗΠΑ δεν σταματούν εκεί: Στην διάσκεψη των G7 πολλοί Δυτικοί ηγέτες πίεσαν την Αμερικανική ηγεσία να ζητήσει από τους Ταλιμπάν παράταση των ασφυκτικών χρονικών ορίων για την αποχώρηση των υπηκόων τους, αλλά και των Αφγανών συνεργατών τους, από την Καμπούλ. Η Αμερικανική στάση αυτή τη φορά δεν αποτελούσε σοκ, αλλά… ηλεκτροσόκ! Ο Μπάιντεν επέμεινε να παραμείνει η 31η Αυγούστου ως ημέρα λήξης της σχετικής χρονικής προθεσμίας, για να μην δυσαρεστήσει προφανώς την ηγεσία των Ταλιμπάν, που είχε προειδοποιήσει ότι «δεν θα δεχθεί καμία παράταση!».
  • Έγκυρα Αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο Αρχηγός της CIA συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και ότι το βαθύ Αμερικανικό Κράτος τρέφει σοβαρές ελπίδες ότι «οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει και ότι δεν πρόκειται το καθεστώς τους να αποτελέσει, εκ νέου, εκκολαπτήριο της διεθνούς τρομοκρατίας!».

Τι να πεί κανείς για όλα αυτά και τι να σχολιάσει; Και οι πλέον ανυποψίαστοι έχουν πειστεί ότι ο Δυτικό Κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση ηγεσίας. Αλλά εδώ δεν πρόκειται περί απλής κρίσης, αλλά περί εικόνας κατάρρευσης και αποδρομής!

Χορηγούμενο

Μακάρι να κάνουμε λάθος! Μακάρι να πέφτουμε έξω! Για την ώρα πάντως οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν μπεί σε μία φάση προχωρημένης κάμψης και παρακμής, η οποία προκαλεί ήδη κενό εξουσίας και γεωπολιτική κρίση στις πιο ευαίσθητες, στρατηγικά, περιοχές του πλανήτη μας.

Και επειδή η περιφερειακή ζώνη, στην οποία βρίσκονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος αποτελεί μία τέτοια περιοχή, καλό είναι να έχουμε το νού μας!


ΧορηγούμενοBack to top button