ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Οι θαλάσσιοι πάγοι σε ιστορικό χαμηλό τον Φεβρουάριο

Advertisement

Ο πλανήτης στέλνει σήμα κινδύνου, καθώς οι θαλάσσιοι πάγοι έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές καταγραφές.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο σχετίζεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στο παγκόσμιο κλίμα.

Κατακόρυφη μείωση των θαλάσσιων πάγων

Τα δεδομένα της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ δείχνουν πως η συνολική έκταση των θαλάσσιων πάγων στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο έφτασε σε νέο ελάχιστο σημείο στις αρχές Φεβρουαρίου, παραμένοντας κάτω από τα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα για ολόκληρο τον μήνα.

Στην Αρκτική, οι θαλάσσιοι πάγοι μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με τον μέσο όρο για τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ στην Ανταρκτική η μείωση έφτασε το 26%, καθιστώντας το τον τέταρτο πιο ζεστό Φεβρουάριο στην ιστορία των μετρήσεων.

Advertisement

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνει τη μείωση των πάγων, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Ο θαλάσσιος πάγος λειτουργεί ως φυσικός ανακλαστήρας της ηλιακής ακτινοβολίας, προστατεύοντας τον πλανήτη από την υπερβολική θέρμανση. Όταν οι πάγοι λιώνουν, οι σκοτεινές επιφάνειες του ωκεανού απορροφούν περισσότερη θερμότητα, επιταχύνοντας περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.

Ο Μίκα Ράντανεν, κλιματολόγος του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, τόνισε πως η έντονη αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική κατά τη διάρκεια του φετινού Φεβρουαρίου εμπόδισε τον πάγο να αναπτυχθεί φυσιολογικά, συμβάλλοντας στη ραγδαία μείωση της επιφάνειάς του.

Ένα ζοφερό μέλλον αν δεν ληφθούν μέτρα

Ο Φεβρουάριος του 2025 καταγράφηκε ως ο τρίτος θερμότερος Φεβρουάριος που έχει σημειωθεί ποτέ, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες των επιστημόνων για το μέλλον των πολικών περιοχών.

Ο καθηγητής κλιματολογίας Ρίτσαρντ Άλαν από το Πανεπιστήμιο του Reading προειδοποιεί πως, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής ενδέχεται να εξαφανιστούν τελείως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τις επόμενες δεκαετίες.

Advertisement

Η ανάγκη για δράση

Για να αποτραπούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι ειδικοί ζητούν άμεσες και μαζικές περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων. Παράλληλα, τονίζουν πως η προστασία των ωκεανών και η επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμες για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το μέλλον των θαλάσσιων πάγων και του παγκόσμιου κλίματος εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button