COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πονοκέφαλος που κρύβει μηνιγγίωμα – Τα συμπτώματα και τα αίτια

Ένας όγκος στις μήνιγγες, γνωστός και ως μηνιγγίωμα, αναφέρεται στον όγκο που δημιουργείται στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Παρόλο που τα περισσότερα μηνιγγιώματα είναι μη-καρκινικά και καλοήθη, κάποιες φορές μπορεί να είναι και καρκινικά, ενώ ορισμένα ταξινομούνται ως άτυπα, δηλαδή κάτι ενδιάμεσο μεταξύ του καλοήθους και του κακοήθους.

Το μηνιγγίωμα παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άνδρες κάθε ηλικίας και ακόμα και σε παιδιά.

Η θεραπεία του μηνιγγιώματος δεν είναι πάντα απαραίτητη, ειδικά όταν δεν προκαλεί σημαντικά συμπτώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να αποφασιστεί η παρακολούθησή του στον χρόνο, χωρίς άμεση επέμβαση.

Αίτια

Η ακριβής αιτία του μηνιγγιώματος δεν είναι ακόμα σαφής. Οι ιατρικοί επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν αλλαγές σε ορισμένα κύτταρα στις μηνίγγες, οι οποίες οδηγούν σε ανεξέλεγκτη πολλαπλασιασμό και τελικά στον σχηματισμό όγκου. Ωστόσο, εάν αυτό συμβαίνει λόγω γενετικών παραγόντων, περιβαλλοντικών επιδράσεων, ορμονικών ανισορροπιών ή ακόμα και μιας συνδυασμένης επίδρασης όλων αυτών των παραγόντων, παραμένει ακόμα άγνωστο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά και μπορεί να είναι πολύ ήπια στην αρχή. Ανάλογα με το πού ακριβώς βρίσκεται ο όγκος στον εγκέφαλο, ή (σπάνια) στην σπονδυλική στήλη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην όραση, όπως διπλωπία, ή θολότητα
Πονοκέφαλοι που επιδεινώνονται συν το χρόνο
Απώλεια ακοής
Απώλεια μνήμης
Απώλεια όσφρησης
Επιληπτικές κρίσεις
Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια

Εικόνα μετά από νεκροψία: Σε αυτό τον εγκέφαλο είχε αναπτυχθεί μηνιγγίωμα

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Τα περισσότερα συμπτώματα εξελίσσονται αργά, αλλά μερικές φορές ένα μηνιγγίωμα απαιτεί επείγουσα περίθαλψη.

Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν έχετε:

Αιφνίδια έναρξη επιληπτικών κρίσεων
Ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή τη μνήμη

Back to top button