Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ποντιακός ελληνισμός στο «στόχαστρο» – Αλυτρωτισμό και… ελληνικές μυστικές υπηρεσίες βλέπουν οι Τούρκοι πίσω από το φεστιβάλ «Νικοπολίτικα 2025» -Σκηνικό έντασης στήνουν τουρκικά ΜΜΕ

Μια ακόμη επίθεση στην ιστορική μνήμη και τον πολιτιστικό δυναμισμό του Ποντιακού Ελληνισμού εξαπολύουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιχειρώντας να παρουσιάσουν ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» τη διεξαγωγή του φεστιβάλ «Νικοπολίτικα 2025», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις 11 Ιουλίου.

Ο Ποντιακός ελληνισμός στο «στόχαστρο» – Αλυτρωτισμό και… ελληνικές μυστικές υπηρεσίες βλέπουν οι Τούρκοι πίσω από το φεστιβάλ «Νικοπολίτικα 2025» -Σκηνικό έντασης στήνουν τουρκικά ΜΜΕ

Το εν λόγω πολιτιστικό γεγονός τελεί υπό την αιγίδα Ποντίων που κατάγονται από την Κερασούντα και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Συνθήκης Ανταλλαγής Πληθυσμών του 1923.

Η τουρκική ιστοσελίδα giresungazete.com.tr φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι πίσω από αυτή την «πολιτιστική βιτρίνα» κρύβονται «βρόμικες ελληνικές φιλοδοξίες» και ένα «υπονομευτικό σχέδιο» το οποίο –κατά τους συντάκτες του άρθρου– στοχεύει στη διασπορά ανθεκτικών εθνοτικών ρηγμάτων στην Τουρκία, με απώτερο σκοπό την πρόκληση εσωτερικής αποσταθεροποίησης.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόφιλου Παπαδόπουλου, ενός Έλληνα μουσικού από το χωριό Σεμπινκαραχισάρ (ιστορική Νικόπολη), που ενσαρκώνει τη συνέχεια της ποντιακής παράδοσης και τον δεσμό των προσφυγικών κοινοτήτων με τις αλησμόνητες πατρίδες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής, γαστρονομικές παρουσιάσεις και πολιτιστικές ομιλίες.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν την εκδήλωση με χαρακτηριστική νευρικότητα. Το δημοσίευμα αναπαράγει πληροφορίες –ανεπιβεβαίωτες και καταφανώς προπαγανδιστικές– περί «60 ποντιακών οργανώσεων στην Ελλάδα» που, δήθεν, «στοχεύουν στη διεκδίκηση γης στον Εύξεινο Πόντο». Εντελώς ανυπόστατα και εκτός κάθε πραγματικότητας, το άρθρο μιλά για «τραπεζική υποδομή» μέσω μιας φερόμενης ελληνικής τράπεζας με το όνομα “Önasya”, που –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές– χρηματοδοτεί τέτοιου τύπου οργανώσεις.

Αποκορύφωμα του παραληρηματικού τόπου του άρθρου, αποτελεί η δραματική έκκληση προς τον πληθυσμό του Σεμπινκαραχισάρ να παραμείνει «σε επαγρύπνηση» απέναντι στα «ύπουλα σχέδια των Ποντίων». Δεν διστάζουν μάλιστα να προειδοποιήσουν τους κατοίκους να «αντισταθούν» σε αυτό που χαρακτηρίζεται «ψευδής πολιτιστική δραστηριότητα με αποσχιστική στόχευση».


Ο Ποντιακός ελληνισμός στο «στόχαστρο» – Αλυτρωτισμό και… ελληνικές μυστικές υπηρεσίες βλέπουν οι Τούρκοι πίσω από το φεστιβάλ «Νικοπολίτικα 2025» -Σκηνικό έντασης στήνουν τουρκικά ΜΜΕ

Μια συνειδητή προσπάθεια σπίλωσης του πολιτιστικού χαρακτήρα

Η προσπάθεια των τουρκικών μέσων να παρουσιάσουν τις ελληνικές ποντιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις ως δήθεν «υπονομευτικές επιχειρήσεις» αποτελεί όχι μόνο μια προβλέψιμη αλλά και επικίνδυνη τακτική. Υποδηλώνει έναν φόβο απέναντι στη συλλογική μνήμη, την ιστορική αυτοσυνειδησία και την πολιτιστική αντοχή ενός λαού που υπέστη ξεριζωμό αλλά δεν απεμπόλησε ποτέ την ταυτότητά του.

Το φεστιβάλ «Νικοπολίτικα», όπως και δεκάδες αντίστοιχες εκδηλώσεις, αποτελούν εκφράσεις μνήμης, τιμής και συνέχειας – όχι μηχανισμοί υπονόμευσης. Είναι φανερό ότι στην Τουρκία, κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας ενοχλεί. Κάθε απόπειρα διατήρησης της μνήμης των προγόνων αντιμετωπίζεται ως απειλή για το καθεστώς της λήθης που το τουρκικό κράτος επιδιώκει να επιβάλει.

Το αφήγημα της «εθνικής απειλής» ως εργαλειοποίηση του πολιτισμού

Η επίθεση αυτή δεν στοχεύει απλώς τους Έλληνες του Πόντου. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική εργαλειοποίησης του πολιτισμού, της ιστορίας και της ενημέρωσης προκειμένου να συντηρηθεί ένα εθνικιστικό αφήγημα που ενισχύει την εσωτερική συσπείρωση στην Τουρκία. Κάθε έκφραση διαφορετικότητας, κάθε ανάμνηση των μικρασιατικών κοινοτήτων και κάθε ιστορική αναφορά σε μειονότητες που δεν υπάρχουν πια στα τουρκικά εδάφη, καταστέλλεται με τον φόβο και τη συκοφαντία.

Αυτό που οι συντάκτες αυτών των άρθρων αποκαλούν «ψευδείς αφηγήσεις», είναι απλώς η ιστορική αλήθεια: η ύπαρξη ενός ελληνικού πληθυσμού στον Πόντο, με μακραίωνη παρουσία και πολιτιστική συμβολή, ο οποίος εξοντώθηκε, ξεριζώθηκε και σιώπησε βίαια.

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μυστικές υπηρεσίες για να θυμηθεί τους νεκρούς της. Έχει συλλογική μνήμη, πολιτιστικές ρίζες και ιστορική συνείδηση – και αυτά ακριβώς είναι που φοβούνται ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button