COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν υπέγραψε για την προσάρτηση στην Ρωσία των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια! Τα αντίμετρα της Ευρώπης και η κραυγή απόγνωσης του Ζελένσκι

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε για την προσάρτηση στην Ρωσία των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια!

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ο Πούτιν έβαλε την υπογραφή του για την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια που κατελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά αναλυτής του Economist για την κίνηση του Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Κρεμλίνο για την υπογραφή των συμφωνιών, η οποία ήδη ξεκίνησε.

«Η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ληφθούν μέτρα για να ικανοποιηθεί η «φιλοδοξία» των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών να γίνουν τμήμα της Ρωσίας.

Τα αντίμετρα της Ευρώπης
Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανάφερε στο «τραπέζι» της το μπλόκο στη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ενώ Ζοζέπ Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν μελλοντικό πλαφόν στην τιμή ρωσικού πετρελαίου, παρουσιάζοντας το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ και της Χερσώνας είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη ότι ζήτησαν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο πληθυσμός της δημοκρατίας ενέκρινε την απόφαση στο δημοψήφισμα, σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα του να γίνει η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ τμήμα της Ρωσίας ως υποκείμενη στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ο Λεονίντ Πασέτσνικ, ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ, σε κείμενο που ανήρτησε στο Telegram, ενώ ανήρτησε βίντεο στο οποίο υπογράφει το αίτημα στον Ρώσο πρόεδρο.

Αντίστοιχη επιστολή ανήρτησε στο Telegram και ο τοποθετημένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στη ουκρανική, ελεγχόμενη πλέον από τη Μόσχα, περιοχή της Χερσώνας.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι η περιοχή της Χερσώνας έκανε μια «ιστορική επιλογή» υπέρ της Ρωσίας. Ο διορισθείς από τους Ρώσους επικεφαλής στην κατεχόμενη περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας Γιεβγκένι Βαλίτσκι, απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο να ενσωματώσει την περιοχή στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ντένις Πουσίλιν, εκπρόσωπος των αυτονομιστικών αρχών της περιοχής του Ντόνετσκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι θα κατευθυνθεί στη Μόσχα με το τελικό πρωτόκολλο του πρόσφατου ψευδοδημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία, προκειμένουνα «επισημοποιηθεί η επανένωση».

Από την πλευρά τους, τα ρωσικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι το 98% των ψηφοφόρων επέλεξε να ενταχθεί στη Ρωσία, μετά από τα ψευδοδημοψηφίσματα στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, αν και οι ψηφοφορίες καταδικάστηκαν ευρέως από τη διεθνή κοινότητα, καθώς τα χαρακτήρισαν «ψεύτικα», όπως και οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν θα τα αναγνωρίσουν.

Ζελένσκι για Πούτιν
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί να αποφύγει τις πιο επιζήμιες συνέπειες του πολέμου, που η ίδια ξεκίνησε κατά της πατρίδας του, αλλά θα πρέπει κάποιος να σταματήσει τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτό μπορεί ακόμη να σταματήσει. Αλλά για να σταματήσει αυτό, θα πρέπει (κάποιος) να σταματήσει εκείνον στη Ρωσία που βάζει τον πόλεμο πάνω από τη ζωή. Τη δική σας ζωή, πολίτες της Ρωσίας!», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στα σχέδια του Κρεμλίνου για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Back to top button