COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ο Πρόεδρος των Πομάκων εξευτέλισε τον Ερντογάν: «Φανφαρόνος σαν τον Μουσολίνι – Ελληνικά εδώ και 3.000 χρόνια τα νησιά του Αιγαίου! Δε θα του περάσει…»

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά εδώ και 3.000 χρόνια, κατοικούνται από Έλληνες του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1071 και τότε για πρώτη φορά είδαν το Αιγαίο και σηκώνονται σήμερα να το διεκδικήσουν μετά από τόσα χρόνια, θέλουν να διεκδικήσουν τα ελληνικά νησιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ και διευθυντής της πομακικής εφημερίδας Ζαγάλισα.

«Λέμε όχι σε αυτές τις απειλές και μάλιστα τον ρωτά αν θα έστελνε τα παιδιά του αυτός να πολεμήσουν. Θα τα έστελνε να σκοτωθούν; Τον παρακαλούμε να σταματήσει γιατί θα κλάψουν γονείς, μητέρες και πατεράδες, και από τα δυο μέρη του Αιγαίου. Θα υπάρξουν νεκροί και πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξηγεί ότι έγραψε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας τονίζοντας ότι «τελευταία παραπονιέται ο κ. Ερντογάν ότι τον περικυκλώνουν και τον πολιορκούν στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, και απειλεί να επέμβει. Εκτοξεύει απειλές για τα ελληνικά νησιά, ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση και τη συνδέει με την κυριαρχία. Έχει απέναντι τη στρατιά του Αιγαίου, χιλιάδες στρατιώτες, το ίδιο συμβαίνει στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ. Αυτός απειλεί και αυτός λέει ότι απειλείται. Απειλεί ευθέως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το Καστελόριζο».

«Απειλεί ένα μέρος της θαλάσσιας κυριαρχίας της Ελλάδας. Απειλεί να κάνει απόβαση. Και έχει και τον αποβατικό στρατό του και το ναυτικό.Για αυτό αναγκάστηκα να του στείλω αυτή την επιστολή και του λέω ότι επικαλείται το διεθνές δίκαιο, αλλά αυτός δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν το έχει εφαρμόσει ποτέ, καμία φορά. Επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης, και του γράφω ότι άλλες εποχές ήταν τότε και άλλες είναι σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Αχμέτ

Ρωτάει μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο για δεν εφαρμόζει ό,τι προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης για την Ίμβρο και την Τένεδο που ήταν ελληνικά νησιά και έπρεπε να έχουν κάποια ειδική αυτονομία για να διοικούνται ανάλογα. «Ήταν καθαρά ελληνικά νησιά που δόθηκαν με εκείνη τη συνθήκη», υπενθύμισε.

«Και προπαντός, εμείς οι Πομάκοι δεν θέλουμε να γίνουμε και άλλη φορά πρόσφυγες. Δεν θέλουμε τον 21ο αιώνα να γίνουμε πάλι πρόσφυγες. Πριν από 100 χρόνια σφαγιάστηκαν και διώχθηκαν, εκπατρίσθηκαν χιλιάδες Πομάκοι και σήμερα πολλοί ζουν και στην Τουρκία, μέχρι και τη Συρία», συμπλήρωσε με εμφανή συγκίνηση.
«Η δική μας κυβέρνηση, οι υπουργοί μας πρέπει να τα τονίζουν αυτά, να τα φωνάζουν. Δεν είναι δική μου δουλειά. Απλώς του υπενθυμίζω ότι αυτός δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη και απαιτεί να την εφαρμόζουμε εμείς», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πομάκων, ο κ. Ερντογάν «το πάει τώρα να γίνει ο μοναδικός Τούρκος “πατέρας” όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ. Να πάρει τη θέση του. Ο ένας κατήργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία, αυτός τώρα ιδρύει τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ε, δεν θα του περάσει αυτό, δεν θα τον αφήσουμε να του περάσει», υποστήριξε και υπενθύμισε ότι και ο Μουσολίνι εκτόξευε απειλές και έλεγε λόγια ως φανφαρόνος. «Ας μας αφήσει ήσυχους», κατέληξε.

«Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί λάθος “μεζούρα”. Δεν είναι αυτός το τρόπος με απειλές, αλλά θα φάει τα μούτρα του, μην στεναχωριέται. Ο τουρκικός λαός δεν θα τον αφήσει να κάνει αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ότι στις εκλογές που έρχονται θα πάει σπίτι του», εκτίμησε ο κ. Αχμέτ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός λαός θέλει να ζήσει ειρηνικά με τον ελληνικό. «Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα, μόνο οι κυβερνήσεις έχουν διαφορές, σαν το Ερντογάν που θέλει να είναι παγκόσμιος ηγέτες, ισάξιος του Πούτιν και του Μπάιντεν. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι, η ιδέα του είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Back to top button