COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ο “καταραμένος” Ιούλιος! 507.910 στρέμματα Ελληνικών δασών έγιναν στάχτη! Εγγυάται η κυβέρνηση ότι εκεί δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες;

Παράλογη και εξωπραγματική φαίνεται η συγκρατημένη “αισιοδοξία” της κυβέρνησης για την πολιτική αντιπυρικής προστασίας φέτος το καλοκαίρι, καθώς μόνο τον μήνα Ιούλιο κατακάηκαν 507.910 στρέμματα Ελληνικών δασών σε όλη τη χώρα! Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα και βέβαια, αποφασιστική ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αυτό που καθίσταται επιτακτικό είναι να εγγυηθεί, επισήμως, η κυβέρνηση ότι σε καμμία καμμένη δασική έκταση δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες!

Γιατί να το κάνει; Διότι όποιος μπει στον κόπο να πάει με το ΙΧ του στα υψώματα της Πεντέλης, πάνω από την Νέα Μάκρη, μπορεί να δει ακριβώς απέναντι τα καμμένα βουνά της Εύβοιας γεμάτα ανεμογεννήτριες! Σύμπτωση, δεν το λες!

Και ακόμη έχουμε μπροστά μας τον Αύγουστο με τα μελτέμια και με, πιθανώς, υψηλές θερμοκρασίες και τον Σεπτέμβριο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ιδού, όχι μόνο η Ρόδος, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές που έγιναν παρανάλωμα του πυρός τον Ιούλιο που μας πέρασε, ενόσω η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπάνιζε την… απόλυτη ετοιμότητά της και δήλωνε… ικανοποιημένη από τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, με μοναδική σταθερά τις μαζικές αποστολές μηνυμάτων εκκένωσης από το 112.

Τον Ιούλιο του 2023 κάηκαν συνολικά εκτάσεις 507.910 στρεμμάτων, με το νησί της Ρόδου μόνο, να μετρά 180.000 καμένα στρέμματα, ενώ μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν επίσης η Δυτική Αττική αλλά και η Μαγνησία.

Σύμφωνα με καταγραφή της επιχειρησιακής μονάδας Beyond, του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως προκύπτει, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει σημαντικά μεγαλύτερη καταστροφή από κάθε αντίστοιχη περίοδο τα τελευταία 13 χρόνια. Οι καμένες εκτάσεις του Ιουλίου 2023 είναι τριπλάσιες από τον ίδιο μήνα του 2022 και τετραπλάσιες από την ίδια περίοδο του 2021.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι οι περισσότερες από τις φωτιές ξέσπασαν σε περιοχές που είχαν υποστεί παρόμοια καταστροφή στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα, το 50% της καμένης έκτασης είχε ξαναπληγεί τα έτη 2000, 2005, 2007, 2011 και 2017.

Στον Κουβαρά Αττικής σημειώνονται μάλιστα πυρκαγιές σχεδόν κάθε χρόνο… Εκ των οποίων οι μεγαλύτερες το 2007, 2009, 2016, 2017, 2020 και 2022.

Περίπου το 43% της περιοχής που επλήγη από τη φετινή πυρκαγιά, είχε υποστεί τέτοια καταστροφή και στο παρελθόν, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την αναγέννηση του φυσικού τοπίου.

Από τα καμένα στρέμματα γης:

το 32% ανήκει σε σκληρόφυλλη βλάστηση,
το 28% σε μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις,
το 9% ήταν ελαιώνες,
το 9% κωνοφόρα δάση,
το 7,5% φυσικοί βοσκότοποι και
το 6% εκτάσεις με αραιή βλάστηση.

Αναλυτικά ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων για τον μήνα Ιούλιο

Back to top button