Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι «μπορεί» να δοκιμάσει τον πανίσχυρο πύραυλο Satan-2 πριν από το τέλος του έτους.
Η Ρωσία διεμήνυσε σήμερα ότι «μπορεί» να δοκιμάσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Satan-2, ύψους 14 ορόφων πριν από το τέλος του έτους, ένα πανίσχυρο όπλο που μπορεί να προκαλέσει «πυρηνική αποκάλυψη».
«Οι δοκιμές σχεδιασμού πτήσης του Sarmat [του πυραύλου Satan-2] ενδέχεται να συνεχιστούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους με μια δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση που θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η αποκάλυψη ότι το Κρεμλίνο «μπορεί» να πραγματοποιήσει μια δεύτερη δοκιμή ακολουθεί προηγουμένες αναφορές ότι ο πύραυλος Satan-2 θα αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.
Η Δύση εικάζει ότι ο «υπερηχητικός πύραυλος Aρμαγεδδώνας» αντιμετωπίζει ενοχλητικές καθυστερήσεις. Η πρώτη του δοκιμή ανακοινώθηκε με μεγάλη θαυμασμό μόλις πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου με τις «κεφαλές άσκησης» του να πλήττουν καθορισμένους στόχους στο πεδίο δοκιμών πυραύλων Kura στη χερσόνησο Καμτσάτκα. Ο Πούτιν συνδέθηκε τότε λόγω της περίστασης με βιντεοκλήση, με την εκτόξευση να θεωρείται ευρέως ως επίδειξη δύναμης ενόψει των εορτασμών της 9ης Μαΐου για την «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία.
Η εκτόξευση Satan-2 έγινε από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ στη βόρεια Ρωσία. Τον Μάιο, ο πρώην επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του Πούτιν, είπε ότι σχεδόν 50 πύραυλοι Satan-2, οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία «μαζικής παραγωγής», θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία μάχης. Στις αρχές Ιουνίου, είχε προγραμματιστεί μια μεγάλη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και οι ντόπιοι κοντά στην περιοχή δοκιμών Kura προειδοποιήθηκαν να μείνουν μακριά από την τοποθεσία-στόχο στην απομακρυσμένη Καμτσάτκα. Αλλά αυτό το τεστ δεν έγινε ποτέ.
Στις 25 Ιουνίου, ο Ρογκόζιν διεμήνυσε: «Είμαστε απόλυτα εντός του χρονοδιαγράμματος, τώρα προετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη πτητική δοκιμή του Sarmat». Τον επόμενο μήνα απολύθηκε για άγνωστους λόγους με το Κρεμλίνο να υπόσχεται μια νέα υποσχόμενη θέση. Εθεάθη πρόσφατα στην εμπόλεμη ζώνη, αλλά δεν έχει νέο ρόλο παρά τις αναφορές ότι θα ήταν ο προσωπικός εκπρόσωπος του Πούτιν για τις πρόσφατα προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας.
Ο διάδοχός του στη Roscosmos, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ, επανέλαβε τον Ιούλιο τον ισχυρισμό ότι ο πύραυλος είναι σε μαζική παραγωγή χωρίς προφανώς να επαναλάβει τον στόχο του Πούτιν οτι θα εκτοξευθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία συμφώνησε να επιτρέψει στις αμερικανικές ομάδες να επιθεωρήσουν τον πύραυλο στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών, αλλά μόνο από τον Φεβρουάριο του 2024. Ο προηγούμενος ρωσικός πύραυλος R-36M2 Voevoda δοκιμάστηκε τουλάχιστον 17 φορές πριν τεθεί σε υπηρεσία μάχης. Ένας άλλος πύραυλος – RT-2PM Topol – δοκιμάστηκε δώδεκα φορές πριν αναπτυχθεί.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η αλήθεια των όρων που επικαλείται ο Ρογκόζιν, ότι ο Sarmat βρίσκεται σε [σειριακή] παραγωγή και σύντομα θα τεθεί σε «μάχιμο καθήκον» – φαίνεται αμφίβολη», λένε παράγοντες της αμυντικής βιομηχανίας στη Δύση που αμφισβητούν τη Μόσχα.
Στις αρχές Ιουλίου, ο Ρογκόζιν επισκέφτηκε το αμυντικό εργοστάσιο Krasmash στο Kρασνογιάρσκ, στην ανατολική Σιβηρία, το οποίο ονόμασε «εγκατάσταση αποκάλυψης», για να επιθεωρήσει τη διαδικασία παραγωγής Satan-2 για πτητικές δοκιμές. Ο πύραυλος εμφανίστηκε σε ένα δάσος από κάμερες και ο Ρογκόζιν είπε: «Ο πιο ισχυρός πυρηνικός πύραυλος παγκόσμιας εμβέλειας στον κόσμο ετοιμάζεται για νέες δοκιμές».
Τον Απρίλιο, μετά την πρώτη εκτόξευση, ο Ρογκόζιν υποσχέθηκε ότι θα γίνουν «μερικές ακόμη δοκιμές για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του συστήματος με τις τεχνικές παραμέτρους που ορίζονται από το Υπουργείο Άμυνας».
Αργότερα μίλησε για έναν τεράστιο κρατήρα που δημιουργήθηκε στο χώρο δοκιμών Kura από τον πύραυλο χωρίς πυρηνική κεφαλή. «Με ένα πυρηνικό φορτίο, ένας τέτοιος κρατήρας σε μια εχθρική τοποθεσία θα είναι… πολύ μεγάλος και πολύ βαθύς – και ραδιενεργός» προειδοποίησε, προσθέτοντας οτι 50 ανάλογοι πύραυλοι μπαίνουν σε υπηρεσία μάχης.
Την ίδια στιγμή, ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν τον περασμένο μήνα πότε και πώς θα χρησιμοποιούσαν τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν μίλησαν για τη χρήση των όπλων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά οι συνομιλίες έχουν εντείνει την ανησυχία για την προοπτική ενός «πυρηνικού Αρμαγεδδώνα».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα