COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ξαναπαίρνει στα χέρια του τα χαλινάρια της INTRALOT


Ο Σωκράτης Κόκκαλης ξαναπαίρνει στα χέρια του το νευραλγικό πόστο του CEO της εταιρείας γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι πλέον η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους αποτελεί τυπικά και ουσιαστικά ένα δικό του προσωπικό στοίχημα.

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας
Η INTRALOT ανακοινώνει ότι από σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου.

Ο κ. Χρήστος Δημητριάδης θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της εταιρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Ο κ. Κόκκαλης ευχαριστεί τον κ. Δημητριάδη για την μέχρι τώρα προσφορά του και του εύχεται καλή επιτυχία στα μελλοντικά του καθήκοντα.

Ο επιχειρηματίας τον Μάρτιο του 2019 είχε αναλάβει και πάλι το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου στην Intralot αμέσως μετά την παραίτηση του Αντώνη Κεραστάρη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης διατήρησε τη θέση του CEO για ένα ολόκληρο χρόνο, δίνοντας το περασμένο Μάρτιο την σκυτάλη στον Χρήστο Δημητριάδη.

Τώρα πλέον ξαναπαίρνει ο ίδιος στα χέρια του τη διοίκηση της εταιρείας καθώς εκτός από εκτελεστικός πρόεδρος είναι εκ νέου CEO. Εξέλιξη που δείχνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι ο κεντρικός κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων που αφορούν τις κρίσιμες συζητήσεις με τους ομολογιούχους.

Στη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση η μετοχή της Intralot έκλεισε με άνοδο 5,83% στα 0,127 ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τις πολύπλευρες κινήσεις του Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, μετέχει, εποπτεύει και κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρεται από πηγές που είναι πολύ κοντά στις δρομολογούμενες εξελίξεις. Με πρωταρχικό ζητούμενο την αναδιάρθρωση των ομολογιακών δανείων, πληρωτέας αξίας 723,8 εκατ. ευρώ.

Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και Πρόεδρος της Ιντραλότ κρατάει στα χέρια του τα ηνία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων. Πλαισιωμένος από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας και έχοντας στο πλάι του και τους δύο συμβούλους: την αμερικανική Evercore Partners που ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις και χάραξη χρηματοοικονομικών στρατηγικών, όπως επίσης και τη βρετανική νομική εταιρεία Allen & Overy.

Η… ηχηρή παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη στις συζητήσεις με τους ομολογιούχους δείχνει ότι το ζήτημα έχει μπει στην τελική του ευθεία. Κατά ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, οι επαφές των δύο πλευρών είναι σε καλό δρόμο και το αργότερο μέχρι το τέλος τους έτους η συμφωνία θα «κλειδώσει». Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αν και η έξαρση της πανδημίας λογίζεται ως ένας από τους αστάθμητους παράγοντες, που ενδέχεται να επιφέρει παρενέργειες στα εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα.

Εκ των πραγμάτων η επίτευξη συμφωνίας συνιστά ένα σύνθετο παζλ, αφού αναγκαία προϋπόθεση και για τις δύο «σειρές» των ομολόγων είναι να συναινέσει το 75% των κατόχων τους. Και αυτό στη βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου για την «επόμενη μέρα» της Ιντραλότ με το οποίο θα πιστοποιείται η ομαλή ροή των ομολογιούχων, για το τμήμα που θα απομείνει μετά από τη αναδιάρθρωση των απαιτήσεων των πιστωτών. Σε συνάρτηση με τα αναθεωρημένα πλάνα της λήξης και του επιτοκιακού «κουπονιού» των ομολόγων.

Λαμβανομένων υπόψη ότι τα υφιστάμενα ομόλογα δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος διαπραγματευτής, φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα σημείο συγκερασμού απόψεων. Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή κατά την οποία η «ανθρωπογεωγραφία» των κατόχων των ομολόγων της Ιντραλότ έχει αλλάξει, αφού ένα σημαντικό τμήμα των αρχικών επενδυτών έχει δώσει τη θέση του σε νέους. Που απέκτησαν τους τίτλους σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία. Γεγονός το οποίους τους κάνει πιο δεκτικούς απέναντι σε προτάσεις αναδιάρθρωσης, αφού ήδη έχουν εισπράξει ένα σεβαστό ποσό από τα τοκομερίδια. Τα οποία η Ιντραλότ αποπληρώνει πάντα στην ώρα τους. Κάνοντας χρήση των ταμειακών της διαθεσίμων ,που ήταν 137,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του εφετινού, πρώτου εξαμήνου.

Τα δύο ομόλογα που εξέδωσε η εταιρεία
Η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη έχει εκδώσει δύο ομόλογα. Το πρώτο είναι 5ετές, έχει ονομαστική ( αλλά και πληρωτέα) αξία 250 εκατ. ευρώ, βγήκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2016 και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Το σταθερό επιτόκιο για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι στο 6,75%.

Το δεύτερο ομόλογο είναι 7ετές, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, έχει ημερομηνία λήξης το 2024 και η ονομαστική του αξία είναι 500 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο στο 5,25%. Ωστόσο ,λόγω των αγορών που έχουν γίνει από την Ιντραλότ στο διάστημα της τελευταίας 2ετίας, το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι τώρα στα 473,8 εκατ. ευρώ.

Back to top button