COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στέφανος Μάνος επιτίθεται στην Υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα! Μεγάλος αριθμός διακεκριμένων επιστημόνων διαφωνεί με την Υπουργό και την καλεί να αλλάξει γνώμη – Οι γονείς των παιδιών στα ‘κάγκελα’ σκέπτονται να μην τα στείλουν στο σχολείο την πρώτη εβδομάδα!


Στόχος ευρύτερων αποδοκιμασιών και εντονότατης κριτικής, από πολλές πλευρές, έχει γίνει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την (νεοσταλινικού τύπου) επιμονή της να ανοίξει ‘σώνει και καλά’ τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί και στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, όπου ο θεωρούμενος ως ιδεολογικός καθοδηγητής της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας Στέφανος Μάνος έκανε μία επιθετική ανάρτηση σε βάρος της Νίκης Κεραμέως, κατηγορώντας την για ισχυρογνωμοσύνη και αλαζονεία.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της Κεραμέως έχει εναντιωθεί ανοιχτά ένας μεγάλος αριθμός διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν ζητήσει δημόσια να καθυστερήσει η επανέναρξη των μαθημάτων κατά μία εβδομάδα, ώστε να μην συμπέσει με την κορύφωση του σφοδρότατου κύματος της μετάλλαξης «Όμικρον», που σαρώνει ολόκληρη την Ελλάδα.

Μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων, που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ή τον προβληματισμό τους για τις αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας συγκαταλέγονται ο καθηγητής Μικροβιολογίας Βατόπουλος, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Ν. Καπραβέλος, ο καθηγητής Παυλάκης από τις ΗΠΑ, ο καθηγητής Τζανάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος από την Επιτροπή «Σοφών», που συμβουλεύει την κυβέρνηση και πολλοί άλλοι.

Είναι να αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για μετάσταση και μετεμφύτευση της δογματικής Σταλινικής σκέψης από την Κομουνιστική Αριστερά σε στελέχη της Ν.Δ, όπως η κα Κεραμέως! Γιατί, διαφορετικά, δεν εξηγείται αυτή η εμμονή και αυτός ο ακραίος δογματισμός από ένα στέλεχος της κυβέρνησης, που προέρχεται από τη φιλελεύθερη παράταξη και (θεωρητικά τουλάχιστον) θα έπρεπε να πιστεύει στις Αρχές της Ανοιχτής Κοινωνίας!

Η επιθετική δήλωση τους Στέφανου Μάνου κατά της Νίκης Κεραμέως

Πυρά κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Μάνος καταδικάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να ανοίξει ξανά τα σχολεία με φόντο την μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μάλιστα τονίζει ότι η υπουργός «είναι για λύπηση» καθώς η απόφαση που πήρε δεν είναι σωστή για όλα τα σχολεία. Επιπλέον, σημειώνει ότι η Νίκη Κεραμέως έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της και χαρακτηρίζεται από ισχυρογνωμοσύνη, καθώς δεν επιτρέπει στους διευθυντές των σχολείων να λάβουν εκείνοι της αποφάσεις, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Είναι για λύπηση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως. Ανακοίνωσε την απόφασή της ν’ ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Συμφωνούν όμως οι ειδικοί; Και γιατί όχι στις 17 Ιανουαρίου με αντίστοιχη παράταση του σχολικού έτους; Δεν έχω άποψη και δεν θέλω να εμπλακώ στη συζήτηση. Θέλω όμως να κάνω μια παρατήρηση που ελπίζω να σας βάλλει σε σκέψεις:

Στην Ελλάδα λειτουργούν 9.000 περίπου σχολικές μονάδες. Δεν πιστεύω ότι ΜΙΑ απόφαση μπορεί να είναι σωστή για όλα τα σχολεία. Ισχυρίζομαι ότι η κ. Κεραμέως είναι για λύπηση επειδή η απόφαση της είναι ενδεχομένως σωστή για μερικά σχολεία, αλλά λάθος για τα υπόλοιπα. Όσοι της ασκούν κριτική βλέποντας το λάθος τη σπρώχνουν να υιοθετήσει μια άλλη μοναδική λύση που θα ήταν ίσως σωστή για μερικά σχολεία αλλά λάθος για τα υπόλοιπα.

Το πρόβλημα είναι ότι η κ. Υπουργός, παρασυρόμενη ενδεχομένως από περίσσευμα οίησης και ισχυρογνωμοσύνης, δεν εννοεί να αποκεντρώσει ένα μέρος της μονοπρόσωπης εξουσίας της στους Διευθυντές των σχολείων. Αυτοί, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, θα έπρεπε να λάβουν υπεύθυνα τις σχετικές αποφάσεις. Στα πλαίσια παραμέτρων που θα όριζε η κ. Υπουργός.

(Παρένθεση: Μπορείτε να φανταστείτε τον Υπουργό Υγείας να υποκαθιστά τους διευθυντές των νοσοκομείων και να ορίζει πως θα νοσηλεύονται όσοι πάσχουν από πνευμονία;)

Αν προβληθεί η αντίρρηση ότι οι Διευθυντές είναι ακατάλληλοι, οφείλει η κ. Υπουργός να τους αντικαταστήσει με κατάλληλους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τους εμπιστευτεί όχι μόνο για τα ζητήματα της πανδημίας αλλά για τα περισσότερα σχολικά ζητήματα. Αυτή θα ήταν ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση.»

Back to top button