Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 22:47
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ο στρατός του Χάφταρ...

Ο στρατός του Χάφταρ πλησιάζει την πρωτεύουσα της Λιβύης – Τουρκία: Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα για στρατιωτική βοήθεια

Νέα δεδομένα καταγράφονται στη Λιβύη μετά την χθεσινή ανακοίνωση των δυνάμεων του Στρατάρχη Χάφταρ ότι τα στρατεύματά τους βρίσκονται λίγο έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Λιβύης έχει ήδη αποστείλει επίσημο αίτημα στην Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια με εκπρόσωπο του Ερντογάν να ανακοινώνει ότι «η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα». Την ίδια ώρα οργιάζουν οι φήμερες ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράζ έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη και βρίσκεται στο Λονδίνο.

διαφ.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς χθες υπήρξε νέος γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ντόναλντ Τραμπ, Βαλντιμίρ Πούτιν και Τζουζέπε Κόντε ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και λίγο αργότερα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.

Αν και οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν έχουν σχολιάσει σχετικά, το Κέντρο Ενημέρωσης του Λιβυκού Στρατού ανακοίνωση ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το απόγευμα της Παρασκευής θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από το 2004. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης.

διαφ.

Τουρκία: Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της Λιβύης για στρατιωτική βοήθεια

Οι δυνάμεις του Σαράζ, πάντως, θα έχουν σύντομα τη συνδρομή της Τουρκίας καθώς, όπως ανακοίνωση ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα για στρατιωτική βοήθεια. «Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν. «Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν. «Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν. Λίγη ώρα αργότερα η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι «πλήρως προετοιμασμένες» για πιθανή ανάπτυξή τους στη Λιβύη.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων