COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Τόμας Έντισον και η ιστορία του ηλεκτρικού λαμπτήρα (βίντεο)

Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την υλοποίηση της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές…

Ο Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας (11 Φεβρουαρίου 1847 – 18 Οκτωβρίου 1931), κατάφερε να αναδειχθεί ως τον πιο παραγωγικό εφευρέτη της σύγχρονης εποχής.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι έχει κατοχυρώσει 1093 ευρεσιτεχνίες, με τις πιο «ηχηρές» να αφορούν το μικρόφωνο, τον φωνόγραφο και βεβαίως τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Βεβαίως πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν, βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Επιπλέον δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric.

Οσον αφορά την ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως αποδίδεται μεν στον Τόμας Έντισον, όπως έχει γίνει γνωστό υπήρχαν και κάποιες προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας αρκετά χρόνια πιο νωρίς.
Κι αυτό καθώς στη «σύλληψη» της ιδέας είχε προηγηθεί τη δεκαετία του 1860 ο Άγγλος φυσικός και χημικός Τζόζεφ Σουάν. Επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία δεν διήρκεσε πολύ και αυτό γιατί από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν.

Περίπου 18 χρόνια αργότερα ο Σουάν παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή χρησιμοποιώντας αντλία υψηλού κενού. Έτσι το 1879 «εμφάνισε» την ηλεκτρική λάμπα, όμως κατάλαβε ότι για διάστημα ολίγων μηνών ερχόταν δεύτερος…

Thomas Edison Talking About the Invention of the Light Bulb (Late 1920s)
Κι αυτό καθώς ο Τόμας Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν παρόμοιο λαμπτήρα κενού. Ετσι την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος.

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι πλέον κι έτσι τρία χρόνια αργότερα ο Τόμας Έντισον άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο «Edison Lamp Company» στο Νιου Τζέρσεϊ. Η εφεύρεσή του είχε στο μεταξύ εξελιχθεί, καθώς αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.

Στις 21 Οκτωβρίου 1879 το Μέλροουζ Παρκ φωτίστηκε από 30 λαμπτήρες πυράκτωσης με νήμα από άνθρακα, οι οποίοι συνδέονταν παράλληλα με χωριστούς διακόπτες. Μέσα σε τρία χρόνια, το 1882, ο Εντισον θα δημιουργούσε τον πρώτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη, την πρώτη πόλη του κόσμου που θα φωτιζόταν με ηλεκτρισμό.

 

Back to top button