ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ο τουρισμός υποτίθεται ότι«σαρώνει» αλλά… που να είναι άραγε τα έσοδα; -Αναρωτιούνται οι επιχειρηματίες!

Οι επισκέπτες ξοδεύουν μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, και μειώνουν συνεχώς τα γεύματα

Advertisement

Μπορεί οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική χρονιά να ήταν άκρως αισιόδοξες, και οι ειδικοί να μιλούσαν για ένα 2023 που θα ξεπερνούσε ακόμα και το 2022, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Οι επισκέπτες επιλέγουν είτε να πραγματοποιούν ένα γεύμα εκτός του χώρου όπου διαμένουν, είτε να μην κάνουν έξω κανένα και να αγοράζουν τρόφιμα από τα κατά τόπους σούπερ μάρκετ. Με λίγα λόγια, ξοδεύουν για τα απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της εστίασης, οι καταναλώσεις καταγράφουν ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις. Ενδεικτικά, στην Αττική, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος εστιατόρων του λεκανοπεδίου, υπάρχει πτώση στην κατανάλωση περίπου στο 20%. Αλλά και στα νησιά η εικόνα δεν είναι καλύτερη.

Ξένοι τουρίστες και Έλληνες επισκέπτες μειώνουν τα γεύματα που κάνουν στα εστιατόρια, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις διακοπές τους και να τα βγάλουν πέρα. Την κατάσταση περιέγραψε ο Νίκος Γιαννακάς, πρόεδρος εστίασης Μυτιλήνης (Ασπίδα), ο οποίος ανέφερε ότι ο κλάδος είναι υπέρ στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Θα έπρεπε να είχαμε μειώσει κι εμείς την τιμή, αλλά κι εμείς έχουν απορροφήσει αυξήσεις, γιατί υπάρχουν αυξήσεις 50%. Η επισκεψιμότητα είναι πάνω, αλλά οι καταναλώσεις και ο τζίρος είναι κάτω. Αυτό οφείλεται στο μικρότερο πορτοφόλι που έχουν τουρίστες και επισκέπτες.

Advertisement

Καταναλώνουν λιγότερο στα εστιατόρια. Θα πάνε μόνο στο εστιατόριο και δεν θα πάνε στο μπαρ. Αυτό παρατηρείται περισσότερο τις βραδινές ώρες». Από την πλευρά του, με τα παραπάνω συμφώνησε και ο Ευριπίδης Γκόγκος αντιπρόεδρος εστιατόρων. Οι τουρίστες χαλάνε τα απολύτως απαραίτητα για τη διαμονή και το φαγητό τους. «Ο πελάτης έρχεται, παίρνει το απαραίτητο ένα πιάτο, χωρίς να προχωρήσει σε ένα επιδόρπιο καλό ή ένα καλό μπουκάλι κρασί. Εμείς περάσαμε και δύσκολα τώρα με τις φωτιές, έχουμε μια μείωση τζίρου στο 30% μέσα στον Αύγουστο, καταλαβαίνετε, έρχονται αυτοί που μας ξέρουν για χρόνια. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του Αυγούστου να έχουμε επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα».


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button