ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο τραχανάς της γιαγιάς: Ο θρεπτικός, ο νόστιμος, ο διαχρονικός

Advertisement

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά.

Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα, είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτός. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.

 

Advertisement

Υλικά
Μερίδες: 4
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς ξινός (ή γλυκός) αλευρένιος
1.200 ml ζωµός λαχανικών ή νερό
50 ml ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Διαδικασία

Σε µια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τον τραχανά, ανακατεύοντας ώστε να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουµε το ζωµό ή το νερό και λίγο αλάτι.
Όταν πάρει βράση, ανακατεύουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 10 – 15 λεπτά ή µέχρι να χυλώσει η σούπα. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
Μυστικά
Σερβίρουµε µε θρυμματισμένη φέτα και μαυροκούκι, ή με τριμμένη παρμεζάνα (ναι, ταιριάζει πολύ!!) ή και με 1 φέτα προσούτο σε κάθε πιάτο, με σοταρισμένα μανιτάρια ή λουκάνικα, σχεδόν με ό,τι μας αρέσει.

 

Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button