Στις 2 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει την εφαρμογή της νέας του δασμολογικής πολιτικής, την οποία αποκαλεί «Ημέρα Απελευθέρωσης».
Ο Τραμπ εξαπολύει δασμούς 15%-25% σε 41 χώρες – Σε τροχιά παγκόσμιας σύγκρουσης το διεθνές εμπόριο
Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή δασμών ύψους 15%-25% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται από 41 χώρες, μεταξύ αυτών τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε κατάσταση συναγερμού
Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επιτάχυναν τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ για να προλάβουν την επιβολή δασμών. Ο Τραμπ επέβαλε ήδη 25% σε όλα τα μη αμερικανικής κατασκευής οχήματα, πλήττοντας άμεσα τις εξαγωγές της Ε.Ε., της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας. Η Tesla αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο, αλλά η General Motors και η Volkswagen είναι εκτεθειμένες.
Ο Τραμπ εξαπολύει δασμούς 15%-25% σε 41 χώρες – Σε τροχιά παγκόσμιας σύγκρουσης το διεθνές εμπόριο
Δασμοί ως μοχλός πίεσης – Αντιδράσεις και αντίποινα
Ο Τραμπ δηλώνει ξεκάθαρα: «Ό,τι μας χρεώνουν, θα το χρεώνουμε κι εμείς». Η νέα του εμπορική στρατηγική βασίζεται σε αμοιβαίους (ανταποδοτικούς) δασμούς, αγνοώντας ακόμα και παραδοσιακούς συμμάχους. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Ιαπωνία, την Κορέα και τις Βρυξέλλες, ενώ το Πεκίνο ετοιμάζεται για νέα μέτρα αντιποίνων.
Η Ευρώπη στο στόχαστρο – Πιθανός δασμός 25% σε όλα τα αγαθά
Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ενιαίο δασμό 20%-25% στα ευρωπαϊκά αγαθά. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ ο Τραμπ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε κοινή αντίδραση από την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες χρεώσεις.
Πολιτική στρατηγική πίσω από τους δασμούς: Το “Project 2025”
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ βασίζεται στο δεξιό think tank The Heritage Foundation και το πρόγραμμα Project 2025, που προτάσσει την επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ, την αποδυνάμωση της Κίνας και την καταπολέμηση των «εμπορικών αδικιών» μέσω μονομερών παρεμβάσεων.
Ο Τραμπ εξαπολύει δασμούς 15%-25% σε 41 χώρες – Σε τροχιά παγκόσμιας σύγκρουσης το διεθνές εμπόριο
Αναταράξεις στις αγορές – Ο χρυσός σε ιστορικά υψηλά
Ο χρυσός ξεπέρασε τα 3.000 δολάρια/ουγκιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο λόγω της αστάθειας. Οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο έως και τα 4.000 δολάρια εντός του 2025, λόγω φόβου παγκόσμιας ύφεσης και απώλειας εμπιστοσύνης στην αμερικανική αγορά.
Ανησυχία στην Ελλάδα – Πιέσεις από τον ΣΕΟ για τα κρασιά
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου προειδοποιεί για καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός για το ελληνικό κρασί. Η απειλή δασμών 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα λόγω μπέρμπον έχει σημάνει συναγερμό.
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα – Άμεσες και έμμεσες
Η Ελλάδα, αν και έχει περιορισμένη άμεση έκθεση στην αμερικανική αγορά, θα επηρεαστεί μέσω της Ε.Ε. και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ φτάνουν σχεδόν το 1% του ΑΕΠ, κυρίως σε τρόφιμα και ποτά. Οποιαδήποτε μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα πλήξει την εγχώρια παραγωγή, τις τιμές και πιθανόν και τον τουρισμό.
Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει – Τι φοβούνται οι οικονομολόγοι
Η JP Morgan προβλέπει πιθανότητα 40%-50% για ύφεση στις ΗΠΑ εντός του 2025. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί έως και 1% από την άνοδο των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα