COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Τσίπρας κάνει άνοιγμα προς Θεοδωράκη και Γεννηματά, αλλά κανείς δεν ανταποκρίνεται


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθειά του να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, απηύθυνε κάλεσμα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, «για την δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών, σε 3 μήνες από σήμερα, η επέλαση στην Ευρώπη της Ακροδεξιάς, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία».
Είναι εμφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τους ανθρώπους της Κεντροαριστεράς, τους οποίους θέλει να προσεταιριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών, πόσο μάλλον που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα να υφίσταται μεγάλες απώλειες, λόγω κυρίως της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ οι πληροφορίες θέλουν το επιτελείο του Μαξίμου να σκέφτεται πολύ σοβαρά, την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, ώστε να περιορίσει-ει δυνατόν- τη φθορά.
Το σχέδιο είναι τόσο οφθαλμοφανές, που συναντά φυσικά την κάθετη αντίδραση τόσο του ΚΙΝΑΛ, που είναι ο πρώτος στόχος του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη και όσων εκ των στελεχών του Ποταμιού απέμειναν και επιμένουν στην αυτόνομη πορεία του κόμματος.
Μάλιστα ορισμένοι από το ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν ότι η στροφή του κ. Τσίπρα προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς είναι τόσο «χοντροκομμένη» και οι κινήσεις τόσο επιθετικές, ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια απρόσκοπτης συνεργασίας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, που δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Πόσο μάλλον που συνοδεύεται από δηλώσεις αλαζονικές, όπως οι πρόσφατες του Χριστόφορου Βερναρδάκη, που εκτίμησε ότι πιθανότατα το ΚΙΝΑΛ δεν θα καταφέρει καν να μπει στην επόμενη Βουλή.
Εκτιμούν δηλαδή ότι αφυπνίζει ένα είδος κομματικού πατριωτισμού των μελών του Κινήματος Αλλαγής, που βλέπουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αφομοιώσει και να εξαερώσει το κόμμα τους, ώστε ορισμένοι επανακάμπτουν στην ενεργό δράση. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύουν την ξαφνική μαζικότητα που παρατηρείται σε ορισμένες δημόσιες εκδηλώσεις του ΚΙΝΑΛ.
Σε κάθε περίπτωση η πρόταση συνεργασίας και σύμπτυξης μετώπου από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζονται από τις ηγεσίες του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού σαν εχθρικές κινήσεις και σπεύδουν να υψώσουν τείχη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ χθες, λίγο μετά τις δηλώσεις Τσίπρα, με διαρροές από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, αμφισβητούσαν ακόμα και αυτήν την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο. Σημειώνοντας ότι «ο Τσίπρας δεν είναι ούτε κεντροαριστερός ούτε προοδευτικός» και προσθέτοντας ότι « είναι επικεφαλής ενός μορφώματος χωρίς πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, που καλύπτει τον χώρο από την ακροδεξιά και την καραμανλική δεξιά, μέχρι την ιδεοληπτική αριστερά και περιτρίμματα της κεντροαριστεράς».
Όπου περιτρίμματα εννοούν τα στελέχη του Κινήματος, τους πρόθυμους καρεκλοθήρες όπως τους ονομάζουν, τύπου Θάνου Μωραΐτη και Αγγέλου Τόλκα, η και άλλους, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή η Λούκα Κατσέλη, που σπεύδουν να ανταλλάξουν την κομματική τους ταυτότητα, με μια θέση στις λίστες του κυβερνώντος κόμματος.
Ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου που ορισμένοι θεωρούσαν σαν τον αδύναμο κρίκο στην πολιτική για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια πολύ σκληρή δήλωση για εκείνους που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες και τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες.
Και στο Ποτάμι πάντως η γραμμή είναι πλέον καμία ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αμφιταλαντεύσεις κατά καιρούς του Σταύρου Θεοδωράκη, που κόστισαν στην ενότητα του κόμματος.

Back to top button