COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μείωση των self tests στα σχολεία με τον κορωνοϊό να σαρώνει: 59 θάνατοι και 24.256 νέα κρούσματα σήμερα! 348 οι διασωληνωμένοι ασθενείς!

Σε 24.256 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, ανακοινώθηκαν 59 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 348 ασθενείς.

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.256 , εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.732.866 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.675 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.792 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (63.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 90.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 224 (64.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (35.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.381 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 338 (ημερήσια μεταβολή -2.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μείωση των self test στα σχολεία προαναγγέλλει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Την μείωση των self test στα σχολεία από δύο που είναι τώρα, σε ένα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κι ενώ η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει αυτή την ώρα έχοντας στην ατζέντα της και αυτό το ζήτημα.

«Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία, αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στο ένα self test την εβδομάδα», σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει» και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βρίσκονται πολύ ψηλά, «απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο».

«Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε.

Τι λέει ο Υπουργός Υγείας την αύξηση των κρουσμάτων
Σε ό,τι αφορά την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού παρατήρησε πως παρά την αύξηση δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ. «Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της ‘Όμικρον’ που είναι πιο μεταδοτική και δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με την διασκέδαση έχουν αρθεί» ανέφερε.

Εκτίμησε πάντως πως αυτή η άνοδος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει το «πλατό» της. Επισήμανε επιπλέον πως «παρά την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στις νοσηλείες και ο δείκτης των διασωληνωμένων συνεχώς βαίνει μειούμενος».

Σχετικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους είπε πως «η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής». «Παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid, εχθές τα 2/3 των ασθενών που απεβίωσαν ήταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας επειδή με βάση ιατρικά κριτήρια δεν συνίστατο ούτε η διασωλήνωση, ούτε η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ» επισήμανε.
«Δεν πεθαίνουν όλοι σε κλίνη Εντατικής Θεραπείας. Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά γιατί δεν πληρούν όλοι οι ασθενείς τις προϋποθέσεις, είτε να διασωληνωθούν, είτε να μπουν σε ΜΕΘ» πρόσθεσε.

Back to top button