COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Πούτιν – Πρόσκληση σε Μακρόν να δει τη «γενοκτονία» – «Δεν φοβόμαστε την 9η Μαΐου!»

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και σχολίασε πως περιμένει τόπο και ημερομηνία: «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος δεν ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου αλλά πριν από 8 χρόνια, όταν η Ρωσία αποφάσισε να προσαρτήσει την Κριμαία:

«Θα ήθελα να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, το 2014 ή το 2015. Στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν «μόνο» η αρχή της εισβολής της Ρωσίας στο έδαφός μας σε μεγάλη κλίμακα».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Σήμερα δεν μπορώ να πω ότι η επίθεση πλήρους κλίμακας έχει ξεκινήσει στο Ντονμπάς. Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» είπε και μίλησε για τη Γαλλία και τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του:

«Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει.Έχουμε λάβει ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα».

«Δεν φοβόμαστε την 9η Μαΐου»
«Ξέρετε, δεν φοβόμαστε την 9η Μαΐου», είπε επίσης ο Ουκρανός Πρόεδρος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να κηρύξει τη «λεγόμενη στρατιωτική της νίκη».

«Είναι κατανοητό ότι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας αγαπούν πολύ τα σύμβολα», σημείωσε ο Ζελένσκι πριν συγκρίνει (χωρίς να τον κατονομάσει) το καθεστώς του Πούτιν με τη ναζιστική Γερμανία: «Μου θυμίζει κάποιους άλλους κυβερνήτες σε άλλες πολιτείες που ασχολούνταν πολύ με την αριθμολογία, τα σύμβολα. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι για εμάς στην Ουκρανία, η 9η Μαΐου είναι επίσης αργία, μια γιορτή της νίκης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος μίλησε για το πεδίο μάχης, οι Ρώσοι «προχωρούν και δεν αφήνουν τίποτα πίσω τους. Δεν καταλαμβάνουν αυτές τις πόλεις γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο να καταλάβουν: όχι άλλα κτίρια, όχι άλλοι άνθρωποι. (…) Πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει στο Ντονμπάς: παίρνουν μικρά χωριά όπως η Βολνοβάκα και καταστρέφουν τα πάντα, όλα τα σπίτια, ούτε ένα άτομο δεν σώζεται. Δεν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούσαν να φύγουν. Η Βολνοβάκα απλώς σβήστηκε από τον χάρτη».

Η «Γενοκτονία»
Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Ουκρανία «για να έρθει να δει τη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη» και σχολίασε για την αντιμετώπιση των Ρώσων ολιγαρχών:

«Κατανοούμε το βάρος των χρημάτων των Ρώσων ολιγαρχών στη γαλλική οικονομία. Καταλαβαίνω ότι η εσωτερική πίεση πρέπει να είναι αρκετά σημαντική, αλλά ο πρόεδρος Μακρόν πρέπει να επιλέξει μεταξύ των χρημάτων και του αγώνα για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Δεν λειτούργησε» ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ο Ζελένσκι σχολίασε: «Επίσημα, η ουκρανική αντιπροσωπεία εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία. Αλλά κάθε μέρα που περνά, μετά από κάθε Μπούτσα ή Μαριούπολη, η πίστη ότι αυτές οι συνομιλίες θα πετύχουν, μειώνεται».

Για τη Μαριούπολη ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε: «Οι στρατιωτικοί δεν είναι οι μόνοι που είναι όμηροι, αλλά μπλοκάρονται και οι πολίτες: παιδιά, ηλικιωμένοι… Δεν είναι καν πόλεμος πια, αλλά μάλλον τρομοκρατική ενέργεια εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλα έχουν καταστραφεί, το 95% όλων των κτηρίων έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νηπιαγωγείων, κατοικιών».

Εν τω μεταξύ, ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη «δεν λειτούργησε» υποστήριξε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρετσουκ κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.

«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος (για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ) δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ. Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.

Back to top button