ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ζελένσκι επενδύει σε στρατηγικό οπτιμισμό με τις ΗΠΑ – «Δεν θα πιστεύουν τους Ρώσους όλο και περισσότερο κάθε μέρα»

Advertisement

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσαρμόζει τη στρατηγική του απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Ντόναλντ Τραμπ, εγκαταλείποντας την τακτική της σύγκρουσης και υιοθετώντας έναν πιο αισιόδοξο, αλλά υπολογισμένο τόνο – έναν «στρατηγικό οπτιμισμό», όπως τον περιγράφει ο Guardian.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δείχνει να αφήνει πίσω του την έντονη και άκαμπτη ρητορική απέναντι στην αμερικανική ηγεσία, επιλέγοντας πλέον μια πιο ήπια και αισιόδοξη στάση. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαμορφώνουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας πολλές φορές την Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να κατανοεί ότι μια πιο συνεργατική εικόνα μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε αισθητά πιο ήρεμος και προσεκτικός, διαφοροποιούμενος από την ένταση που τον χαρακτήριζε στο παρελθόν. Η αλλαγή αυτή δεν είναι τυχαία· όπως σημειώνει ο Guardian, εντάσσεται σε μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία βασίζεται στον λεγόμενο «στρατηγικό οπτιμισμό».

Παρά το γεγονός ότι εξέφρασε ενστάσεις για δηλώσεις του Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένου του Τραμπ, σχετικά με τη ρωσική κυριαρχία σε ουκρανικά εδάφη, ο Ζελένσκι απέφυγε την οξεία ρητορική. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι τέτοιες τοποθετήσεις εξυπηρετούν τις αφηγήσεις του Κρεμλίνου – αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο χρόνος θα φέρει στο φως τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Advertisement

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε επίσης πως οι ειρηνευτικές συμφωνίες που διαμορφώθηκαν υπό την πίεση του Λευκού Οίκου είναι ασαφείς και ότι δεν προβλέπουν σαφείς μηχανισμούς αντίδρασης σε περίπτωση παραβιάσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι το Κίεβο θα καταγράφει κάθε ρωσική παραβίαση και θα ενημερώνει τους διεθνείς εταίρους.

Παρά τη ρητορική της συνεργασίας, ο κίνδυνος παραμένει. Ειδικοί εκφράζουν ανησυχία πως αν η Ρωσία κλιμακώσει τις επιθέσεις, ιδίως σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές ή στη Μαύρη Θάλασσα, το περιθώριο υπομονής του Κιέβου θα εξαντληθεί.

Ο αναλυτής του Chatham House, Κιρ Τζάιλς, υποστηρίζει ότι ο Ζελένσκι επέλεξε αυτή τη στρατηγική αφού κατάλαβε πως η προσπάθεια να «εισάγει την πραγματικότητα» στις διαπραγματεύσεις δεν έχει αποτέλεσμα. «Έπαθε και έμαθε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να εστιάζουν περισσότερο στην εξεύρεση άμεσων λύσεων, ακόμα και με αμφιλεγόμενες παραχωρήσεις προς τη Μόσχα, ενώ ο Τραμπ φαίνεται πιο άνετος να συνομιλεί με τον Πούτιν απ’ ό,τι με τον Ζελένσκι.

Παρά τις προσωρινές εκεχειρίες – σε ενεργειακό και θαλάσσιο επίπεδο – η Μόσχα συνεχίζει να θέτει όρους και να επιδιώκει την άρση κυρώσεων, ενώ οι συγκρούσεις στο έδαφος συνεχίζονται. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, φαίνεται να αποφεύγουν την έντονη πίεση προς το Κρεμλίνο, εστιάζοντας στη διατήρηση της διπλωματικής γραμμής.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button