COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι κατηγορεί ξανά τους ηγέτες της Δύσης! Εφιαλτικές διαπραγματεύσεις – Στο στόχαστρο των Ρώσων η Αμυντική Βιομηχανία της Ουκρανίας! «Αυτό είναι εσκεμμένη δολοφονία!»

Νέο μήνυμα προς τον λαό της Ουκρανίας, κυρίως όμως προς τη διεθνή κοινότητα έστειλε μέσω Facebook ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα βομβαρδίσει την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας «φόνο» και «εσκεμμένη δολοφονία», καθώς στην περιοχή ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε για μία ακόμη φορά στη Δύση, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία δεν αρκούν. «Δεν άκουσα ούτε έναν παγκόσμιο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».

Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να στηθεί ένα δικαστήριο για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι διατάζουν και εκτελούν τέτοια εγκλήματα. Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών που μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιες προγραμματισμένες φρικαλεότητες».

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να πλήξουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Καλούμε όλο το προσωπικό των εγκαταστάσεων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας να εγκαταλείψουν το έδαφος των επιχειρήσεών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ολοκληρώθηκε η 11η ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις μάχες να συνεχίζονται και την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη να εξελίσσεται ξανά σε φιάσκο, την ώρα που η πόλη παραμένει υπό πολιορκία και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι πολίτες.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που μπήκαν στα ουκρανικά εδάφη από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία (ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα ότι καταστράφηκε το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου), με το επιτελείο της αεροπορίας της Μόσχας, να αναφέρει ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι 8 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τα στρατηγικά ρωσικά πυραυλοφόρα στη Μαύρη Θάλασσα», σύμφωνα με τον Yuriy Ignat, εκπρόσωπο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Αυτό σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι γραμμές του μετώπου δεν έχουν αλλάξει σημαντικά.

Όπως ανάφερε πάντως ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα: «Οι Ρώσοι κατακτητές συγκέντρωσαν επαρκή στρατεύματα κοντά στο Κίεβο και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες».

Πάντως οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έριξαν κι άλλο ρωσικό μαχητικό στο Χάρκοβο και κυκλοφορεί μάλιστα και σχετικό βίντεο.

Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ στα βόρεια του Κιέβου, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσέρνιγκοφ, επίσης στα βόρεια της πρωτεύουσας. Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

Μετά την ανακοίνωση, στην πόλη δεν επικράτησε ιδιαίτερος πανικός. Ο ήχος της σειρήνας –που ακούγεται πολλές φορές την ημέρα από την αρχή του πολέμου– φαινόταν να άφηνε αδιάφορους τους περαστικούς.

«Το συνηθίσαμε πολύ γρήγορα», σχολίασε μια φοιτήτρια, η Νάστια. «Στην αρχή, αναπηδούσαμε, θέλαμε να τρέξουμε στα καταφύγια αλλά τώρα…» Οι ανακοινώσεις του Ζελένσκι δεν την άγχωσαν περισσότερο. «Το είχε ήδη πει την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε.

Παρόλα αυτά, η Οδησσός προετοιμάζεται. Στην είσοδο της πόλης οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν. Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις σφοδρές μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

Ξεκίνησε η Ρωσία προετοιμασίες για αποσύνδεσή της από το παγκόσμιο Διαδίκτυο;
Όπως μετέδωσε το δίκτυο NEXTA, το αργότερο στις 11 Μαρτίου, όλοι οι διακομιστές και τα domain πρέπει να μεταφερθούν στη ρωσική ζώνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταφέρονται ρωσικοί ιστότοποι σε υπηρεσίες DNS που εδρεύουν στη Ρωσία και παροτρύνουν τους ιστότοπους να απαλλαγούν από πιθανές ευπάθειες όπως τα cookies και τα scripts που έρχονται σε επαφή με ιστότοπους εκτός Ρωσίας, για παράδειγμα διαφημίσεις, trackers κ.λπ.

Διπλωματικός «πυρετός»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Ο Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Με τον Ζελένσκι μίλησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος καταδίκασε «τις ρωσικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και των πυρηνικών υποδομών» και υπογράμμισε εκ νέου τη βούληση της Ιταλίας να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία.

Σήμερα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός

Σήμερα θα διεξαχθεί ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν Ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

Back to top button